Slotjes op Twitter: pottenkijkers of grote geheimen?

Slotjes op Twitter: pottenkijkers of grote geheimen?

Toen ik twee jaar geleden verslaafd raakte aan Twitter, vroeg ik mezelf altijd af wat het nut was van protected tweets. Twitter biedt gebruikers de optie om hun Twitter account te voorzien van een slotje zodat het account en de tweets van deze gebruiker alleen te lezen en te volgen zijn na goedkeuring van deze gebruiker.
Bij het beschermen van tweets zijn je tweets ook niet te vinden via de zoekbalk en dus ook niet in de zoekresultaten van andere zoekmachines. Ik geloofde altijd heilig in het feit dat alles te vinden is via het internet, dus ook verborgen tweets en zelfs direct messages.

Nu ik van dit geloof ben afgestapt, heb ik alsnog een slotje op mijn account. Dit met het excuus dat ik geen zin heb in pottenkijkers die wel mijn tweets lezen maar mij niet volgen of zelfs geen account hebben op Twitter. Maar is dit wel zo? Misschien bescherm ik mijn account wel met de reden dat ik bang ben om tijdens stapavonden in een beschonken status tweets te versturen. Of misschien heb ik wel grote geheimen die niet uitgelekt mogen worden. Maar dit zou klinkklare onzin zijn, aangezien er genoeg mensen zijn die mij volgen op Twitter en dit zelf ook nog kunnen verspreiden dankzij de oude manier van retweeten in sommige Twitterclients (bijvoorbeeld TweetDeck).

Dat protected users waarde hechten aan privacy, lijkt me ook niet logisch. Want dan heb je in principe niets op Twitter te zoeken. Je deelt niet voor niets tweets met anderen. Ook hoor ik vaak dat jongeren hun accounts afschermen met de hoop dat hun ouders de tweets niet te zien krijgen.

Met alle mogelijke redenen in het achterhoofd vraag ik me af wat andere redenen kunnen zijn waarom gebruikers op Twitter hun account afschermen. Ook vraag ik me af of het eigenlijk wel zinvol is op Twitter om überhaupt zo'n optie te bieden aan de gebruikers. Hoe denken jullie hierover?

Reacties (16)

  • matje

  Heel simpel. Mijn baas hoeft niet te weten wat ik in het weekend doe.

  Wo 29 feb 2012, 16:01 [reply]

  • Tina

  Mijn reden: ik heb een stalker!
  Voordat ik een slotje had kreeg ik van die persoon mails en sms'en als reactie op iets dat ik op een tweet van mij. Die persoon beweerde geen twitteraccount te hebben, dus met een slotje op mijn account kan die zelfs de RT's niet meer lezen nu.
  Andere redenen kunnen ook zijn: ex-en, kwaadwillige personen, (ex-)collega's, bazen,..
  Er kunnen zoveel redenen zijn.
  Bij mij dus een stalker :(

  Wo 29 feb 2012, 16:02 [reply]

  • @ekkobv

  Ik denk dat het niets met privacy te maken heeft, maar inderdaad meer met controle over WIE je tweets kunnen lezen. Eenmaal toegestaan weet je aan wie je toestemming hebt gegeven en dus ook aan wie je wat dan ook leesbaar twittert. Het is dus een voorrecht ! Is handige functie voor vele en dus terecht een optie.

  Wo 29 feb 2012, 16:12 [reply]

  • Robin

  Zelfde reden waarom ik me Facebook/Hyves ed afscherm. Om werk en privé gescheiden te houden van elkaar. Zoals Matje al aangaf, mijn baas hoeft niet te weten wat ik in het weekend doe.

  Wo 29 feb 2012, 16:12 [reply]

  • Erik

  Ik twitter alleen zakelijk gerelateerde tweets. Doordat mijn account nog gesloten is, heb ik meer kans om gevonden te worden door geïnteresseerde personen.
  Ik vind het niet erg om mijn tweets openbaar te maken, aangezien ik vrijwel geen persoonlijke informatie in geef. Natuurlijk geef ik wel mijn mening in mijnt tweets.

  Wo 29 feb 2012, 16:35 [reply]

  • Erik

  Heb mijn bovenstaande bericht te snel geplaatst.

  Ik heb mijn ook niet afgesloten!

  Wo 29 feb 2012, 16:36 [reply]

 • Het ligt er denk ik aan hoe je Twitter gebruikt. Gebruik je Twitter voornamelijk privé, dan kan ik me voorstellen dat je er een slotje op zet (genoeg redenen hierboven lijkt me!) Maar als je Twitter zakelijk inzet (zoals ik bijvoorbeeld doe) dan zie ik geen enkele reden voor het afschermen van mijn tweets. Dan geef je ook een verkeerd signaal af naar potentiële klanten, alsof niet iedereen welkom zou zijn....

  Wo 29 feb 2012, 16:39 [reply]

 • Ik kan me indenken dat twitteraars hun prive-account willen afschermen. Echter zullen ze waarschijnlijk hun "zakelijk" account openhouden om zo de aandacht te trekken naar de tweets.

  Wo 29 feb 2012, 20:06 [reply]

  • Pascal Meenink

  Ik heb mijn account wel afgeschermd. De voornaamste reden is eigenlijk dat ik niet door pietje of liesje gevolgd wil worden. Ik wil er wel een bepaalde relatie mee hebben. Zo gingen Brazilianen of Spanjaarden mij toevoegen, waar ik dus totaal geen behoefte aan heb. Ik snap wel Twitter een goed middel is om contact te leggen en voor bedrijven en mensen die zakelijk gerelateerd twitteren is het dan ook noodzakelijk om het account open te houden.
  Maar voor mij persoonlijk zie ik dit (nog) niet gebeuren.

  Do 1 mrt 2012, 08:27 [reply]

 • @ekkobv Dat is juist privacy!

  Ik vind het slotje niet zo nodig om te gebruiken. Ik gebruik mijn Twitter ook niet om persoonlijke updates te posten, bijvoorbeeld dat ik sta te wachten op de trein (daar heb ik Facebook voor).

  Ik gebruik Twitter puur om mijn netwerk te informeren over zaken die ik interessant of noemenswaardig vind. Of waarvan ik denk dat mijn netwerk wat aan heeft.

  Overigens vind ik het wel een goede optie, iedereen moet de vrijheid hebben om te kiezen.

  Do 1 mrt 2012, 09:44 [reply]

  • Tony

  Ik heb het nog beter geregeld. Ik heb een twitteraccount met slotje, ik volg niemand en laat ook geen volgers toe. Zo kan ik twitteren wat ik wil!

  Di 20 nov 2012, 11:20 [reply]

  • TOm

  Hoe kan je een slotje op twiyter zetten?

  Ma 24 dec 2012, 14:01 [reply]

  • karin

  Ik veronderstel dat bij gebruik van twitter als tool in onderwijs PO het handig is om het account deels af te schermen?

  Ma 7 jan 2013, 10:26 [reply]

  • Josephine

  omdat leraren van mijn school kijken op wat jij tweet, en als je wat zegt van de les ofzo dan kan je geschorst worden.. maar ik ben niet meer op die school dus hoe kun je dat slotje eraf halen ?? TNX

  Di 8 jan 2013, 13:18 [reply]

  • Josephine

  ohw wacht laat maar! ik heb het al gevonden: je moet naar instellingen, dan naar account en naar beneden scrollen, en dan klikken op mijn tweets afschermen (als je dat vinkje hebt), en dan helemaal naar onder scrollen en dan op opslaan klikken !!

  Di 8 jan 2013, 13:23 [reply]

  • Mart

  Ik ben ook een leek met Twitter, maar als je een slotje hebt en je tweet naar iemand. Kan die wel je tweet lezen ook als die persoon je niet volgt ?

  Do 11 apr 2013, 09:27 [reply]

Reageren

 • HTML niet toegestaan. URL's worden automatisch clickable.
  * E-mail adres wordt niet getoond

Recommend on Google

Headlines

© 2004-2014 Dutchcowboys.nl - All Rights Reserved.

All views and opinions expressed are those of the authors of Dutchcowboys.

All trademarks, slogans, text or logo representation used or referred to in this website are the property of their respective owners. Sitemap

Hosted by Nines