Koelkasten en innovatie betekent meestal dat er een scherm op de koelkast komt of dat er een camera in de koelkast komt. Het zijn handige dingen waarmee voedselverspilling kan worden teruggedrongen en waarmee je handig een familie-agenda kunt bijhouden. Maar, hoe zit het eigenlijk met innovatie in de koelkast zelf? Samsung heeft nu een extra slimme koelkast ontwikkeld die zorgt voor 70 procent meer efficiency.
Althans, we kunnen het niet helemaal aan Samsung toeschrijven, maar het Koreaanse techbedrijf werkte wel mee aan een onderzoek waarbij mensen van Johns Hopkins ontdekten dat een nieuwe technologie binnen de koelkastwereld zou kunnen zorgen voor een 70 procent efficiëntere koelkast in tegenstelling tot het thermoelektrische materiaal dat nu wordt gebruikt.
Het materiaal dat wordt ingezet heet CHESS: controlled hierarchically engineered superlattice structures, wat je in het Nederlands kunt vertalen als gecontroleerde hiërarchisch gemanipuleerde superroosterstructuren. Deze structuren zorgen ervoor dat je superefficiënte koelkasten kunt maken waar vooral veel kou in blijft en weinig warmte inkomt. Het is een soort dun laagje dat moet helpen om koelkasten beter hun werk te laten doen.
Vergeleken bij andere huishoudelijke apparaten zijn koelkasten niet verschrikkelijk onzuinig, maar het scheelt wel al stukken of je een oud of een nieuw exemplaar in huis hebt. Het jaarlijkse verbruik van een nieuwe koelkast is 100-200 kWh, terwijl een oude koelkast al gauw op 300-600 kWh zit. Dat is 2 tot 3 keer meer dan moderne koelkasten. Als er een koelkast wordt ontwikkeld die nog eens efficienter is, dan zou dat nog veel minder kunnen worden. Dan zou het misschien meer naar een waterkoker of televisie gaan: die zitten beide op 50 tot 150 kWh per jaar.
De kans is groot dat deze nieuwe koelkasttechnologie het eerst wordt geimplementeerd in een koelkast van Samsung. Waar het merk normaliter vooral innoveert op wat er om de koelkast heen gebeurt, is het interessant om te zien wat deze nieuwe techniek kan brengen voor de wereld van ijskasten.
Wil je zelf ook wat energiezuiniger met je koelkast omgaan, wellicht in afwachting van deze nieuwe techniek? Dan hebben we hier vijf tips voor je:
Zeker tot we 70 procent efficiëntere koelkasten hebben zijn dit zeker tips om naar te leven. Niet in de ijskast zetten dus!