Nieuws14.07.2015

Vandaag bereiken we Pluto #flyby


Vandaag zal de Amerikaanse ruimtesonde New Horizons veel nieuwe informatie over Pluto te weten komen. Dat heeft Alan Stern, verantwoordelijke voor het project New Horizons van de Amerikaanse National Aeronautics and Space Administration (Nasa), gezegd naar aanleiding van de passage van de ruimtesonde langs de planeet. New Horizons is een onderdeel van het programma New Frontiers van de Nasa.

New Horizons werd 9 jaar geleden gelanceerd en heeft nu de planeet Pluto bereikt. Hij passeert vandaag het hemellichaam op een afstand van zo’n 13.000 kilometer.

Daarbij zullen de camera’s van New Horizons in staat zijn om objecten met een omvang van ongeveer 70 meter kunnen identificeren. Ook zal New Horizons foto’s nemen van Charon, Hydra, Styx, Nix en Kerberos, de manen van de planeet.

De ruimtesonde zal Pluto passeren met een snelheid van zo’n 50.000 kilometer per uur. Het bezoek aan de planeet zal dan ook bijzonder kort zijn. Toch zou de passage bijzonder veel informatie over Pluto kunnen opleveren.

Google haakt zoals altijd in op dit soort gebeurtenissen met een leuke doodle.
Google haakt zoals altijd in op dit soort gebeurtenissen met een leuke doodle.

Kuiper-gordel

New Horizons werd gebouwd door het Applied Physics Laboratory en het Southwest Research Institute en werd gelanceerd om een groter inzicht te kunnen verwerven in de Kuiper-gordel. Het is de eerste keer dat Pluto, die pas in het begin van de jaren dertig door astronoom Clyde Tombaugh werd ontdekt, door een ruimtesonde wordt bezocht.

Venus was in het begin van de jaren zestig de allereerste planeet die, met een Amerikaanse Mariner-missie, werd bezocht. Datzelfde decennium bracht het Mariner-project ook een bezoek aan Mars. In de eerste helft van de jaren zeventig werden door het Pioneer-project missies uitgevoerd naar Jupiter en Saturnus. Tijdens diezelfde periode vloog een Mariner ook naar Mercurius.

Tenslotte volgde in de tweede helft van de jaren zeventig met het Voyager-programma een vlucht langs Uranus en Neptunus. Pas nu echter is ook Pluto aan de beurt.

Dwergplaneet

Door zijn beperkte omvang en grote afstand van de aarde is er maar weinig bekend over de planeet. Negen jaar geleden werd Pluto trouwens gedegradeerd en verloor hij zijn status als planeet om ondergebracht te worden bij de dwergplaneten uit de Kuiper-gordel.

Pluto is het grootste element uit de Kuiper-gordel, een gigantische wolk van stof en rotsen die wellicht de overblijfselen vormen van de creatie van het zonnestelsel ongeveer 4,5 miljard jaar geleden. De passage van New Horizons langs de planeet wekt dan ook bijzonder veel belangstelling in wetenschappelijke en astronomische kringen.

Dominique Dewitte

Dominique Dewitte is hoofdredacteur en mede-uitgever van het in Belgie populaire zakenportaal Express.be. Daarnaast is hij schrijver van boeken en publiceert hij als Blogger artikelen op Dutchcowboys.

Verder lezen over NASA

NASA’s Voyager 1 geeft weer een teken van leven

Voyager 1 heeft een teken van leven gegeven. Niet spontaan, maar door de noeste arbeid van NASA.

Technology23.04.2024

NASA’s Voyager 1 geeft weer een teken van leven

Die botsproef in de ruimte heeft een Nederlands tintje

Ergens in de uitgestrektheid van de ruimte zou zomaar een onopgemerkte asteroïde op koers kunnen liggen voor een frontale botsing met de aarde.

Technology15.04.2024

Die botsproef in de ruimte heeft een Nederlands tintje

Dit is HyperScout H.
De maan krijgt zijn eigen Sint Bernards: robothonden

Er wordt al veel gepland voor op de maan. Er komen zelfs robothonden aan te pas. Die zijn bedoeld om de Sint Bernards van de maan te worden.

Technology10.04.2024

De maan krijgt zijn eigen Sint Bernards: robothonden

Scarlett Johansson wil maanlanding faken in Fly Me To The Moon

Het is één van de meest besproken ruimte-onderwerpen allertijden: is de maanlanding nou echt of niet? Het maakt niet uit tot welk kamp je behoort, waarschijnlijk zal je plezier halen uit de nieuwe film Fly Me To The Mo...

Entertainment09.04.2024

Scarlett Johansson wil maanlanding faken in Fly Me To The Moon

​GMT+Maan: De maan krijgt zijn eigen tijdzone

Het lijkt een verlate 1 april-grap, maar het is toch zo: de maan krijgt zijn eigen tijdzone. NASA heeft van het Witte Huis de opdracht gekregen om die te gaan bedenken. De deadline? Eind 2026. Wanneer de langverwachte A...

Technology05.04.2024

​GMT+Maan: De maan krijgt zijn eigen tijdzone

​Drie bedrijven mogen zich wagen aan de maanauto voor NASA

Waar we eerst al blij waren wanneer we een stapje op de maan zetten, willen we nu een hele bolide naar de maan meenemen om de boel te herkennen. De astronauten die tijdens de Artemis V-missie voet op de maan zetten, zull...

Technology04.04.2024

​Drie bedrijven mogen zich wagen aan de maanauto voor NASA

Ruimtepuin van NASA gaat dwars door huis heen

Een gezin in Florida had de schrik van hun leven: ruimtepuin afkomstig van het ISS kwam dwars door hun huis heen vallen. Het stuk puin weegt maar een kilo, maar gezien waar het vandaan komt, komt dat hard aan. Het komt...

Technology02.04.2024

Ruimtepuin van NASA gaat dwars door huis heen

NASA: Dit is wat astronauten straks op de maan moeten doen

NASA is zich de afgelopen tijd bijna volledig aan het focussen op Artemis, de maanmissies die ervoor gaan zorgen dat we veel meer ontdekken over wat wij met de maan kunnen. Maar ook de eerste keer dat een vrouw en een zw...

Technology29.03.2024

NASA: Dit is wat astronauten straks op de maan moeten doen