Technology30.10.2023

Zeg eens aaa: AI kan aan je tong zien of je ziektes hebt


Kunstmatige intelligentie: iedereen loopt ermee weg. Menig beroep probeert te kijken hoe het AI in kan zetten en dat is bij sommige beroepen makkelijker of meer voor de hand liggend dan andere. In de medische wereld wordt AI volop omarmd. Niet direct in de praktijk, maar wel in medisch onderzoek. We hadden het laatst al over AI en diabetes, waarin we aanstipten dat het ook een rol kan spelen bij het opsporen van kanker. Nu blijkt dat AI ook veel kan waarnemen als het gaat om je tong. Het kan zien of je bepaalde ziektes hebt aan de kleur van die spier.

De kleur van je tong

Ook de textuur en de vorm van je tong schijnen iets te kunnen tonen over je gezondheid. Onderzoekers hebben een algoritme gemaakt dat op basis van slechts een foto van je tong al kan aangeven of je leverproblemen hebt of diabetes.

Diabetes type 2 kan ook worden ‘gezien’ door AI door tien seconden naar je stem te luisteren, zoals we laatst al schreven, maar het kan dus ook diabetes ‘zien’ op een foto van je tong. De tong is volgens de Chinese geneeskunde een spiegel van de gezondheid en daardoor is het zo’n interessant lichaamsdeel voor onderzoekers. Dat weten we ook al jaren: als je een heel witte tong hebt, dan zou dat wijzen op bloedarmoede: iets dat ook op andere manieren te controleren is. Die manieren kosten echter wat meer moeite. Wat als je straks gewoon een app hebt die de foto van je tong kan analyseren en je tijdens het thuisdokteren vast wat advies kan geven?

Natuurlijk is dat een gevaarlijk iets: thuisdokteren, bij het woord alleen al gaan de alarmbellen rinkelen. Echter moeten we realistisch zijn: de gezondheidszorg heeft het op dit moment moeilijk. De druk is hoog, er is weinig tijd voor de patiënt en daardoor zou je denken dat alle kleine beetjes helpen. Als je ergens last van hebt, dan moet je zeker naar de huisarts gaan, maar als je in principe niet echt last hebt, maar toch wil checken of je een bepaalde ziekte hebt, dan kun je het als een soort apk’tje voor je lijf misschien wel doen via een app.

AI en de tong

De studie werd gedaan onder 50 patiënten met diabetes, bloedarmoede en nierfalen. Dat lijkt niet zoveel, maar de webcamfoto’s van hun tong werden vervolgens vergeleken met 9.000 tongfoto’s. Technologie kan snel verbanden leggen, maar dus ook zien wat er afwijkend is. Zo kon de kunstmatige intelligentie in 94 procent van de gevallen zorgen voor een accurate ‘lezing’ van de tong. Wordt er naar meer ziekten gekeken, 10 stuks maar liefst, dan is er alsnog een vrij hoge accuraatheid van 80 procent.

Vroeger was de medische wereld een plek van dure, grote apparatuur, maar steeds vaker worden techgadgets die we van dag tot dag gebruiken ook ingezet voor dit soort belangrijke zaken. Sommige doktoren gebruiken bijvoorbeeld gegevens uit smartwatches, terwijl anderen bijvoorbeeld hun patiënten contact op laten nemen voor kleine vragen via een portaal dat in een app geïntegreerd is.

Tech in de medische wereld

Het is tof om te zien dat technologie op deze manier zo’n behulpzame rol kan spelen, al hebben we -bijvoorbeeld bij Theranos- gezien dat het soms ook iets te snel gaat, zeker voor een werkveld dat traditioneel gezien langzaam -want voorzichtig- is met het omarmen van nieuwe technologie.

Maar zeker voor het helpen vaststellen of er een bepaalde ziekte aanwezig is, met een heel onschuldige foto die je zo kunt maken met je telefoon, kan technologie vandaag de dag al een handje helpen. Zo blijkt nu ook met de tongfoto’s, die ook veel welvaartsziekten kan vaststellen, waaraan de meeste mensen in het Westen overlijden. Wie weet wat dit kan betekenen voor de vroege behandeling van deze ziekten?

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

...

Verder lezen over Kunstmatige Intelligentie

OpenAI speelt voor kerstman: elke dag een nieuwe AI-mogelijkheid

Gisteravond werd aangekondigd wat het eerste cadeau is van 12 ‘cadeaus’ die we mogen verwachten. Het zijn nieuwe AI-mogelijkheden in de vorm van o1.

Online06.12.2024

OpenAI speelt voor kerstman: elke dag een nieuwe AI-mogelijkheid

Google wil ook AI-video’s maken net als OpenAI Sora

Google en OpenAI zijn verwikkeld in een strijd: wie heeft straks de generatieve AI-tool voor video's in handen?

Online05.12.2024

Google wil ook AI-video’s maken net als OpenAI Sora

DeepMind introduceert GenCast: AI-Revolutie in weersvoorspellingen

DeepMind, het AI-onderzoeksbedrijf van Google, heeft GenCast gelanceerd: een geavanceerd AI-model dat niet alleen weersvoorspellingen naar een hoger niveau tilt, maar ook levens kan redden door sneller en nauwkeuriger extreme weersomstandigheden te voorspellen.

Technology05.12.2024

DeepMind introduceert GenCast: AI-Revolutie in weersvoorspellingen

Waarom sommige namen zorgen dat ChatGPT crasht

Wist je dat ChatGPT ook van dat soort dingen heeft? De AI-chatbot krijgt het bij sommige namen te kwaad. Dit is hoe dat komt.

Online03.12.2024

Waarom sommige namen zorgen dat ChatGPT crasht

Meta test met AI-gegenereerde samenvattingen in Threads

Meta, het moederbedrijf van o.a. Facebook en Instagram, blijft zijn focus op innovatie vergroten met nieuwe functies voor zijn sociale media-app Threads. Het bedrijf test momenteel AI-gegenereerde samenvattingen in de "Trending Now"-sectie van Threads, exclusief beschikbaar voor gebruikers in de Verenigde Staten.

Social Media03.12.2024

Meta test met AI-gegenereerde samenvattingen in Threads

Samsung Galaxy S24: alleskunner dankzij Bixby en AI

Bixby zorgt ervoor dat de Samsung AI-functies direct toegankelijk zijn, waardoor je tijd heel veel tijd bespaart. Het voorkomt dat je zelf weer door apps en menu’s moet navigeren. Ongeacht waar je ook bent. AI en Bixby maakt je S24 slimmer en veel meer intuïtiever.

Technology01.12.2024

Samsung Galaxy S24: alleskunner dankzij Bixby en AI

Langverwachte OpenAI-videotool Sora is nu online: niet door OpenAI

OpenAI heeft de tool nog niet online beschikbaar gemaakt voor het grote publiek met een reden. Het gaf in oktober nog aan dat het Sora veiliger wil maken.

Video27.11.2024

Langverwachte OpenAI-videotool Sora is nu online: niet door OpenAI

Google Lens krijgt flinke AI-updates: video’s maken en zoeken met je stem

Google heeft een reeks indrukwekkende updates aangekondigd voor Google Lens, waarmee de tool nog veelzijdiger wordt. Lens, dat al bekend staat om zijn visuele zoekfunctionaliteiten, krijgt nu een flinke boost door integratie met AI. Deze updates zijn nu beschikbaar in Search Labs voor mobiele apparaten.

Search26.11.2024

Google Lens krijgt flinke AI-updates: video’s maken en zoeken met je stem

Verder lezen over Onderzoek

25% van de Nederlandse bedrijven is niet goed voorbereid op cyberdreiging

Helemaal in de gezondheidszorg blijken grote zorgen te zijn: daar zou 40 procent onvoldoende zijn voorbereid.

Cybercrime29.10.2024

25% van de Nederlandse bedrijven is niet goed voorbereid op cyberdreiging

Hoe valt het ontstaan van eilandbogen of vulkaanbogen te verklaren?

Is het jou ook weleens opgevallen dat er door sommige eiland- en vulkaanketens op de kaart een duidelijke gebogen lijn of curve kan worden getrokken? Binnen de geologie noemen we een dergelijk verschijnsel eilandbogen of vulkaanbogen.

Online28.10.2024

Hoe valt het ontstaan van eilandbogen of vulkaanbogen te verklaren?

Online marketingcampagnes vooral effectief voor nieuwe klanten

Online marketingcampagnes zorgen voor aanzienlijk meer nieuwe klanten, zonder dat de bestaande klanten worden geactiveerd. Uit onderzoek blijkt dat campagnes op bijvoorbeeld social media zorgen voor 170 procent nieuwe klanten.

Marketing01.10.2024

Online marketingcampagnes vooral effectief voor nieuwe klanten

Gecombineerde NIVEL- en CBS-gegevens COVID-19-pandemie zijn prima te verklaren!

Elke zichzelf respecterende data-wetenschapper weet dat je niet zonder meer verschillende datasets uit verschillende onderzoeken met elkaar kunt vergelijken. Op dergelijke verschillende datasets kunnen namelijk onvergelijkbare omstandigheden van toepassing zijn die onderlinge vergelijkingen een uiterst heikele zaak maken.

Nieuws17.09.2024

Gecombineerde NIVEL- en CBS-gegevens COVID-19-pandemie zijn prima te verklaren!

“Trap Er Niet Influencer” doet onderzoek naar effecten van social media

Denk je echt dat je in één dag rijk kan worden door wat domme trucjes van een of andere zelfverklaarde influencer? Ze beloven gouden bergen, maar hoe zit het nu echt? In deze nieuwe achtdelige televisieserie ‘Trap er Niet Influencer’ onderzoeken presentatoren Filemon Wesselink, Mark Baanders, Vera Verzijl en Sarah Bakker verschillende trends en invloeden van social media met een kritische en humoristische blik.

Social Media04.09.2024

“Trap Er Niet Influencer” doet onderzoek naar effecten van social media

De stollingsgesteenten cyclus op aarde

De meeste mensen kunnen zich wel voorstellen dat onze planeet van binnen naar buiten is opgebouwd overeenkomstig een aflopend dichtheidsprofiel. Met van binnen naar buiten een nikkelijzeren vaste binnenkern, een nikkelijzeren vloeibare buitenkern, een vaste ondermantel van silicaatarmere gesteenten, een vaste bovenmantel van silicaatrijkere gesteenten en 'last but not least' onze geliefde aardkorst.

Nieuws21.08.2024

De stollingsgesteenten cyclus op aarde

Heeft AI-chatbot ChatGPT onze levens echt veranderd?

Er wordt steeds vaker gesproken over een AI-bubbel, zeker nu de aandelen van techbedrijven enorme dips tonen. Barst die bubbel straks echt? Het is niet zo dat AI-chatbots ons niets hebben gebracht. Zo is er onderzoek gedaan naar of ChatGPT onze levens echt heeft veranderd en daar komt positief nieuws uit.

Artificial Intelligence14.08.2024

Heeft AI-chatbot ChatGPT onze levens echt veranderd?

Stratovulkanen, schildvulkanen en supervulkanen

Binnen dit en binnen een vervolgartikel ga ik nader in op de beschrijving van enkele typen van vulkanen. Daarbij beperk ik mij hoofdzakelijk tot de typische vulkanen die ontstaan als gevolg van de subductie van tektonische aardplaten of als gevolg van mantelpluimen (hotspots). Dit betreffen voornamelijk stratovulkanen, schildvulkanen en supervulkanen. 

Nieuws12.08.2024

Stratovulkanen, schildvulkanen en supervulkanen

Verder lezen over Wetenschap

DeepMind introduceert GenCast: AI-Revolutie in weersvoorspellingen

DeepMind, het AI-onderzoeksbedrijf van Google, heeft GenCast gelanceerd: een geavanceerd AI-model dat niet alleen weersvoorspellingen naar een hoger niveau tilt, maar ook levens kan redden door sneller en nauwkeuriger extreme weersomstandigheden te voorspellen.

Technology05.12.2024

DeepMind introduceert GenCast: AI-Revolutie in weersvoorspellingen

NASA laat je alle vragen stellen over de aarde

NASA lanceert NASA AI Earth Copilot, waarmee je eigenlijk toegang krijgt tot NASA’s gigantische database aan informatie.

Online15.11.2024

NASA laat je alle vragen stellen over de aarde

Waarom horen we zo weinig van de James Webb-ruimtetelescoop?

Weet je nog de James Webb-ruimtetelescoop die tijdens kerst 2022 werd gelanceerd? Wat is er nu veranderd, want we horen niet zoveel meer over James Webb?

Technology07.11.2024

Waarom horen we zo weinig van de James Webb-ruimtetelescoop?

Hoe valt het ontstaan van eilandbogen of vulkaanbogen te verklaren?

Is het jou ook weleens opgevallen dat er door sommige eiland- en vulkaanketens op de kaart een duidelijke gebogen lijn of curve kan worden getrokken? Binnen de geologie noemen we een dergelijk verschijnsel eilandbogen of vulkaanbogen.

Online28.10.2024

Hoe valt het ontstaan van eilandbogen of vulkaanbogen te verklaren?

Je kunt nu Spider-Man worden met echte webshooters

De webshooters van Spider-Man kun je straks gewoon kopen. Niet die van de speelgoedwinkel die je zelf even later meer moet oprapen, maar zo goed als echte die 80 keer zijn eigen gewicht kan tillen.

Technology23.10.2024

Je kunt nu Spider-Man worden met echte webshooters

‘Lucide dromen wordt het volgende grote ding na AI’

Het is wetenschappers gelukt om twee mensen apart van elkaar in slaap een gesprek te laten hebben in die dromen.

Technology18.10.2024

‘Lucide dromen wordt het volgende grote ding na AI’

De klimaatcrisis gaat een nieuwe fase in: wat betekent dat?

De onvoorspelbaarheid zit hem in de extremen die extremer worden en korter op elkaar plaatsvinden. Hoe kunnen we erop anticiperen?

Nieuws10.10.2024

De klimaatcrisis gaat een nieuwe fase in: wat betekent dat?

Probeer wraakporno maar eens offline te krijgen

Wraakporno richt de meeste schade aan in de eerste 48 uur. Dat is problematisch, want zo snel kun je het vaak niet offline laten halen.

Social Media09.10.2024

Probeer wraakporno maar eens offline te krijgen