Automotive27.07.2022

De nieuwe MINI Concept Aceman, expliciet en compromisloos


Het is zover, Mini heeft gisteren op een goed verborgen locatie in Düsseldorf de MINI Concept Aceman gepresenteerd. Een nieuw concept voor een compacte, compromisloze en volledig elektrische crossover. Vanaf het eerste moment word je verrast door de krachtige uitstraling van de MINI die een voorbode is voor de nieuwe generatie van MINI.

Iedere keer weer slaagt Adrian van Hooydonk, topontwerper en design baas van BMW/MINI, er met zijn team in om het ontwerp weer volledig om te draaien, expliciet en compromisloos, en dan op zo’n manier dat je als nietsvermoedende toeschouwer in 0,6 seconde beseft, hier staat een nieuwe MINI. Wat er met het ontwerp ook gebeurt, die DNA van MINI blijft altijd overeind. Het is wat het merk zijn eigen identiteit geeft en dat al decennialang. Het is een uniek fenomeen in de automotive wereld.

De Minimalistische designtaal van de MINI Aceman

Het is een trend in de designwereld, minimalisme en inmiddels ook diepgeworteld in de auto-industrie, en meer nog wanneer het verbonden wordt aan duurzaamheid. De vraag is, hoe ver kun je een MINImalistische designtaal doorvoeren. De MINI Concept Aceman lijkt hiervoor de nieuwe handleiding, want naast een 100% elektrische aandrijving is het belangrijkste kenmerk van deze Aceman het minimalisme, in alle facetten van de auto. Dit wordt in de nieuwe MINI gecombineerd met een nieuw digitaal interieur zonder gebruik van chroom en leer. Hij ziet er verrassend uit, oogt strak en juist door zijn eenvoud vallen accenten nog meer op. Hij lijkt ook zo van de designtafel te zijn afgereden. Deze MINI Concept Aceman oogt als een schets maar dan in 3D.

Dit is wat je belooft, kom dan ook maar je eigen werkelijkheid na

Dit moet het concept zijn voor alle toekomstige MINI’s. De Aceman is een crossover tussen de 3-deurs MINI en de Countryman en is vanzelfsprekend volledig elektrisch. Als je hem ziet hoop je eigenlijk dat ze hem 1:1 in productie nemen. Het concept wordt werkelijkheid, zonder concessies, dit is wat je belooft MINI, kom dan ook maar je eigen werkelijkheid na.

MINI Concept Aceman, ergens in 2024 op de weg
MINI Concept Aceman, ergens in 2024 op de weg
Ondanks een nieuw en verrassend design is het nog steeds een MINI
Ondanks een nieuw en verrassend design is het nog steeds een MINI
Ook aan de achterzijde
Ook aan de achterzijde
MINI_ACEMAN_Concept019
MINI_ACEMAN_Concept019
De speciale imperial die wel het uiterlijk van deze MINI Aceman helpt bepalen
De speciale imperial die wel het uiterlijk van deze MINI Aceman helpt bepalen
Binnenin zie je pas echt wat MINI met een minimalistisch design bedoelt
Binnenin zie je pas echt wat MINI met een minimalistisch design bedoelt

Het interieur opnieuw ontworpen of toch niet helemaal

Het woord minimalisme krijgt vooral lading als we een kijkje nemen in het interieur van de MINI Concept Aceman. Nieuwe vormen en zorgvuldig gekozen kleuren vormen, samen met het bekende ronde dashboard van de Aceman, een verfrissend geheel. Het is een knipoog naar de eerste klassieke MINI in de tijd dat MINI nog mini was. Dat eerste model uit 1959 had een interieur dat behalve de stoelen, het stuur en de versnellingshendel niets meer omvatte dan een centraal geplaatste ronde snelheidsmeter en een rijtje schakelaars. Zie hier de Aceman, al is de versnellingshendel natuurlijk nu ook verdwenen.

Door het grote glazen dak heb je zicht op de imperiaal met de vormen van de Union Jack. Deze imperiaal heeft overigens wel een grote impact op de looks, dat moet een bewuste keuze zijn geweest.

In de Aceman is de bediening van vrijwel alle functies geïntegreerd in het ronde OLED-display. Daaronder vind je een rijtje retro tuimelschakelaars. Schakelaars zijn er nog voor het bedienen de handrem, de aandrijving en de versnellingen, de Experience Modes en de audio-installatie. De schakelaars hebben afhankelijk van hun functie een draai- of een tuimelschakelaar en zijn intuïtief te bedienen.

Chroom en leer zijn verdwenen

De MINI Concept Aceman doet het zonder toepassing van chromen elementen, dat geldt voor zowel binnen als buiten. Ook het leer is verdwenen en vervangen door nieuwe, speciaal voor de MINI Concept Aceman ontwikkelde, duurzame materialen en kleuren.

De kleurcontrasten in het conceptmodel geven duidelijk aan dat de tijd van van saaie neutrale basiskleuren eveneens gaat verdwijnen. Meest opvallend is het bijzondere stuurwiel dat gelamineerd is met donkergroen velours, dat echt een andere beleving biedt.

Say cheese maar dan anders

Er is nog een opvallend nieuw element aan deze MINI Concept Aceman, het welkomst scenario. Ik geef toe dat is even slikken maar toekomstige gebruikers van de Aceman worden op een bijzondere wijze verwelkomt. Voor vertrek word je welkom geheten met een show van licht en geluid. De koplampen, de verlichte rand van de grille, de centrale interface en de projecties werken samen voor een bijzonder welkom scenario. Er gebeurt zoveel dat we onderstaand stukje tekst maar even hebben overgenomen van MINI. Say Cheese to MINI…

Zodra iemand de MINI Concept Aceman nadert, gaat de verlichting aan en die wordt feller naarmate de persoon dichterbij komt. Tegelijkertijd maken de luidsprekers aan de voor- en achterkant interactieve geluiden. Zodra de auto wordt ontgrendeld, gloeit de LED Matrix verlichting in de grille op in de vorm van de Union Jack. Tegelijk licht de rand van de grille op en geeft de rechter koplamp een ‘knipoog’. De animatie wordt vergezeld door een viertonig geluid dat de naam MINI symboliseert.

Maar daarmee zijn we er nog niet, want bij het openen van de deur wordt een kleurrijk beeld op de grond geprojecteerd en verschijnt een uitbarsting van kleur op de centrale interface, die ook op de hemelbekleding, het dashboard en de deurbekleding wordt geprojecteerd. Uiteindelijk verschijnt op het display de hartelijke begroeting ‘Hey friend’, ook weer begeleid door bijpassende geluiden van stemmen en muziek, alsof je door vrienden op een feestje wordt ontvangen. Of je dit feestmaal ook kunt uitzetten is niet bekend.

MINI_ACEMAN_Concept027
MINI_ACEMAN_Concept027
MINI_ACEMAN_Concept028
MINI_ACEMAN_Concept028
MINI_ACEMAN_Concept032
MINI_ACEMAN_Concept032
MINI_ACEMAN_Concept040
MINI_ACEMAN_Concept040
Hey Friend welcome, say Cheese
Hey Friend welcome, say Cheese

Officiële Introductie MINI Concept Aceman tijdens Gamescom 2022

Het podium voor de officiële introductie van de MINI Concept Aceman is dit keer niet een tijdens een van de bekende autoshows ergens op de wereld maar gebeurt tijdens Gamescom 2022 in Keulen. Het is de grootste internationale bijeenkomst voor game-ontwikkelaars, fans van computergames en Esports. Gamescom en wordt gehouden van 23 t/m 28 augustus 2022 in de bekende Köln Messe. Het begin van het evenement is op 23 augustus bij te wonen via een livestream.

Wie ook maar iets begrijpt van gaming en de impact en bereik van Esports snapt deze keuze wel. Je kunt heel eerlijk geen groter podium bedenken. Well done MINI, things are changing.

MINI Concept Aceman in alles nog steeds een 100% MINI
MINI Concept Aceman in alles nog steeds een 100% MINI
MINI Aceman
MINI Aceman
Henkey
Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade. Je maakt Henk vooral blij met bijzondere auto's, verre reizen en coole gadgets. Zijn grootste passies zijn echter innovatie, creativiteit en duurzaamheid.

Verder lezen over Elektrische auto

Fisker is failliet, na onder andere slechte review YouTuber

Fisker is niet meer. Het automerk is officieel failliet verklaard na onder andere tegenvallende verkopen en slechte reviews.

Automotive18.06.2024

Fisker is failliet, na onder andere slechte review YouTuber

Waar je op moet letten als je een tweedehands Tesla koopt

Tweedehands Tesla kopen? De gebruikte auto's komen er nu steeds vaker op de tweedehands markt, maar is dat ook de meest verstandige keuze?

Automotive31.05.2024

Waar je op moet letten als je een tweedehands Tesla koopt

DS tilt luxe met Collection Antoine de Saint-Exupéry naar nog hoger niveau

In de oude vertrekhal van het Parijse vliegveld Le Bourget, tegenwoordig een imposant lucht- en ruimtevaartmuseum, staan drie DS-modellen onder een doek te wachten op de onthulling. Drie bijzondere modellen, vernoemd naar een ware Franse held, schrijver, vliegenier en avonturier: Antoine de Saint-Exupéry.

Automotive21.05.2024

DS tilt luxe met Collection Antoine de Saint-Exupéry naar nog hoger niveau

Neem je fantasie mee op avontuurlijke reizen
Deze Nissan is een karaokelounge op wielen

Nissan geeft in-car entertainment een nieuwe betekenis met de nieuwe Townstar Karaok-e. Deze bestelwagen maakt het niet alleen mogelijk om onderweg je favoriete nummers luidkeels mee te zingen, maar toont ook de oneindige mogelijkheden van de Townstar-modellen.

Automotive15.05.2024

Deze Nissan is een karaokelounge op wielen

We reden op The Weeknd in een Microlino: een ervaring rijker

The Weeknd was dit weekend. Daar konden we op eigen houtje met de Microlino weg en dat was inderdaad een hele ervaring.

Automotive12.05.2024

We reden op The Weeknd in een Microlino: een ervaring rijker

Nieuwe MINI Aceman moet ultieme kartgevoel geven in de stad

MINI Aceman begon ooit als een sterk concept, maar nu is de auto er klaar voor om een nieuwe ster in de line-up van MINI te worden.

Automotive01.05.2024

Nieuwe MINI Aceman moet ultieme kartgevoel geven in de stad

Nieuwe elektrische auto Zeekr Mix doet denken aan een VW-busje

Het is een leuke bolide om te zien: de Zeekr Mix. Of hij ook goed rijdt, dat moeten we nog afwachten: en überhaupt of deze bolide ook naar Europa komt.

Automotive30.04.2024

Nieuwe elektrische auto Zeekr Mix doet denken aan een VW-busje

Ruim eenderde mensen wil pas elektrisch rijden met eigen laadpaal

Elektrisch rijden is aantrekkelijk, maar niet voor iedereen. Sommige mensen willen per se een privé-laadpaal, anders willen ze niet elektrisch rijden.

Technology29.04.2024

Ruim eenderde mensen wil pas elektrisch rijden met eigen laadpaal

Verder lezen over Mini

Nieuwe MINI Aceman moet ultieme kartgevoel geven in de stad

MINI Aceman begon ooit als een sterk concept, maar nu is de auto er klaar voor om een nieuwe ster in de line-up van MINI te worden.

Automotive01.05.2024

Nieuwe MINI Aceman moet ultieme kartgevoel geven in de stad

​Nieuwe elektrische MINI heeft opvallend, rond infotainmentscherm

MINI heeft iets aan de nieuwe elektrische Cooper toegevoegd dat enorm in het oog springt: het heeft voor het eerst een cirkelvormig OLED-scherm laten ontwikkelen om als infotainmentsysteem te dienen. Je kunt er je naviga...

Automotive04.09.2023

​Nieuwe elektrische MINI heeft opvallend, rond infotainmentscherm

​10 auto-roadtrips uit films die je prima na kunt doen

Heerlijk cruisen in een auto met open dak, stoppen bij een wijngaard, een proeverij doen, een goed gesprek voeren over de smaken en weer door. Het lijkt een droom die je alleen in films als Sideways ziet, maar je kunt de...

Automotive02.05.2023

​10 auto-roadtrips uit films die je prima na kunt doen

MINI Electric Cabrio: Go-Kart in de open lucht, leuker kun je het niet maken

Het is de droom van veel MINI-rijders, de MINI Cabrio, zeg maar de leukste vierpersoons cabriolet, vooral als je hem in de ‘John-editie’ hebt. Dat geluid blijft smullen. Maar het is inmiddels 2023, de wereld wordt el...

Automotive15.02.2023

MINI Electric Cabrio: Go-Kart in de open lucht, leuker kun je het niet maken

MINI introduceert flinke Spike art toys op Dutch Design Week

Automerk MINI heeft een drukke stand op de Dutch Design Week. Een nieuwe auto? Nee. Een getunede auto? Ook niet. Helemaal geen auto zelfs. Het merk wil zijn mascotte Spike groot maken en neemt dat voor het artistieke eve...

Automotive22.10.2022

MINI introduceert flinke Spike art toys op Dutch Design Week

Gamescom 2022: het game-evenement in nieuws, trailers en foto’s

Gamescom 2022 is in volle gang. Het is te merken aan het gamenieuws, maar ook aan de gezelligheid in Keulen. Na twee jaar is het evenement weer terug. Ditkeer geen 373.000 bezoekers op Gamescom zoals in 2019, want mede d...

Gaming24.08.2022

Gamescom 2022: het game-evenement in nieuws, trailers en foto’s

MINI verrast met nieuwe campagne waarin diversiteit centraal staat

MINI is gestart met de marktintroductie van de nieuwe MINI 3-deurs, de MINI 5-deurs en de MINI Cabrio. Het Britse icoon uit München doet dat op een manier die past bij de DNA van het merk. Nooit stilletjes, nooit gewoon...

Automotive15.03.2021

MINI verrast met nieuwe campagne waarin diversiteit centraal staat

CO2-neutraal roadtrippen in eigen land met de MINI Electric

Roadtrips, we maken ze al jaren, op de mooiste of meest bijzondere plekken in Europa of waar dan ook elders op de wereld. Het past bij ons en al helemaal bij ons travelplatform Travelvalley.nl. Maar soms vergeten we dat...

Automotive28.02.2021

CO2-neutraal roadtrippen in eigen land met de MINI Electric