Zonnestorm op komst?

Zonnestorm op komst?

Vorig artikel Volgend artikel

Mocht je vandaag of morgen last krijgen van storingen met de GPS van je telefoon of navigatie, ga dan niet meteen je provider of de hulpdiensten bellen. De kans bestaat namelijk dat de aarde vandaag de gevolgen gaat ondervinden van een geomagnetische storm die veroorzaakt wordt door gasexplosies op de zon. Deze zonnestormen kunnen, als ze de atmosfeer van de aarde raken, voor nogal wat problemen zorgen. Eerder dit jaar zorgde het onstuimige ‘ruimteweer’ al voor problemen. Zo verloor Starlink tientallen satellieten die min of meer uit hun baan geblazen werden.

Zonnestormen kunnen nogal wat problemen veroorzaken

De zonnestormen zorgen bij ‘contact’ met de atmosfeer voor magnetische velden. Die kunnen niet alleen de baan van satellieten, zoals die van Starlink, GPS-systemen en weersatellieten verstoren, maar het magnetisme kan ook de communicatie van deze satellieten (tijdelijk) onmogelijk maken. Ofwel, hou daar dus rekening mee wanneer je GPS navigatie raar doet.

Wanneer deze zonnestormen de aarde raken dan kunnen magnetische velden ontstaan die de werking en communicatie van satellieten (tijdelijk) onmogelijk maken. Bij extreem ‘ruimteweer’ is het zelfs mogelijk dat deze magnetische velden het stroomnet verstoren.

Satelliet-a
Satellieten kunnen het de komende dagen zwaar krijgen door een heftige zonnestorm.

Lastig te voorspellen

Zoals het weer zelf, zijn ook de kracht en baan van zonnestormen, lastig te voorspellen. Dit heeft onder andere te maken met het feit dat deze ‘ruimtewinden’ zich met duizelingwekkende snelheden kunnen voortbewegen. En dan hebben we het niet over windkracht 10 of orkaankracht (meer dan 160 km/h), maar over snelheden van honderden meters per seconde, ofwel vele honderden tot zelfs duizend(en) kilometers per uur.

Daarbij komt ook dat er in de ruimte geen weersatellieten zweven die zich bezighouden met het voorspellen van zonnestormen. We zien ze wel aankomen, maar pas als ze onderweg zijn. Aanwijzingen voor de komst van een zonnestorm zijn er wel, doordat de activiteit van het oppervlak van de zon gemonitord wordt.

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist,...