Het wordt onderhand tijd om ons beeld van een auto bij te stellen

Het wordt onderhand tijd om ons beeld van een auto bij te stellen

Vorig artikel Volgend artikel

Het beeld wat we hebben van auto heeft alles te maken met het verleden. En dat is best logisch want decennialang veranderde er ook niet zo veel. Je reed op benzine, had een dieselbak en jarenlang was ook het rijden op gas razend populair. Dit vaak in combinatie met normale brandstof.

Maar vandaag is gisteren niet en zien we in rap tempo de opkomst van de elektrische auto. En dat beeld gaat niet meer veranderen, sterker nog, dat worden er meer en meer. Net zoals we overal laadpalen gaan tegenkomen. Zelfs de klassieke benzinepomp zal ooit volledig verdwijnen. En ook het beeld van een - smerige - garage (waar je vuile handen krijgt) veranderd, want in een elektrische auto zitten sowieso meer dan de helft minder onderdelen en die vragen aanzienlijk minder onderhoud.

Vattenfall Solar Team

Je zou kunnen stellen dat wat volwassenen aan kinderen leren over auto’s niet met de tijd is meegegaan waardoor een sterk verouderd beeld kan ontstaan. Het geluid van een auto omschrijven ze nog steeds als ‘vroemmm 'en in tekeningen komt er standaard een wolkje uit de uitlaat. Deze waarheden komen uit een onderzoek van het Vattenfall Solar Team.

Het Vattenfall Solar Team bestaat uit studenten van de TU Delft. Elk jaar ontwerpen en bouwen ze een zonneauto, genaamd Nuna, waarmee ze aan races meedoen en al zevenmaal wereldkampioen zijn geworden. Het team bezoekt regelmatig basisscholen om leerlingen enthousiast te krijgen voor techniek en ze te informeren over het belang van duurzaamheid.

Als wij met kinderen spreken, dan wordt het geluid van een auto door hen nog steeds omschreven als ‘vroem’. Maar onze auto en andere elektrische auto’s maken zo’n geluid niet meer. Heel ouderwets eigenlijk.
- Teamlid Laurien de Vos

Het beeld van auto is hopeloos ouderwets

Onderzoek leerde dat het beeld dat de TU Delft-studenten kregen tijdens hun schoolbezoeken inderdaad klopt. Tijdens een enquête die de studenten door een onderzoeksbureau lieten uitvoeren, bleek dat bijna twee-derde van de ondervraagden het geluid van een auto associeert met het woord ‘vroem’. Slechts 3% noemt ‘zoef’ als het geluid van een auto. Bij dit laatste geluid wordt veel vaker gedacht aan snelheid, geruisloosheid en beweging.

Tijd voor verandering

Boeken spelen een belangrijke rol in het leerproces van kinderen, maar ook daar moet nog een grote vertaalslag gemaakt worden. Uit het onderzoek blijkt dat bijna de helft van de respondenten een wolkje uit de uitlaat typerend vindt voor een auto in een kinderboek. 99% van de Nederlanders geeft aan geen boek te kennen over of met duurzaam vervoer, zoals een elektrische auto. Een op de vier respondenten wil dat het beeld van auto’s meegaat met de tijd en een realistischer beeld geeft van de dag van vandaag.

Ouders zijn aan zet

Grootouders blijken het zelden over duurzaamheid te hebben met hun kleinkinderen. Ook ouders laten het onderwerp liever links liggen. Van hen zegt slechts 16% dat zij regelmatig met hun kinderen over duurzaamheid spreken. Het Delftse Solar Team gesponsord door Vattenfall vindt dit percentage duidelijk te laag en wil zich blijven inzetten om kinderen te inspireren op het gebied van duurzaamheid.

solar-challenge-team-delft-brand-1
Het Vattenfall Solar Team in actie..