Automotive20.12.2020

De stad in met het nieuwe elektrische icoon van Fiat: 500e


een rondje straatkunst in Amsterdam

De Fiat 500 is al jaren hét icoon van Fiat. De compacte auto met z’n opvallende design bestaat al heel erg lang: de eerste 500 reed al in 1957 de weg op. En nog steeds vullen ze het straatbeeld. Lange tijd was de 500 een auto met een klassieke verbrandingsmotor, maar ook Fiat maakt nu de stap naar verduurzaming en introduceert de volledig elektrische variant: de Fiat 500e. Als een van de eersten kregen wij de kans om dit vernieuwde icoon mee de stad te nemen voor een route langs straatkunst door Amsterdam.

Volledig elektrisch én veilig rijden

De Fiat 500e is een volledig elektrische auto. En het is er ook nog eens een die is voorzien van allerlei moderne technieken die autorijden een stuk veiliger maken. Zo blijft de 500e vanzelf binnen de lijnen en wordt automatisch afstand gehouden tot voorgangers. Remmen voor voetgangers en fietsers gaat ook vanzelf en gaat tevens gepaard met een melding als een botsing dreigt. Wie vaker elektrisch rijdt, weet dat vloeiend optrekken voor ontspannen rijcomfort zorgt. En dat doet de 500e dus ook. Maar hoe klein ook: er zit wel degelijk pit in deze auto.

Belangrijk bij elektrische auto’s is natuurlijk de actieradius: hoever kun je ermee rijden met en volle accu? In geval van de Fiat 500e is het bereik in stadsverkeer 460 km (bereik gecombineerde rijcyclus tot 320 km). Goed om te weten: in 5 minuten laden heb je al genoeg stroom voor 50 km aan stadsritten.

Onmiskenbaar de Fiat 500

Dat je ermee opvalt is een ding dat zeker is. We merken dat er vaak wordt omgekeken en dat is ook niet zo gek. Niet eerder reed deze auto door de Amsterdamse grachten. Niet alleen de kleuren zijn opvallend, maar dat is de styling ook. Gestroomlijnd, modern en stoer, maar nog steeds onmiskenbaar de Fiat 500.

De Fiat 500e is een echte stadsauto, perfect voor iedereen die vooral korte afstanden rijdt – met name in de stad. En dus nemen we ‘m mee de stad in, voor een rondje straatkunst in Amsterdam.

▸ Meer weten over de 500e? Kijk dan op de website van Fiat.

Het icoon van Fiat is nu elektrisch
Het icoon van Fiat is nu elektrisch
Gestroomlijnd, modern en stoer
Gestroomlijnd, modern en stoer
Links in het dashboard zie je hoeveel kilometer je er nog mee kunt rijden
Links in het dashboard zie je hoeveel kilometer je er nog mee kunt rijden
Een overzichtelijk dashboard met alle moderne technologie\u00ebn
Een overzichtelijk dashboard met alle moderne technologieën
Niet allen vanbuiten, maar ook vanbinnen is het een plaatje
Niet allen vanbuiten, maar ook vanbinnen is het een plaatje

Straatkunst in Amsterdam

Er zijn steden die écht uitblinken in street art, zoals Lissabon, Berlijn en Londen. Hoewel Amsterdam misschien niet tot de topfavorieten in dat rijtje behoort, is er zonder meer genoeg kunst te vinden in de stad.

We beginnen onze route door Amsterdam op de NDSM-werf. Daar is sinds kort STRAAT geopend, een van de tofste musea die je – waar dan ook ter wereld – gaat vinden. STRAAT is een museum met straatkunst, zo groot als muren, die getoond worden in oude loods op het NDSM-Plein. Je vindt er street art en graffiti zoals je die normaal gesproken buiten op straat tegenkomt. Maar speciaal voor dit museum zijn ze gemaakt om hier te tonen. Het is behoorlijk bijzonder om er doorheen te wandelen, want je weet eigenlijk niet waar je moet kijken, zoveel is er te zien. Zet een bezoek van dit museum maar op je after-corona-to-dolist. Daar krijg je geen spijt van!

In het centrum van Amsterdam moet je echt op zoek gaan naar kunst en dan kom je erachter dat het overal te vinden is. Niet alleen in de vorm van murals, maar ook in de vorm van beelden, architectuur en monumenten. Een paar toffe tips om zelf te ontdekken:

  • In Amsterdam-Noord vind je reusachtige, op elkaar gestapelde tafels met bijenkasten. De tafels zijn, net als de stad zelf, gebouwd op houten palen. Het idee is dat voor beplanting in de omgeving wordt gezorgd, waar de insecten hun nectar kunnen halen.
  • Op het Amstelveld staat een mooi bronzen beeldje van Kokadorus, een marktkoopman die meer dan een eeuw geleden ‘de koopman van Noord-Venetië’ genoemd werd.
  • In de Leidse Bosjes kun je zelf op zoek gaan naar het ‘boomzagertje’. Ergens op een van de takken zit een klein mannetje met een zaag. De gemeente weet wie het beeld maakte, maar de kunstenaar wil anoniem blijven.
  • Op de hoek van de Willemsparkweg en de Cornelis Schuytstraat staat een oud transformatorhuisje met nieuwe looks. In plaats van reclameborden is er door kunstenaar Fabrice Hünd een nieuw uiterlijk aan gegeven met kleurijk mozaïek.
  • De NSDM-werf is dé plek van Amsterdam als je straatkunst zoekt. Scheepsreparatie vind er niet meer plaats, maar steeds meer oude loodsen krijgen een nieuwe bestemming én een nieuw jasje. Straatkunstenaars laten er maar al te graag hun sporen achter.
Je weet gewoon niet waar je moet kijken
Je weet gewoon niet waar je moet kijken
Tafels en bijen in Amsterdam-Noord
Tafels en bijen in Amsterdam-Noord
Kokadorus op het Amstelveld
Kokadorus op het Amstelveld
Mozai\u00ebk in Amsterdam-Zuid
Mozaiëk in Amsterdam-Zuid
Anne Frank aan de gevel van STRAAT
Anne Frank aan de gevel van STRAAT
Het NDSM-terrein is d\u00e9 plek als je graffiti zoekt
Het NDSM-terrein is dé plek als je graffiti zoekt
Zie jij jezelf al rijden in de nieuwe Fiat 500e?
Zie jij jezelf al rijden in de nieuwe Fiat 500e?
Marloes de Hooge

Marloes is oprichter en editor in chief van Travelvalley. Ze schreef ook de boeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen. E-mail: marloes@travelvalley.nl

Verder lezen over Fiat

Grote recall bij meerdere automakers om gevaarlijke airbags

De airbags van Takata blijken zodanig onveilig dat er vier automerken zijn die grote terugroepacties hebben.

Automotive11.07.2024

Grote recall bij meerdere automakers om gevaarlijke airbags

5 tips als je een auto wil gaan kopen

Je gaat de stap zetten: je gaat een nieuwe auto kopen. Heel erg spannend natuurlijk, maar waar begin je? Met deze 5 tips kom je sneller een stapje dichter bij die nieuwe bolide en rijdt je straks de auto die bij je past....

Automotive29.03.2024

5 tips als je een auto wil gaan kopen

Internationale media-drive van nieuwe Stellantis Pro One Bedrijfswagens

Het gaat goed met de Stellantis Pro One op de wereldwijde markt voor bedrijfsvoertuigen. In 2023 boekte het programma van Stellantis Pro One successen (1.7 miljoen verkochte voertuigen) die goed waren voor een derde van...

DC Business26.03.2024

Internationale media-drive van nieuwe Stellantis Pro One Bedrijfswagens

Fiat Ginevra: de retro-toekomst van een Italiaans merk

De Italiaanse automerken lijken langzaam te ontwaken uit een winterslaap die decennia lijkt te hebben geduurd. Alfa Romeo is inmiddels al een paar jaar wakker, al heeft het nog geen lef genoeg om iedereen eens goed de mo...

Automotive27.02.2024

Fiat Ginevra: de retro-toekomst van een Italiaans merk

World Car of the Year 2024: dit zijn de finalisten

De World Car of the Year 2024 verkiezing komt er weer aan. Deze begint traditiegetrouw met de bekendmaking van de Top 10 en Top 5 finalisten in zes verschillende categorieën van de World Car Awards. Het aftellen naar de...

Automotive01.02.2024

World Car of the Year 2024: dit zijn de finalisten

​Rise of the microcars: de leukste micro-auto’s op een rij

Deze dag mag stormachtig zijn begonnen, hij begon ook met iets leuks, namelijk de aankondiging van de nieuwe Fiat microcar. De autootjes zijn enorm grappig om te zien, maar zijn ze ook zo praktisch? En: waarom zien we er...

Automotive05.07.2023

​Rise of the microcars: de leukste micro-auto’s op een rij

Abarth 500e: de magie van een elektrische schorpioen

In Italië houden ze van design, stijl, uitstraling en imago. Dat zie je in alles terug en zeker in de Italiaanse auto-industrie, die bol staat van modellen die allemaal een eigen podium verdienen. De kleinste van al die...

Automotive27.06.2023

Abarth 500e: de magie van een elektrische schorpioen

​Deze Fiat 500X heeft een bijzonder Italiaans jasje

En die wil je dan ook absoluut hebben: de Fiat 500X Yacht Club Capri met een open panaromadak. Da’s de eerste in de Fiat 500X-range. De kap – genaamd Dolcevita doet haar naam dan ook eer aan, het zonnige leven stroom...

Automotive20.09.2022

​Deze Fiat 500X heeft een bijzonder Italiaans jasje

Yacht Club Capri