Wim Hof werd er beroemd door, maar inmiddels is het in elke stad wel mogelijk: een ijsbad nemen. Het zou goed zijn om spierpijn te verminderen en spieren sneller te herstellen, naast dat je bloedsomloop, je immuunsysteem en je mentale veerkracht er beter door worden. Maar is dat wel zo? Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het voor mannen kan helpen, maar voor vrouwen is er minder goed nieuws.
IJsbaden nemen is een wereldwijde trend geworden die in 2023 alleen al meer dan 315 miljoen euro in het laatje zou hebben gebracht. Sommige mensen zetten het weg als een sportprestatie, terwijl anderen het zien als pseudo-welness. Misschien hangt wat je gelooft wel van je gender af, want wat blijkt? Vrouwen hebben er weinig baat bij.
In Zwitserland werd er een klinisch onderzoek gedaan waarbij vrouwen in ijsbaden en in warme baden gingen zitten. Hieruit blijkt dat er geen enkel voordeel is voor vrouwen op het gebied van herstel. De University of Applied Sciences and Arts in Zuid-Zwitserland liet 30 vrouwen koude en hete baden nemen. Eerst moesten ze 5 x 20 drop-jumps doen van een 0,6 meter-box om de spieren een flinke optater te geven. Vervolgens moesten ze ofwel in een ijsbad, ofwel in een lekker warm bad gaan plaatsnemen. Ook was er een groep die helemaal niet in bad mocht. De badderaars mochten meteen na hun workout 10 minuten in bad en vervolgens twee uur later nog een keer.
Hoewel de lichaamstemperatuur van de dames inderdaad veranderde, net als de hoeveelheid zuurstof in de spieren, was dat niet genoeg om ook te zorgen voor een beter spierherstel. Dit werd gemeten door de verzuring te meten, het zwellen van de kniestrekkers, creatine kinase-niveaus en isometrische spiersterkte. Hier werd na 24 uur, 48 uur en 72 uur naar gekeken. Hieruit konden de wetenschappers opmaken dat er tussen de verschillende groepen geen enkel verschil was.
Sommige mensen in de wetenschappelijke wereld maken zich zorgen over de ijsbadentrend, zoals dat eigenlijk vaak zo gaat met trends. Toch is dit wel een bekend verhaal: als je hartproblemen hebt (en soms weet je dat niet eens), dan zorgt de plotselinge onderdompeling in koud water mogelijk voor problemen. De hartslag gaat snel omhoog, net als de bloeddruk. Deze stress kan zorgen voor abnormale hartritmes en zelfs een hartstilstand. Ook kan het hyperventilatie veroorzaken, wat gevaarlijk kan zijn voor mensen met astma.
Het is interessant om te zien dat dit op vrouwen dus geen effect heeft: vrouwen zijn nog altijd ondervertegenwoordigd in zowel de medische wereld als de sportwereld. Maar de vraag waarmee je als vrouw misschien wel achterblijft na specifiek dit onderzoek, dat is: hoe zorg ik dan wel voor een goed herstel van de spieren? Dat kun je onder andere doen door veel water te drinken, te zorgen voor een goede eiwitinname en af en toe een massage ontvangen of yoga doen.