Ford gaat auto’s met ontbrekende chips verkopen

Ford gaat auto’s met ontbrekende chips verkopen

Vorig artikel Volgend artikel

Het wereldwijde chiptekort houdt de hele wereld in zijn greep en de automotive industrie in het bijzonder. Levertijden voor sommige auto’s lopen daardoor de spuigaten uit. Een jaar wachten op je nieuwe bolide is al lang geen uitzondering meer. Ford heeft daarom in Amerika voor een rigoureuze tussenoplossing gekozen. De fabrikant gaat in de VS nieuwe Ford Explorer modellen verkopen waarin bepaalde chips (nog) ontbreken. Die worden dan binnen een jaar nageleverd en door de dealer ingebouwd.

Auto's sneller leveren

De reden voor dit besluit is het verkorten van de wachttijd voor klanten die een nieuwe Ford Explorer gekocht hebben. Bovendien heeft Ford inmiddels een aardige voorraad met nieuwe auto’s opgebouwd die niet geleverd kunnen worden omdat er een of meerdere chips ontbreken. In het geval van de Explorer betreft het chips die nodig zijn voor de bediening van de verwarming en airco via de armsteunen van de achterste zitplaatsen in het voertuig.

FordExplorer-a
Ford levert de Explorer met ontbrekende chips om klanten eerder te kunnen bedienen.

Verwarming en airco werken normaal

De verwarming en airco functioneren verder normaal, maar kunnen totdat de ontbrekende chips geleverd en ingebouwd zijn, alleen vanuit het instrumentenpaneel voorin de auto bediend worden. Met andere woorden, het zijn – uiteraard – geen ontbrekende chips die de veiligheid van het voertuig in gevaar zouden kunnen brengen.

Het is de bedoeling, zo stelt Ford, dat de ontbrekende chips voor het eind van dit jaar nageleverd worden. Klanten kunnen er echter ook voor kiezen om een Explorer zonder bediening achterin te kopen. Die krijgen dan een korting op de aanschafprijs.

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist,...