5 redenen waarom MrBeast terecht de grootste YouTuber is

5 redenen waarom MrBeast terecht de grootste YouTuber is

Vorig artikel Volgend artikel

Jimmy Donaldson: zijn naam is geen geheim, maar iedereen kent hem onder een andere naam: MrBeast. Deze YouTuber heeft het voor elkaar gebokst om PewDiePie in te halen met de meeste YouTube-abonnees. Zijn account telt er maar liefst 112 miljoen. Een gigantisch aantal, maar kijk zijn video’s en je begrijpt waarschijnlijk al snel waarom. Het is wat vroeger feel good-televisieshows op de zaterdagavond waren, maar dan on steroids. Dit is waarom MrBeast zo giga-populair is.

Omdat hij een droom verkoopt

Bekijk een video van MrBeast en je mond valt open van verbazing: hij geeft aan de lopende band iPhones, 10.000 dollar en meer weg. Niet uit het niets: hij verbindt er grappige opdrachten aan die mensen tot het uiterste drijven op een leuke, speelse manier. Zo moeten 100 van zijn volgers in een cirkel blijven staan, maar waarbij er steeds meer verleidingen en uitdagingen zijn om eruit te stappen. Bovendien is de schaal heel groot: hij kan zoveel geld steken in het maken van mooie video’s, dat het ook erg visueel prettig is om naar te kijken. De beste camera’s, grappige montage-effecten, maar ook het afhuren van volledige stadions, pretparken en vliegvelden behoort tot de mogelijkheden. Eigenlijk is alles mogelijk en zijn er geen grenzen bij MrBeast en het is heel fijn om even een kwartier te worden meegevoerd in de droom.

Omdat hij een studie maakte van YouTube’s algoritme

MrBeast is niet toevallig beroemd geworden op YouTube. Hij heeft online met een aantal vrienden een geruime tijd een echte studie gemaakt van wat wel en wat niet werkt op YouTube. Dat merk je ook in de manier waarop hij video’s maakt: er wordt snel gesneden, er wordt niet een heel ingewikkelde uitleg gegeven van minuten. Je valt er meteen in, het is meteen aan en je hebt het gevoel dat je naar een voorstukje kijkt, maar nee: dat is gewoon hoe de video is opgebouwd. Hij weet precies wat werkt en dat komt omdat hij er echt een dagtaak van heeft gemaakt. En ja, wat meer kunnen we zeggen dan dat het zich overduidelijk uitbetaald.

Omdat hij nog steeds dezelfde vrienden heeft

Het klinkt gek, maar MrBeast is niet alleen Jimmy. Het zijn een succesvolle YouTuber en zijn vrienden. Precies zoals het begon. Hij gunt zijn vrienden ook de spotlight en je ziet dan ook in elke video wel vrienden terug. Erg leuk om te zien dat ze zo’n hechte groep zijn (ze zetten elkaar ook regelmatig te kakken). Hij blijft zijn vrienden dus ondanks zijn gigantische succes trouw en zo gaat hij ook met zijn volgers om. Hij nodigt zijn volgers uit om mee te doen aan opdrachten (of geeft andere en beginnende YouTubers de kans op faam) en dat voelt heel authentiek.

Omdat hij sympathiek overkomt

In tegenstelling tot PewDiePie, die eerst de grootste YouTuber ter wereld was, heeft MrBeast altijd een vrolijke ondertoon. Er wordt niet negatief gedaan: natuurlijk soms wel eens kritisch, maar nooit beledigd of naar. Dat hij ook echt sympathiek is, dat blijkt ook wel uit zijn andere YouTube-kanaal: MrBeast Philanthropy. Hierin zet hij zijn inkomsten in in hulp voor anderen, bijvoorbeeld door putten te slaan in Afrika. In zijn meest recente normale video gaat hij een rondje vliegen in een vliegtuig en geeft hij aan het einde van de video aan dat ze hebben gezorgd dat dat CO2-technisch oke is. Je kunt daar nog steeds iets van vinden, maar hij houdt wel rekening met dit soort mogelijke kritiek en adresseert dat vast in zijn video. Wat ook helpt is dat het een heel gewone gast is: hij is niet ineens alleen maar in Louis Vuitton-truien te zien met gebleekte tanden en allerlei fake gedoe: hij is een typische boy next door en geeft je het gevoel dat jij hem ook had kunnen zijn: een grote inspiratie dus.

Omdat hij deelt

In het verlengde van zijn Philanthrophy-kanaal en het feit dat zijn vrienden nog steeds delen in zijn succes, heeft MrBeast sowieso delen hoog in het vaandel staan. Niet voor niets kan hij video’s maken waarin hij miljoenen weggeeft. Hij zegt het zelf ook altijd: hij steekt het geld dat hij verdient met zijn video’s in het maken van nieuwe, nog grootsere video’s. Je ziet dat hij soms in een video even zegt: ‘Ik neem nu even de tijd om merk X aan te prijzen’. Met zulke sponsorschappen harkt hij veel geld binnen, naast uiteraard van al zijn views. Er wordt wel eens gezegd dat hij 40.000 dollar per dag verdient met alleen YouTube-views. Daarnaast verdient hij ook geld met zijn merchandise en succesvolle foodlijnen (chocolade en hamburgers). Hij investeert het echter vooral: niet alleen voor zijn kijkers, maar ook omdat vette video’s maken volgens hem het enige is dat hem echt helemaal gelukkig maakt. En dat straalt ervanaf.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...