Whisper Aero heeft een vliegtuigmotor die 100 keer stiller is

Whisper Aero heeft een vliegtuigmotor die 100 keer stiller is

Vorig artikel Volgend artikel

De naam van de vliegtuigfabrikant laat weinig te wensen over. Whisper Aero ontwikkelt vooral elektrische vliegtuigen en vliegtuigmotoren en maakt daar naar eigen zeggen grote vorderingen mee. Het bedrijf claimt nu dat haar nieuwste motor, heel toepasselijk de Whisper genaamd, tot wel 100 keer stiller is dan huidige vliegtuigmotoren. Daarnaast is de Whisper ook nog eens 20 procent efficiënter.

Ultrastille elektrische straalmotor

Elektrisch vliegen is, zeker voor lange vluchten, nog toekomstmuziek. Maar hey, ten tijde van de Wright Brothers, die met hun Kitty Hawk slechts enkele tientallen meters vlogen, had ook niemand verwacht dat we binnen 50 jaar over de oceanen zouden vliegen. Het lijkt dus een kwestie van tijd voordad elektrisch aangedreven passagierstoestellen het luchtruim kiezen en ons zonder uitstoot naar een vakantiebestemming aan de Middellandse Zee, of nog verder, vliegen.

Whisper Aero zet dus al grote stappen op dat gebied. De nieuwste elektrische vliegtuigmotor heeft al een bereik van meer dan 300 kilometer. Aangevuld met een hybride aandrijving kan Whisper Aero het bereik uitbreiden naar meer dan 800 kilometer. Bovendien lost de Whisper motor nog een probleem op. Een van de meest gehoorde klachten van vliegtuigen is het lawaai dat de motoren maken. Welnu, de van Whisper is zo stil dat hij op amper 60 meter afstand nauwelijks nog te horen is.

Bij akoestische tests werd de 6-inch ventilator van Whisper getest als volledig onhoorbaar vanaf een afstand van 200 voet (61 m) over een achtergrondgeluid van 30 decibel. Op 30,5 m afstand registreerde de fluisterventilator een opmerkelijk geluidsniveau van 34,1 dBA. Daarmee is de Whispe EV-vliegtuigmotor een stuk stiller dan die van de concurrentie.

Whisper-Aero-a
Whisper Aero heeft een ultrastille elektrische vliegtuigmotor ontwikkeld. (Afbeeldingen: Whisper Aero)

Jankende honden?

De kans bestaat wel dat de hond van de buren, of je eigen vierpotige vriend, gaat janken als straks een Whisper Aero toestel overvliegt, op weg van of naar een start- of landingsbaan. Hoe dat kan? De technologie die Whisper ontwikkeld heeft om de elektrische straalmotor ultrastil te krijgen, maakt gebruik van, simpel gezegd, een supersnel draaiende ventilator.

Die bestaat uit een schijf met een groot aantal stijve bladen. De draaien zo snel dat de frequentie van het geluid dat die elektrische straalmotor produceert, boven de 16.000 Herz ligt. Met onze menselijke oren kunnen we die frequentie niet horen. Honden wel... Denk aan hondenfluitjes.

Whisper Aero heeft ook een concept eVTOL vliegtuig ontworpen. Het bedrijf zegt zich echter niet te willen focussen op het bouwen van vliegtuigen, maar op snelle, stille efficiënte elektrische motoren voor de luchtvaart. Daarvoor heeft het bedrijf de afgelopen jaren al meer dan 40 miljoen dollar aan investeringen en (militaire) subsidies opgehaald.

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist,...