Nieuws27.04.2021

Koningsdag 2021: Willem gaat naar Brainport


Het is vandaag Koningsdag. Er zijn helaas geen grootse vieringen zoals we dat gewend zijn. Dat komt uiteraard door de coronamaatregelen. Het feestkoppel gaat wel nog even naar Eindhoven.

Brainport Eindhoven

Koning Willem-Alexander, Koningin Máxima, de Prinses van Oranje, Prinses Alexia en Prinses Ariane zijn aanwezig op de High Tech Campus in Eindhoven om daar Koningsdag te ‘vieren’. Vanuit een studio nemen zij deel aan een speciale online en tv-uitzending waarin Brainport Eindhoven zich presenteert aan de hand van het thema KennisMaken.

Koningsdag online

Sinds Willem-Alexander de nieuwe koning van Nederland is, vieren we niet langer Koninginnedag maar Koningsdag. Normaal gesproken een bruisende dag die garant staat voor flink wat evenementen en gezelligheid, maar ook Koningsdag is in 2021 helaas anders door alle coronaperikelen. Het advies is dus: Maak er dus vooral thuis of online een sfeervolle dag van in je mooiste oranje kloffie, en stel dat grootschalige Koningsdag-feest nog even uit tot 2022.

Tegenstanders van het Koningshuis

Er zijn voor- en tegenstanders van onze monarchie. In veel onderzoeken en peilingen komt iedere keer naar voren dat ongeveer 80 procent van de Nederlanders voor ons Koningshuis is.

Jongeren zijn minder fan van onze Koning en zijn gevolg. Daar zakt de steun onder de 55 procent. Het Koningshuis kost elke jaar ongeveer 350 miljoen euro. Dat is een hoop geld. En juist dat is de reden voor de tegenstanders om de vraag te stellen: Willen we dit wel met z’n allen? Ja, is het antwoord vooralsnog.

Geen grote Koningsdagfeesten

Waar normaalgesproken het hele land tijdens Koningsdag oranje kleurt, van grote steden tot kleine dorpjes, zullen er vandaag geen festiviteiten plaatsvinden. Vanwege de coronamaatregelen zijn vrijwel alle evenementen afgelast.

Koning Willem-Alexander gaat wel met een klassiek Nederlandse bolide de weg op vandaag. Hij rijdt met zijn gezin in een oud Dafje rond. In Eindhoven (de geboorteplaats van de DAF) zullen zij onder andere te zien zijn in een karavaan met auto’s uit het DAF-museum.

The Streamers sluiten Koningsdag 2021 feestelijk af bij Paleis Noordeinde

The Streamers vervolgen hun Holland Tour met een legendarisch optreden vanaf Paleis Noordeinde in Den Haag. Vandaag zullen zij daar Koningsdag 2021 officieel afsluiten met een gloednieuwe liveshow.

Heel erg zeldzaam

Het is hoogst zeldzaam dat het terrein van Paleis Noordeinde het decor vormt voor een concert. Het Koninklijk Paar en The Streamers willen Nederland trakteren op een feestelijke afsluiting van Koningsdag.

Kunstmatige intelligentie op Koningsdag

Techbedrijf Sioux Technologies, zangeres Chagall en choreograaf David Middendorp (Another Kind of Blue) trakteren de Koning en heel Nederland vandaag ook op een unieke voorstelling. Kunstmatige intelligentie maakt live interactie tussen één zangeres, twee dansers en twaalf drones mogelijk.

Hoe werkt dat precies? Zangeres Chagall draagt een motionsuit (bekend van videogames zoals FIFA) waarmee ze zowel een zwerm van twaalf drones als de muziek realtime aanstuurt (drones en muziek reageren live op haar bewegingen). Twee ondersteunende dansers (dansgroep Another Kind of Blue van David Middendorp) reageren vervolgens weer op de bewegingen van de drones en de muziek.

Echt uniek hieraan is dat alle bewegingen tijdens het 6 minuten durende optreden live zijn, de drones zijn niet voorgeprogrammeerd. En dat kost tijd: maar liefst drie programmeurs van Sioux Technologies hebben er meer dan duizend uur aan gewerkt om dit mogelijk te maken.

Floyd Aanen

Floyd is journalist en al jarenlang als razende reporter werkzaam in de (landelijke) media. Daarnaast een passievolle podcastmaker en hij staat graag voor of achter de camera.

Verder lezen over Oranje

5.000 bezoekers aanwezig bij WK-kwalificatieduel Nederland – Letland

De maatregelen als gevolg van het coronavirus hebben een grote impact op het betaalde voetbal. Maar bij de WK-kwalificatiewedstrijd Nederland - Letland, die aanstaande zaterdag (27 maart) op het programma staat, zijn in...

Events23.03.2021

5.000 bezoekers aanwezig bij WK-kwalificatieduel Nederland – Letland

Grootste fieldlab test to nu toe
Robot-leeuwinnen van TU Eindhoven verdedigen in Sydney de wereldtitel

Tussen 2 en 7 juli vindt in Sydney het wereldkampioenschap RoboCup plaats, waar de TU Eindhoven haar wereldtitel verdedigt. De robots dragen dit jaar vrouwelijke namen, als eerbetoon aan het succes van de Oranje Leeuwinn...

Technology03.07.2019

Robot-leeuwinnen van TU Eindhoven verdedigen in Sydney de wereldtitel

Lieke Motors en Vivianne Wielema
Zet het bier maar koud, Oranje zondagavond in finale Nations League

Na het gemiste EK in 2016 en het eveneens gemiste WK Voetbal in 2018 zijn 'we' terug. Het Nederlands elftal staat aanstaande zondag in de finale van de Nations League. Mocht je het het afgelopen jaar niet gevolgd hebben,...

Entertainment07.06.2019

Zet het bier maar koud, Oranje zondagavond in finale Nations League

Een terugblik op de ‘Impossible moments’ van turnster Sanne Wevers

Vandaag start het WK Turnen in Qatar, waar ook Sanne Wevers aan deelneemt. Als voorproefje op wat komen gaat, blikken Toyota & NOC*NSF terug op de ‘Impossible Moments’ van de turnster. Dat de weg naar de top niet al...

Media25.10.2018

Een terugblik op de ‘Impossible moments’ van turnster Sanne Wevers

Deze Oranje Robot maakt wel een goede kans op het winnen van een WK Voetbal​

Het echte WK moet het zonder Oranje stellen, maar het WK robotvoetbal (de RoboCup) niet. Het team van de TU Eindhoven, spelend in oranje, hoopt er voor de elfde keer op rij de finale te halen. De speelvelden zijn dit jaa...

Nieuws14.06.2018

Deze Oranje Robot maakt wel een goede kans op het winnen van een WK Voetbal​

​Scoor met Twitter op het #WC2018

De sportzomer van 2018 biedt gouden kansen voor sportmarketeers. Ook al is het een Oranje-loos WK, het voetbal zal in juni het nieuws, televisie en social media domineren. Op voorhand is één ding duidelijk: meer dan oo...

Social Media29.05.2018

​Scoor met Twitter op het #WC2018

Sportliefhebber zitten niet alleen voor de buis
Missen WK ook flinke domper voor ondernemend Nederland

Het Wereldkampioenschap Voetbal zal over een paar weken (op 14 juni) van start gaan in Rusland. Het Nederlands elftal miste al het EK van 2016 en is ook op het WK 2018 dus niet van de partij. Niet alleen voor de Nederlan...

DC Business25.05.2018

Missen WK ook flinke domper voor ondernemend Nederland

Wist je dat Koning Willem-Alexander piloot van KLM is?

Wist je dat koning Willem-Alexander jarenlang KLM-passagiers heeft gevlogen? Misschien heeft hij in de cockpit gezeten terwijl jij passagier was. De koning vloog twee keer per maand op verschillende vluchten, zonder dat...

Nieuws17.05.2017

Wist je dat Koning Willem-Alexander piloot van KLM is?