Koningsspelen 2021: IK+JIJ=WIJ

Koningsspelen 2021: IK+JIJ=WIJ

Vorig artikel Volgend artikel

Volgende week is het Koningsdag. Dat betekent dat vandaag de Koningsspelen zijn. De Koningsspelen zijn een sportief Oranjefeest waar gemiddeld 1,2 miljoen kinderen afkomstig van 6.000 scholen in het primaire onderwijs aan meedoen. De Koningsspelen vinden traditiegetrouw plaats op de laatste vrijdag voor Koningsdag.

Koningsspelen 2021: IK+JIJ=WIJ

In 2021 is het thema van de Koningsspelen IK+JIJ=WIJ. Volgens de organisatie hebben we in deze tijd elkaar hard nodig. Met dit thema willen ze laten zien dat samen ons nét dat beetje extra geeft.

Het thema komt terug in alle onderdelen van de Koningsspelen. Van de Koningsmatch, het Koningspelen Sport- en Feestpakket, het lied van Kinderen voor Kinderen en vandaag op de dag van de Koningsspelen komt het thema ook regelmatig terug.

Wat doen kinderen tijdens de Koningsspelen?

De dag bestaat uit sportieve activiteiten die normaal gesproken worden voorafgegaan door een gezamenlijk, feestelijk Koningsontbijt. Dat ontbijt is uitgesteld tot 2022. De huidige coronamaatregelen zijn te streng om dit plaats te laten vinden.

Scholen bepalen zelf wat ze doen

In 2013 zijn de Koningsspelen voor het eerst georganiseerd in het kader van de inhuldiging van Koning Willem-Alexander met als doel kinderen in het primaire onderwijs en hun ouders te laten zien dat samen goed ontbijten en actief bewegen belangrijk, maar vooral ook heel leuk is.

De Krajicek Foundation en de Johan Cruyff Foundation zijn de 'founding fathers' van de Koningsspelen. “Met de Koningsspelen willen we een structurele bijdrage leveren aan een gezonde en sportieve samenleving. Ik ben dan ook trots dat de Koningsspelen zijn uitgegroeid tot een traditie en dat er gemiddeld 1,2 miljoen kinderen en ruim 6.000 scholen met veel plezier meedoen", aldus Richard Krajicek, oud-winnaar van Wimbledon.

[foto: Ashton Bingham on Unsplash]

Floyd Aanen

Floyd is journalist en al jarenlang als razende reporter werkzaam in de (landelijke) media. Daarnaast een passievolle podcastmaker en hij staat graag voor...