Technology12.05.2023

Worst maken met kunstmatige intelligentie


Het is de week van het Songfestival. Wat heeft dat met worst te maken? Niets, maar ik was vanochtend vroeg naar aanleiding van een appje van een collega op zoek naar informatie over Conchita Wurst toen mijn oog op een heel ander ‘wurst-gerelateerd’ artikel viel. In Duitsland wordt namelijk al een tijdje wetenschappelijk geëxperimenteerd met het gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) voor het maken van worst.

Wurst maken is een kunst…

Duitsland is natuurlijk hét worstenland bij uitstek. Mettwurst, Leberwurst, Bratwurst, Currywurst (een van mijn favorieten), Blutwurst, Landjäger Wurst… en zo kan ik nog wel even doorgaan. Goede, met name de droge worsten, moeten maanden rijpen voordat ze eetbaar zijn. Dat proces is een stuk ingewikkelder dan je misschien denkt. En ik ook trouwens. Het is geen kwestie van even wat varkens- en/of rundervlees en vet in een kunstdarm ‘verpakking’ stoppen, ophangen en een paar maanden later aansnijden.

Net zoals bij veel rijpingsprocessen speelt de omgeving een grote rol. Schommelingen in temperatuur, luchtvochtigheid en lichtival (liefst zo donker mogelijk) hebben invloed op de rijping, en dus ook smaak van de Wurst. In Calden, net boven Kassel, wordt de – vooral in Duitsland – wereldberoemde Ahle Wurst gemaakt.

… en kunstmatige intelligentie kan daarbij helpen

De eigenaresse, en worstenmaker, van Fleischerei Koch is samen met een wetenschapper van de universiteit van Kassel, een experiment begonnen waarin ze onderzoeken of kunstmatige intelligentie van meerwaarde kan zijn bij het maken van de Ahle Wurst.

Een van de variabele factoren is de neus van de worstenmakers. Iedereen heeft natuurlijk een eigen smaak en reuk. Tijdens het rijpingsproces wordt op basis van smaak en reuk de duur en het ‘klimaat’ van de rijping aangepast om uiteindelijk de beste Wurst te kunnen afleveren. Kunstmatige intelligentie kan dit proces, dat dus vaak afhangt van de neus en het oog van de ervaren slager, ondersteunen.

Slager en Universiteit werken samen

In samenwerking met de Landfleischerei Koch in Calden ontwikkelden computerwetenschappers van de Universiteit van Kassel nu een systeem waarin kunstmatige intelligentie de neus en ogen van de ervaren slagers ondersteunt. Met behulp van sensoren worden factoren als d temperatuur en vochtigheid in de kamer, evenals het watergehalte of de pH-waarde van de worsten gemeten. Die gegevens worden vervolgens opgeslagen in een centrale computer.

Met behulp van software en een AI-algoritme worden de benodigde stappen berekend die genomen moeten worden om het rijpingsproces van de worsten te optimaliseren. Moet er geventileerd worden? Is het te warm of te koud, te vochtig of te droog? Moet de worst gewassen worden? Het systeem krijgt vervolgens weer feedback van de worstenmakers. Met die feedback wordt het AI-algoritme voor het maken van de worsten verder verfijnd.

“Als het systeem werkt, kan het niet alleen de kwaliteit van de producten verhogen, maar ook het tekort aan geschoolde arbeidskrachten tegengaan”, vertelt Katharina Koch, eigenaar van de Landfleischerei Koch in Calden.

“De productie van worst is ideaal voor het ontwikkelen van mogelijke toepassingen van AI en machine learning voor de levensmiddelenhandel. Soortgelijke systemen zijn denkbaar voor bijvoorbeeld ambachtelijke bakkerijen of kaasmakerijen”, aldus prof. dr. Klaus David van de Universiteit van Kassel.

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist, blogger en tekstschrijver. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan. De Mobile Cowboys is back! Met lasso en zweep in de aanslag om de ingeslapen telecommarkt weer eens goed wakker te schudden en met scherp te schieten!

Verder lezen over Food

Hoe crashdiëten en light-producten averechts lijken te werken

Light-producten zijn tegenwoordig nauwelijks meer weg te denken uit ons voedselassortiment. Bepaalde voedingsmiddelen worden tegenwoordig gezoet met laagcalorische kunstmatige zoetstoffen ter vervanging van het hoogcalorische suiker.

Nieuws13.05.2024

Hoe crashdiëten en light-producten averechts lijken te werken

Geen alternatieven voor gezond eten, weinig snoepen en regelmatig bewegen
Douwe Egberts oudste spaarprogramma van Nederland wordt 100 jaar

Heerlijk om in dit techno tijdperk even een berichtje te maken over een 100-jarig fenomeen. Gisteren was het namelijk precies 100 jaar geleden dat Douwe Egberts haar legendarische spaarprogramma lanceerde. Het sparen van...

Coffee corner05.03.2024

Douwe Egberts oudste spaarprogramma van Nederland wordt 100 jaar

KLM zet AI in tegen voedselverspilling

KLM zorgt ervoor dat ze aan boord van vliegtuigen minder voedsel verspillen door het toepassen van kunstmatige intelligentie. AI-programma’s stellen de vliegmaatschappij in staat beter te voorspellen hoeveel passagiers...

Nieuws07.02.2024

KLM zet AI in tegen voedselverspilling

Domino’s DxB: een e-bike met ingebouwde pizza-oven

Domino’s blijft innoveren en nieuwe manieren bedenken voor maaltijdbezorging. De volgende stap is Domino’s DxB, een e-bike die speciaal is ontwikkeld om kwaliteit en warmte te waarborgen tijdens het bezorgen van pizz...

Gadgets16.01.2024

Domino’s DxB: een e-bike met ingebouwde pizza-oven

Het is wel nog een demo-model
HelloFresh en Nierstichting gaan voor minder zout

HelloFresh is een populaire maaltijd bezorgservice, vooral bij werkende millennials. Elke week een doos met een aantal kant en klare ingrediënten en de bijbehorende recepten. Kruiden, zoals zout en peper, moet je zelf t...

Nieuws19.09.2023

HelloFresh en Nierstichting gaan voor minder zout

Volkswagen verhoort curryworst smeekbedes

Iets meer dan twee jaar geleden besloot Volkswagen dat het tijd was om de bedrijfskantine van het bedrijf te ontdoen van vlees. Een van de populairste lunchsnacks wat nota bene de Volkswagen Curryworst. Inderdaad, een wu...

Nieuws31.08.2023

Volkswagen verhoort curryworst smeekbedes

​Een eigen restaurant beginnen? Hier moet je op letten

Sta je graag in de keuken en kun je ook nog eens goed koken? Dan droom je er misschien van om een eigen restaurant te beginnen. Een spannende onderneming, zeker als je nog niet eerder voor jezelf gewerkt hebt. Voordat je...

DC Business03.07.2023

​Een eigen restaurant beginnen? Hier moet je op letten

​Het is BBQ-tijd: drie tips voor goed vlees

Barbecueën kan heel goed vegetarisch, maar traditioneel gezien wordt deze vorm van koken gezien als het summum voor vleeseters. Kijk bijvoorbeeld maar naar een Netflix-serie als Barbecue Showdown. Maar wat die koks als...

Lifestyle28.06.2023

​Het is BBQ-tijd: drie tips voor goed vlees

Verder lezen over Kunstmatige Intelligentie

De nieuwe Canon EOS R1 moet het sportfans makkelijker maken

Net als in de wereld van smartphones worden ook fotocamera's voorzien van AI-snufjes, zo ook de aankomende Canon-camera.

Gadgets15.05.2024

De nieuwe Canon EOS R1 moet het sportfans makkelijker maken

AI gaat met je telefoongesprekken meeluisteren

Google wil AI toevoegen aan je telefoongesprek om te voorkomen dat je wordt opgelicht. De kunstmatige intelligentie luistert mee.

Mobile15.05.2024

AI gaat met je telefoongesprekken meeluisteren

Wel voor een goed doel, waarschijnlijk
De verschuivende dynamiek binnen virtuele assistenten: Collegiale AI en verder

In het steeds veranderende landschap van kunstmatige intelligentie neemt conversational-AI een belangrijke plek in. Het aantal spraakinteracties groeit gestaag, waarbij ze naadloos worden geïntegreerd in alledaagse taken, zoals het samenwerken in teamgesprekken.

Technology15.05.2024

De verschuivende dynamiek binnen virtuele assistenten: Collegiale AI en verder

AI is wat de klok slaat: 3 grote AI-dingen die Google gaat doen

Er werd veel gezegd, er werd ook wel heel wat gewauweld, maar Google heeft drie AI-mogelijkheden aangekondigd die ons opvielen.

Online14.05.2024

AI is wat de klok slaat: 3 grote AI-dingen die Google gaat doen

OpenAI komt met GPT-4o: AI-taalmodel à la Her

Terwijl Googles ontwikkelaarsconferentie I/O vandaag start, probeerde OpenAI met de aankondiging van GPT4o vast de spotlight te stelen. Deze ‘omni’-versie van het nieuwe taalmodel is gratis en voor iedereen beschikbaar. Bovendien is het niet gewoon een soort ChatGPT dat je al kent.

Online14.05.2024

OpenAI komt met GPT-4o: AI-taalmodel à la Her

Dit zijn de banen die AI juist creëert

Hoewel er serieuze negatieve kanten zitten aan AI, biedt het fenomeen ongekend veel kansen en mogelijkheden.

Online13.05.2024

Dit zijn de banen die AI juist creëert

Microsoft wil je helpen betere prompts te schrijven

AI gebruiken is best leuk, maar het voelt vaak alsof elke prompt een soort examen is. Je wil het meteen goed doen. Microsoft gaat helpen.

Online08.05.2024

Microsoft wil je helpen betere prompts te schrijven

Een verbeterde Siri en meer AI-plannen van Apple

Iedereen doet wel iets met AI, maar Apple is er wat stiller over. Toch belooft dat er wel aan te komen, namelijk later dit jaar.

Mobile06.05.2024

Een verbeterde Siri en meer AI-plannen van Apple