De nieuwe Fiat Panda wordt volledig elektrisch

De nieuwe Fiat Panda wordt volledig elektrisch

Vorig artikel Volgend artikel

In het tijdperk van elektrische auto’s ontstaat er volop ruimte om het ooit zo populaire A-segment (typische incrowd term voor kleine en voordelige auto’s) nieuw leven in te blazen. Het is het domein van de Yaris, Picanto en natuurlijk de immer populaire Fiat Panda. De ruimste in zijn klasse en jarenlang ook een van de bestverkochte modellen in die klasse.

Stadsauto, tweede auto, en kleinste gezinsauto hij was echt jarenlang mateloos populair. En helemaal in het thuisland Italië waar postbodes met een 4x4 uitvoering ook in de winter brieven wisten te bezorgen in de besneeuwde Dolomieten. In Nederland werd de Panda ooit gestraft door de belastingdienst met een aanpassing op het BPM-tarief waardoor hij ineens een stuk duurder werd als de concurrentie. En dat is aan de onderkant van de markt een gevoelig onderwerp.

De Panda is inmiddels 42 jaar jong en misschien wel net als de 500 ‘forever young’. Maar er is goed nieuws want net als de Fiat 500e komt er ook elektrische versie aan. Hoewel men nog wel spreekt van geruchten staat de fraai ontworpen nieuwe Fiat Panda (met een stekker) al volop in het nieuws. Het is duidelijk dat Stellantis duidelijk ook oog heeft voor de onderkant van de markt voor elektrische auto's.

Fiat-Panda-Concept-Centoventi-front
Het Fiat Panda Concept Centoventi
Fiat-Panda-Concept-Centoventi
Je hoopt altijd dat de definitieve uitvoering dicht bij het oorspronkelijke ontwerp blijft

Gaat de Fiat Panda opnieuw voor succes zorgen

De nieuwe Fiat Panda zou ergens in het voorjaar op de markt moeten komen en komt dan naast de Fiat 500e te staan. Waarschijnlijk zullen die twee marketingtechnisch niet veel in prijs gaan verschillen. Het zijn misschien wel de twee belangrijkste troeven voor Fiat (Stellantis) waarbij de Panda nu nog een soort slapend succes is. Als Fiat er echt in slaagt de Panda in zijn elektrische versie opnieuw op de troon te krijgen lonkt ook nieuw succes.

Fiat Centoventi

De nieuwe Fiat Panda is gebaseerd op het in 2019 gepresenteerde concept van de Fiat Centoventi met als idee een minimalistisch uitvoering en volledig aanpasbaar naar de wensen van de toekomstige eigenaar. Praktisch betekent het dat de nieuwe Fiat Panda wordt geleverd in slechts één kleurstelling. Deze is naar wens te pimpen met een keuze tussen vier soorten dakbekleding, vier bumper uitvoeringen en 4 wiel-wraps.

Een concept waarvoor Fiat in 2019 in Genève meerdere designprijzen wist te winnen. Ook in de auto moeten volop mogelijkheden komen om de nieuwe Fiat Panda naar jouw voorkeur aan te passen. Zo zou je kunnen kiezen of je dockingstation voor een smartphone of een tablet wil.

Het is nu letterlijk afwachten op het moment dat Stellantis de nieuwe Fiat Panda echt in de markt gaat zetten. Is dat opnieuw in Genève of komt hij pas ergens tegen de zomer. We zijn oprecht benieuwd of deze nieuwe Fiat Panda voor nieuw succes kan gaan zorgen, net als naar de naam, de Next Fiat Panda, Panda Electric of toch maar gewoon Fiat Panda-e. Bij Fiat weet je het maar nooit.

Afbeeldingen: eigendom Stellantis

Fiat-Panda-Concept-cluster
Smartphone of Tablet
Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade....