​YouTube buigt over schelden na tirades van creators

​YouTube buigt over schelden na tirades van creators

F*ck, je kunt weer vrijuit schelden

Vorig artikel Volgend artikel

Schelden in YouTube-video’s wordt weer wat makkelijker gemaakt. YouTube had eigenlijk nieuw beleid gelanceerd waarbij je als videomaker niet betaald kreeg als je woorden zoals ‘asshole’ of ‘douchebag’ in je video uitsprak. Echter kwam daar zoveel kritiek op vanuit de creatorcommunity dat het videoplatform het beleid rondom schelden heeft teruggedraaid.

Schelden op YouTube

In de Verenigde Staten is het iets makkelijker om in een gesprek te schelden, want het woord f*cking is nu eenmaal heel makkelijk om ergens voor te zetten (en hoeft niet eens echt een scheldwoord te zijn, want het is vooral gewoon ‘heel erg’). In Nederland is dat minder makkelijk: sommige mensen gebruiken bepaalde ziektes om iets extra aan te zetten, maar verder zijn scheldwoorden over het algemeen vrij op zichzelf staande woorden.

Hoe het ook zij, je mocht ze eigenlijk van YouTube niet meer gebruiken. Als je in de eerste 15 seconden van je video schold, dan zou je problemen krijgen met je advertenties en uiteindelijk dus ook minder verdienen. Dat had echter ook effect op je oude video’s, waardoor die ineens een stuk minder waardevol zijn. Dat terwijl er op dat moment geen beleid was voor het schelden, waardoor je eigenlijk wordt gestraft voor iets wat destijds helemaal niet strafbaar was. Daarnaast werden videomakers er niet zo blij van dat YouTube zich hierover buigt, terwijl je wel video’s kunt plaatsen vol haatzaaierij.

Beleid aangepast

Daarnaast was het niet duidelijk welke woorden er precies als scheldwoorden worden gezien. Zoals we net schreven: is f*cking eigenlijk nog wel echt een scheldwoord? Of als je uitroept ‘verdomme zeg!’, dan zullen ook veel mensen dat helemaal niet als een scheldwoord beschouwen, juist omdat je het ook positief kunt inzetten. ‘Damn’, het Engelse equivalent van verdomme, mocht wel. Maar ‘asshole’ dus niet. Vrij apart, want die laatste is eigenlijk ook gewoon een andere benaming voor de anus. Hoe dan ook, die onzekerheden zijn nu van de baan, want YouTube staat schelden weer toe, inclusief inkomsten genereren met dit soort video’s.

Dat doet het echt niet helemaal vrijuit. In een video van YouTube legt het meer uit over schelden in video’s en hoe het het beleid toch wat aanpast. Zie het bovenstaande. In een heel prettig accent legt een man uit dat het woord ‘asshole’ weer veilig is, maar dat een woord als ‘f*ck’ wel degelijk zorgt voor een verlaging van je inkomsten. Dat geldt echter alleen voor de eerste 7 seconden van je video, of als je meerdere malen hetzelfde verboden scheldwoord gebruikt door je video heen. Maar het is dus niet meer zo dat scheldwoorden zorgen dat je helemaal noppes verdient, het is alleen wat minder.

Goed om te weten: mocht je achtergrondmuziek in de video vol scheldwoorden zitten, dan mag dat wel. Daarbij gaan je inkomsten er dus niet op achteruit.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...