Spotify is een geweldige app voor het ontdekken van nieuwe muziek. Maar als je dan een goed nummer krijgt aangeraden, wat doe je dan? Sla je het op, of kijk je eerst wie de artiest is? Soms kan dat namelijk zomaar een niet-bestaande artiest zijn. De band The Velvet Sundown is daar een mooi voorbeeld van.
Uit het niets wist deze band ineens 400.000 maandelijkse luisteraars bij elkaar te verzamelen, zonder dat er ook maar iets van deze artiesten bekend was. Dat laatste bleek ook helemaal niet te kunnen, want de band bestaat uit mensen die niet bestaan. The Velvet Sundown is een AI-band die van de ene op de andere dag nummers plaatste op Spotify en daar heel populair mee werd. Het is typische ene oor in, andere oor uit-muziek, lekker easy listening.
Het leuke is dat de band niet direct zelf open was over het feit dat het eigenlijk AI was. In eerste instantie ontdekten op Spotify luisterende mensen het, omdat ze niks online over de band of bandleden konden vinden. Dat bleek te kloppen. Het is volgens een bericht vanuit de band geen truc, het is een spiegel. “The Velvet Sundown is een synthetisch muziekproject geleid door menselijke creativiteit. Gecomponeerd, gezongen en visueel gemaakt met de ondersteuning van AI.”
Weet je nog dat we vanmorgen schreven over AI influencers en hoe je dat zelf ook kunt opzetten? Zoiets dus. Alleen is het uiteindelijke doel heel verschillend. Misschien maak jij straks AI om geld te verdienen, maar The Velvet Sundown doet het om een andere reden: een punt maken. Het is een ‘artistieke provocatie’ om de grenzen van het auteurschap, de identiteit en de toekomst van muziek te zoeken in het AI-tijdperk.
Wie er precies achter zit is onbekend. Een persoon genaamd Andrew Frelon (pseudoniem) heeft contact opgenomen met CBS en zegt dat hij de persoon achter deze hoax is. De band zou met de muziektool Suno zijn gemaakt. Echter kwam de band toen met een bericht dat Frelon de identiteit van de band zou proberen te stelen door interviews te doen zonder hiervoor toestemming te hebben. Hij zou niks met de band te maken hebben. Frelon bekende later dat dat klopt en dat hij de boel aan het flessen was. Maar ja, dat was de band in eerste instantie ook, toch?
Je zou het ook nog duisterder en gekker kunnen maken, namelijk dat de AI te slim is geworden voor zijn maker en er zelf allerlei gedrag op nahoudt. Of dat de AI zelfs ook Frelon heeft bedacht om zo nog bekender te worden. In ieder geval is het punt dat de band wilde maken, wie er nu ook nog maar achter zit, wel over de bühne; het is in het tijdperk van AI inderdaad heel moeilijk te bedenken wat de identiteit van muziek nu werkelijk is. Is dat erg of is dat wennen? We lijken de laatste tijd steeds meer naar dat laatste te gaan.
Het is toont ondertussen ook aan dat het moeilijk is om AI-muziek te herkennen: in principe zou Spotify dit normaliter tegen moeten houden, of begint ook dat platform zijn visie erop te veranderen?