Eindelijk een serieuze nieuwe klant voor VDL NedCar

Eindelijk een serieuze nieuwe klant voor VDL NedCar

Enige Nederlandse autofabriek stapt helemaal over op EV-productie

Vorig artikel Volgend artikel

Al meer dan een jaar is bekend dat BMW de productie van enkele modellen in 2024, de Duitse autofabrikant liet in Born onder andere de X1 en Mini produceren, gaat stopzetten. Sindsdien was VDL Nedcar naarstig op zoek naar nieuwe klanten. Dat verliep, door verschillende oorzaken, niet heel erg voorspoedig. Echter, deze week is er weer wat meer licht aan het eind van die zoektocht te zien.

BMW Carbio Electric

Het eerste goede nieuws kwam van BMW. Vanaf april wordt in Born gerstart met de prouctie van 999 nieuwe elektrische Mini Cabrio’s gebouwd. Daarnaast onthulde de Nederlandse autofabriek plannen om vanaf 2024 ook EV’s te gaan produceren voor ElectricBrands, de Evetta en de XBUS. Die productie van de XBUS moet in 2025 van start gaan. De eerste Evetta’s zouden nog voor de zomer van 2024 van de band moeten rollen, aldus VDLNedcar.

“Met de door ElectricBrands ontwikkelde eigen voertuigen kunnen we gezamenlijk een bijdrage leveren aan het vormgeven van de mobiliteit van de toekomst. Een toekomst waarbij we voor meerdere partners tegelijkertijd verschillende werkzaamheden verrichten. De samenwerking met ElectricBrands biedt perspectief voor VDL Nedcar”, aldus John van Soerland, CEO van VDL Nedcar.

Evetta-ElectriBrands-a
De Evetta van ElectricBrands lijkt als twee druppels water op de Isetta uit de jaren 50. Afbeelding: ElectricBrands

Evetta: remember Isetta

De Evetta is een bijzonder fraai ogend karretje, zeker voor liefhebbers van oldtimers. Hij lijkt namelijk heel erg op de BWM Isetta uit de jaren 50/60. Een tweezits 'pruttelkistje' waar je letterlijk via tot deur omgebouwde voorruit moest instappen. De Evetta wordt een elektrische, en zwaar gemoderniseerde, variant daarvan. Een stadsautootje voor twee personen met een bijzonder design. Zoals de Opel Rocks-e en Citroen Ami.

De XBUS is een compact bestelbusje, ook met een herkenbaar design. Dat wil zeggen, mij deed hij een beetje denken aan de oude Barkas busjes zoals je die in het oostblok (DDR) zag. Klein en vierkant. Enfin, de XBUS wordt een ‘modulaire’ EV, waarvan naast de standaard versie ook een pickup beschikbaar komt. ElectricBrands heeft inmiddels al meer dan 16.000 orders voor de XBUS binnen.

XBUS-ElectricBrands-a
VDL Nedcar start de productie van de XBUS als het goed is in 2025.
Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist,...