Automotive28.02.2021

CO2-neutraal roadtrippen in eigen land met de MINI Electric


Roadtrips, we maken ze al jaren, op de mooiste of meest bijzondere plekken in Europa of waar dan ook elders op de wereld. Het past bij ons en al helemaal bij ons travelplatform Travelvalley.nl. Maar soms vergeten we dat we ze ook in ons eigen landje kunnen maken. Een rondje Zeeland brak op dezelfde site alle bezoekrecords. Rijden door Nederland is populair en misschien nu nog wel meer dan ooit. En dan is een rondje Nederland langs de mooiste plekjes met een eigenlijk een inkoper. En hoe geweldig is het om die roadtrip door Nederland dan maar gelijk co2-neutraal te doen in een van de meest iconische elektrische auto’s, de nieuwe MINI Electric. Oh ja, en dat in één dag.

Het verbaasde ‘autoliefhebbers’ en EV-rijders want was die MINI Electric niet die EV met een range beneden de 200 kilometer? Dat wordt dan een behoorlijke uitdaging, of juist niet. Nu kun je een rondje door Nederland op veel manieren rijden want wegen genoeg. Maar leuker is het om hem langs 10 bijzondere plekjes te maken. Omdat wij in het zuiden wonen hebben we gelijk een mooi startpunt in Breda. De Afsluitdijk is ook een zekerheid, net als het eindpunt op de Posbank bij zonsondergang. En tussendoor de mooiste locaties in Nederland bezoeken fotograferen en het energieverbruik de MINI Electric managen. Want die range van een elektrische auto, zeker als die niet zo groot is, dat zou toch wel eens een probleem kunnen zijn. Of juist helemaal niet.

Het vooroordeel van elektrisch roadtrippen

Elektrische auto’s lijken soms alleen op de range te worden beoordeeld en dat is misschien wel volledig onterecht. Vooroordelen zijn er helemaal als je auto zoals de MINI Electric een range heeft van amper 200 kilometer. Geschikt voor stedelijke omgevingen. Niet wat ons betreft want als het moet rijden we er mee naar China. Met die gedachten in het hoofd is een rondje Nederland een makkie. De enige uitdaging is op tijd op de Posbank zijn met in het hoofd, de MINI Electric op het hoogste puntje van de Veluwe fotograferen tijdens de vermaarde ‘sunset’. En die vooroordelen komen vooral van hen die er geen enkele ervaring mee hebben.

Good Morning MINI (05.56 uur): we zijn onderweg
Good Morning MINI (05.56 uur): we zijn onderweg
Na Rotterdam is de eerste echte stop in Gouda
Na Rotterdam is de eerste echte stop in Gouda
Net voorbij Leiden voor de eerste keer (50 kWh) laden onder het genot van een espresso
Net voorbij Leiden voor de eerste keer (50 kWh) laden onder het genot van een espresso

Rijden in de MINI Electric

MINI is een lifestyle icoon en het getuigde lef van het Duitse moederbedrijf om de auto zonder designconcessies om te bouwen naar een elektrische auto. Natuurlijk zijn er wat uiterlijke style-elementen toegevoegd en ontbreekt de uitlaat. Zo zit de laadaansluiting op dezelfde plek als de tankdop bij een conventionele MINI.

Ook van binnen is op het nieuwe dashboard na het ook nog steeds de MINI zoals wij die kennen. Onderhuids maakt de MINI Electric gebruik van de bewezen technologie van BMW i3. En dat is geen verkeerde keuze met de leercurve die het merk al heeft doorgemaakt.

De MINI Electric heeft een 184 pk (270 Nm) sterke elektromotor. Accelereren van 0 naar 60 km/u gaat in 3.9 seconden, van 0 naar 100 km/u gaat in 7.3 seconden. Allemaal snel en leuk genoeg. De topsnelheid is elektronisch begrensd op 150 km/u maar dat is meer vanwege energiezuinige redenen. Hij accelereert er volop op los, heeft een geweldige wegligging en is nog steeds een kart oftewel een echte MINI. Voor een roadtrip, zeker als je veel plekjes wilt bezoeken, nog eens uiterst wendbaar ook. Het is dus vooral een dagje genieten van elektrisch rijden, onze MINI, Nederland en het prachtige weer.

De Zaanse Schans mag niet ontbreken en is echt een bezoekje waard.
De Zaanse Schans mag niet ontbreken en is echt een bezoekje waard.
Nederland door de ogen van de gehele wereld
Nederland door de ogen van de gehele wereld
Op bezoek in het dorp van Jan Smit en Nick & Simon
Op bezoek in het dorp van Jan Smit en Nick & Simon

Snelladers in Nederland

Volgens de boeken zou de MINI Electric 232 kilometer halen, aldus de WLTP-norm. Bij volledig laden van de 32.6 kWh lithium-ion accup heeft hij een bereik van 186 km, wat neerkomt op een gemiddeld stroomverbruik ergens rond de 15 kWh/100 km. Het laden kan natuurlijk via een gewoon stopcontact maar normaliter doe je dit via een wallbox bij je woning (onvermijdelijk en meer dan aan te raden), een publiek laadpunt (aanbieders genoeg) of bij een snellader. Normaliter duurt het ruim twee uur (met 11 kW laadvermogen) om de accu tot 80 procent te laden. Die laatste 20 procent kost je dan nog eens een uurtje extra.

Vanuit de ambitie om dit rondje door Nederland ook nog eens in één dag te doen is dat echter niet aan te raden en maken we zoveel mogelijke gebruik van de 50 kW snelladers van Fastned die er gelukkig genoeg zijn te vinden (behalve in Elburg maar dat lees je hieronder). Deze ‘superchargers’ laden de batterij binnen 35 minuten ook vol tot zo’n 80 procent. Met die wetenschap moet je rekening houden.

Laden naar 80%, voldoende voor Den Helder en de Afsluitdijk
Laden naar 80%, voldoende voor Den Helder en de Afsluitdijk
Ergens na Den Helder, wat een mooie plaatsnaam
Ergens na Den Helder, wat een mooie plaatsnaam
Tussenstop op de Afsluitdijk
Tussenstop op de Afsluitdijk

Slim je route plannen

Voor een rondje Nederland heb je meer km’s nodig dan dat Google Maps je doet geloven. Zeker als je op locaties soms wat moet rondrijden, de omgeving even wil scannen of een fotostop wil maken. Het is dus goed plannen. En wat laadmomenten betreft: altijd twee stops vooruit plannen. Dan wordt het laden ook een stuk efficiënter en laad je met marge bij tot wat je verwacht aan range nodig te hebben. Daarbij word je ook geholpen door de software van de MINI Electric.

Om het laden tijdens deze roadtrip nog wat efficiënter te maken hebben we het gelijk gecombineerd met koffie drinken, sanitaire stops of kort iets te eten. Want dat eindpunt bij Rhenen is echt mikken wat tijd betreft (en een beetje geluk).

Laadstress of range anxiety

En ondanks dat je denkt dat het laadschema in je hoofd waterdicht is gaat het toch bijna fout. Na Giethoorn, onderweg naar Elburg (de laatste stop voor de Poshoorn), besluit ik om binnendoor te rijden. In de wetenschap dat het krap kan worden, besluit je dan onderweg even kort wat bij te laden. Echter klopt op twee plekken de info uit de app niet.

Voor het eerst speelt de range anxiety (de angst om je eindbestemming niet te halen) door mijn hoofd. Het zal toch niet gebeuren hè. Rondvragen helpt, want uiteindelijk wordt op een bijzonder plekje toch een laadpaal gevonden. Geen 50 kwh, dus snel wat eten en dan naar the final stop. Het tijdschema (inclusief reistijd) geeft me nog 17 minuten ruimte voor zonsondergang.

Harlingen tussenstop naar o.a. Giethoorn rn Elburg
Harlingen tussenstop naar o.a. Giethoorn rn Elburg
Human accu bijladen naar 80%
Human accu bijladen naar 80%

Roadtrip door Nederland, eindpunt Poshoorn

Het complete verhaal over de roadtrip langs de 10 leuke en verrassende stops in Nederland is te lezen op Travelvalley. Ons advies, ga hem zeker rijden maar boek lekker een hotelletje in Friesland en doe hem in twee of wie weet zelfs in drie dagen. Deze roadtrip in de Mini Electric was een feestje in alle opzichten. En op zonnige dagen zie je pas echt hoe mooi ons landje eigenlijk is. We blijven dus gewoon dit soort speciale roadtrips maken, waar en wanneer dan ook.

Sunset no words
Sunset no words
Onder Arnhem nog \u00e9\u00e9n keer naar 80% laden en terug naar Breda
Onder Arnhem nog één keer naar 80% laden en terug naar Breda
Henkey
Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade. Je maakt Henk vooral blij met bijzondere auto's, verre reizen en coole gadgets. Zijn grootste passies zijn echter innovatie, creativiteit en duurzaamheid.

Verder lezen over Mini

Nieuwe MINI Aceman moet ultieme kartgevoel geven in de stad

MINI Aceman begon ooit als een sterk concept, maar nu is de auto er klaar voor om een nieuwe ster in de line-up van MINI te worden.

Automotive01.05.2024

Nieuwe MINI Aceman moet ultieme kartgevoel geven in de stad

​Nieuwe elektrische MINI heeft opvallend, rond infotainmentscherm

MINI heeft iets aan de nieuwe elektrische Cooper toegevoegd dat enorm in het oog springt: het heeft voor het eerst een cirkelvormig OLED-scherm laten ontwikkelen om als infotainmentsysteem te dienen. Je kunt er je naviga...

Automotive04.09.2023

​Nieuwe elektrische MINI heeft opvallend, rond infotainmentscherm

​10 auto-roadtrips uit films die je prima na kunt doen

Heerlijk cruisen in een auto met open dak, stoppen bij een wijngaard, een proeverij doen, een goed gesprek voeren over de smaken en weer door. Het lijkt een droom die je alleen in films als Sideways ziet, maar je kunt de...

Automotive02.05.2023

​10 auto-roadtrips uit films die je prima na kunt doen

MINI Electric Cabrio: Go-Kart in de open lucht, leuker kun je het niet maken

Het is de droom van veel MINI-rijders, de MINI Cabrio, zeg maar de leukste vierpersoons cabriolet, vooral als je hem in de ‘John-editie’ hebt. Dat geluid blijft smullen. Maar het is inmiddels 2023, de wereld wordt el...

Automotive15.02.2023

MINI Electric Cabrio: Go-Kart in de open lucht, leuker kun je het niet maken

MINI introduceert flinke Spike art toys op Dutch Design Week

Automerk MINI heeft een drukke stand op de Dutch Design Week. Een nieuwe auto? Nee. Een getunede auto? Ook niet. Helemaal geen auto zelfs. Het merk wil zijn mascotte Spike groot maken en neemt dat voor het artistieke eve...

Automotive22.10.2022

MINI introduceert flinke Spike art toys op Dutch Design Week

Gamescom 2022: het game-evenement in nieuws, trailers en foto’s

Gamescom 2022 is in volle gang. Het is te merken aan het gamenieuws, maar ook aan de gezelligheid in Keulen. Na twee jaar is het evenement weer terug. Ditkeer geen 373.000 bezoekers op Gamescom zoals in 2019, want mede d...

Gaming24.08.2022

Gamescom 2022: het game-evenement in nieuws, trailers en foto’s

De nieuwe MINI Concept Aceman, expliciet en compromisloos

Het is zover, Mini heeft gisteren op een goed verborgen locatie in Düsseldorf de MINI Concept Aceman gepresenteerd. Een nieuw concept voor een compacte, compromisloze en volledig elektrische crossover. Vanaf het eerste...

Automotive27.07.2022

De nieuwe MINI Concept Aceman, expliciet en compromisloos

MINI verrast met nieuwe campagne waarin diversiteit centraal staat

MINI is gestart met de marktintroductie van de nieuwe MINI 3-deurs, de MINI 5-deurs en de MINI Cabrio. Het Britse icoon uit München doet dat op een manier die past bij de DNA van het merk. Nooit stilletjes, nooit gewoon...

Automotive15.03.2021

MINI verrast met nieuwe campagne waarin diversiteit centraal staat