De redactie van Dutchcowboys is te bereiken via redactie@dutchcowboys.nl
Elektronica die in je kleding is verweven klinkt in principe heel gaaf, maar loopt doorgaans tegen een probleem aan, namelijk de mensen waar de kleding omheen moet. Die letten niet op, knallen overal tegenaan en zijn in het algemeen onbetrouwbaar als het gaat om secuur omgaan met hun kleding. Zou ook niet nodig moeten zijn, maar aangezien elektronica alleen maar werkt als alle componenten met elkaar verbonden zijn is dat een issue.
Inkt als verbinding
Onderzoekers van de University of California, San Diego zijn echter bezig met een oplossing: magnetische inktdeeltjes die verbroken verbindingen kunnen helen. Als er dan een scheur of andere onderbreking van het pad naar de elektriciteit ontstaat komen die deeltjes automatisch bij elkaar en repareert het ding zichzelf. De studie is gefocust op het maken van sensoren die die in stoffen geïntegreerd kunnen worden en dus zijn het grootste gedeelte van de testen in de scheur- en knip-trant.
Laat de polen het werk doen
Zoals je kunt zien in de video werkt het al echt, en het principe is relatief simpel. De inkt waarmee de banen (net zoals die op een computerchip lopen) getrokken worden zit vol met mini-magneetjes die je ook in harde schijven of zelfs koelkasten zou kunnen vinden. Dat zorgt er voor dat de hele verbinding in feite één grote magneet is. Als je die doormidden haalt op welke manier dan ook, heb je feitelijk niks anders dan twee magneten. Doordat de polen automatisch aan de zelfde kanten komen willen de twee stukken dan automatisch naar elkaar toe gaan en door dat effect heel vaak op kleine schaal te hebben repareert een onderbroken baan zichzelf op termijn.
Fixen
Bandodkar denkt dat een tientje aan dit soort inkt honderden kleine apparaatjes kan maken en het prachtige van dit idee is dat het ook in andere gadgets gebruikt kan worden. Het zou zorgen voor een enorme daling van elektronica die helemaal weggegooid wordt omdat één kleine verbinding onderbroken is en het apparaat niet meer functioneert. Het team is nu bezig met kijken waar het precies allemaal ingezet kan worden, van medische implantaten tot zonnepanelen. Beiden zijn goede voorbeelden van elektronica waar zelf-helende eigenschappen hoog op het verlanglijstje staan. En wie weet? Misschien maakt alle electronica zichzelf over een paar jaar. Als nu nog iemand zelf-helend glas kan verzinnen, dan zijn onze telefoonproblemen in elk geval al opgelost.
[Afbeelding © New York Times]
Verder lezen over Technology
Technology06.08.2024
AI-toekomst schudt op zijn grondvesten met kelderende Big Tech-aandelen
Technology15.07.2024
De Nijmeegse Vierdaagse start met een digitale vluchtstrook
Technology11.07.2024
Man dacht Iron Man te zijn maar zijn eigen EHBO faalt
Technology09.07.2024
De ruimte ruikt naar… rotte eieren?
Startups27.06.2024
In Brabant is het aantal startups met 22 procent toegenomen
Automotive07.06.2024
Formule 1-auto’s in 2026 worden kleiner en duurzamer
Technology07.05.2024
De slimste stad van Europa ligt straks in Griekenland
Technology10.04.2024
De maan krijgt zijn eigen Sint Bernards: robothonden
Verder lezen over Wearables
Gadgets20.09.2024
Er zijn veel klachten over Fitbit maar dit doet het wél beter
Gadgets13.08.2024
Subtiele smartwatch? Google kondigt Pixel Watch 3 aan
Mobile04.07.2024
Alles over de aankomende Samsung-producten lijkt al gelekt
Gadgets06.02.2024
Marathonloper Kelvin Kiptum wil grenzen gaan verleggen met Amazfit
Wereldrecord marathon onder de 2 uur?Gadgets31.01.2024
Waarom een Fitbit gebruiken steeds onaantrekkelijker wordt
Gadgets12.12.2023
Gift guide: de leukste gadgets & cadeautips voor Kerstmis
Technology31.10.2023
Huawei opent eerste Europese Health Lab in Helsinki
Gadgets28.09.2023