Het komt echt niet door de verkiezingen in Nederland, maar het komt wel goed uit: Meta stopt met politieke advertenties in de Europese Unie. Het gaat vanaf oktober in, precies in de maand dat ook de verkiezingen plaatsvinden. Die zijn op woensdag 29 oktober (handig voor in de agenda).
Google en Meta zullen vanaf oktober niet langer politieke advertenties toestaan op hun platforms. Waar Meta al veel problemen heeft gehad met politieke posts op het platform: de propaganda van sommige politieke partijen heeft er zelfs voor gezorgd dat verkiezingsuitslagen zijn beïnvloedt, is het bijna laat te noemen voor het social media-bedrijf dat het hier nu pas mee komt.
Het komt overigens ook echt niet vanuit Meta zelf. Het social media-bedrijf ligt al jaren overhoop met de Europese Commissie en zegt dan ook: “Dit is een moeilijke beslissing, die we hebben genomen naar aanleiding van de nieuwe EU-verordening inzake transparantie en targeting van politieke advertenties (TTPA), die aanzienlijke operationele uitdagingen en juridische onzekerheden met zich meebrengt.”
Het klaagt dat de nieuwe regels van de EU onwerkbaar zijn. De TTPA is bedoeld om te zorgen dat politieke partijen en instanties die zich met politieke zaken bezighouden minder gebruik kunnen maken van specifiek gerichte politieke advertenties. Ze beïnvloeden mensen enorm en schijnen zelfs voor een grote verdeeldheid te kunnen zorgen. Dat komt onder andere omdat algoritmes zorgen dat iemand in een soort tunnel terechtkomt en daardoor geen andere boodschappen meer meekrijgt.
De TTPA stelt bijvoorbeeld dat er een label moet komen dat iets een politieke reclame is. Ook mogen reclames niet worden getoond op basis van mensen hun achtergrond of politieke mening. Meta vindt dat niet oke: dat denkt dat het de Europese kiezer juist benadeelt als deze regels worden ingevoerd. Het is natuurlijk maar net hoe je het bekijkt: voor adverteerders en voor Meta dat er goudgeld mee verdient (vorig jaar nog 10 miljard euro) is het inderdaad even minder, maar voor mensen die de advertenties te zien krijgen kan het inderdaad invloed hebben.
Het komt voor Nederlanders op een goed moment, want ons kabinet is een paar maanden geleden gevallen. Na een heel lange formatie en elf maanden na de start van het kabinet, viel het kabinet van Dick Schoof. Vandaar dat er binnenkort weer stembureaus opgetuigd worden om een nieuwe keuze te maken voor de leiding van ons land.
Instagram heeft zijn algoritme aangepast omdat het veel klachten kreeg over een bepaald onderwerp.
De Europese Unie is met een code of practice gekomen voor kunstmatige intelligentie, maar het hoeft niet op de...
Nieuwe cijfers laten zien dat Nederlanders massaal vasthouden aan WhatsApp – alternatieven blijven beperkt tot...