Technology27.06.2024

Waarom de Olympische sporters van Japan speciale outfits dragen


Japan maakt zich net als veel andere landen op voor de Olympische Spelen in volgende maand in Parijs plaatsvinden. Het team draagt herkenbare Olympische outfits, maar er is wel iets speciaals mee: dit is waarom.

Olympische Spelen

Het idee is dat de outfits, gemaakt door Mizuno, infrarood licht absorberen. Dat is niet bedoeld zoals een infraroodlamp die je spieren lekker opwarmt. Het idee is dat infrarood licht kan blootleggen welk ondergoed je draagt en daarmee heeft het team in eerdere Olympische Spelen problemen gehad. Er waren foto’s gedeeld op social media met daarbij seksuele opmerkingen, schrijft Japan Times.

De outfits worden onder andere gedragen tijdens volleybal en hardlopen om zo de privacy van de atleten te beschermen. Als je ze filmt met een infraroodcamera, dan zie je dus niet hetzelfde dan wanneer je iemand anders filmt. Dat komt omdat de stof infrarood licht absorbeert  en daarom kunnen camera’s niks vastleggen wat ze normaal met behulp van infrarood wel kunnen zien.

Infrarood

Infrarood kan niet je hele naakte lijf vastleggen als je kleding aan hebt, maar het kan wel tonen welke lijnen er in je lijf staan of welk ondergoed je aanhebt, ongeveer zoals dat werkt bij de Photocrom-filter van de OnePlus 8 Pro:

 

Normaliter komt die cameratechnologie niet zo makkelijk door kleding heen, maar bij de dunne outfits van de Olympische sporters is dat een ander verhaal. Tijdens de Spelen van 2020 was dit al een probleem, waardoor het Olympisch Committee van Japan besloot om samen met Kyodo, Mizuno en Sumitomo samen te werken om een rekbare stof te maken die de atleten van dit soort vervelend gedrag kan beschermen. Hieronder zie je het grote verschil dat wordt aangetoond met een geprinte C.

Het is natuurlijk een grote uitdaging om te zorgen dat zo’n stof dan rekbaar is, maar ook niet te warm: de temperaturen die worden verwacht in Parijs zijn vrij hoog. De bedrijven hebben het bewerkstelligd om een wat koelere stof te maken, die toch zorgt dat er niks te zien is onder die dunne outfits. Dat scheelt weer wat creepy gedrag van filmende mensen in het stadion. 

 

De Olympische Spelen in Parijs starten op vrijdag 26 juli en duren tot 11 augustus.

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

Verder lezen over Olympische Spelen

Deze 6 Nederlandse atleten wil je niet missen tijdens de Olympische Spelen in Parijs

Het is aftellen naar de Olympische Spelen in Parijs. Dat betekent dat als je geen tickets hebt je de Olympische Spelen gaat volgen op televisie. Dit zijn enkele fantastische sporters om in de gaten te houden.

Nieuws18.07.2024

Deze 6 Nederlandse atleten wil je niet missen tijdens de Olympische Spelen in Parijs

HBO Max pakt uit met de Olympische Spelen in Parijs 2024

Over zo'n drie weken gaan de Olympische Spelen in Parijs van start, en het is de eerste keer dat de Olympische Spelen te zien zijn op HBO Max. Dat is de enige plek waar álles van de Olympische Spelen te zien zal zijn.

Entertainment03.07.2024

HBO Max pakt uit met de Olympische Spelen in Parijs 2024

500 Waterstofauto’s voor de Olympische Spelen

Over iets minder dan een jaar is Parijs het toneel van de 30e Olympische zomerspelen van het moderne tijdperk. En deze spelen worden zowaar nog wat moderner. Dat wil zeggen, er is meer aandacht voor het klimaat. Het Inte...

Automotive21.09.2023

500 Waterstofauto’s voor de Olympische Spelen

Toyota levert in Parijs 500 Mirai's af
Geen Holland Heineken Huis meer in Parijs

Het was al dertig jaar een begrip tijdens Olympische Zomer- en Winterspelen. Het Holland Heineken House, gehost door het NOC*NSF en gesponsord door het gelijknamige biermerk. Nou ja, of Heineken de kwalificatie 'bier' ve...

Entertainment26.07.2023

Geen Holland Heineken Huis meer in Parijs

Biermerk draag het stokje na dertig jaar over
​Voor het eerst in de EU: dit is wat AI-surveillance inhoudt

Frankrijk zal met de Olympische Spelen videosurveillance gebruiken die werkt op basis van kunstmatige intelligentie. Het betekent dat dat voor het eerst in Europa wordt ingezet. De Olympische Spelen vinden volgend jaar p...

Online27.03.2023

​Voor het eerst in de EU: dit is wat AI-surveillance inhoudt

Olympische Winterspelen Beijing 2022, over kijken en kanshebbers

Het is aftellen naar de officiële start van de Olympische Winterspelen Beijing 2022. Op vrijdag 4 februari a.s. is het eindelijk zo ver! Dan wordt met de Olympische vlam het vuur voor de Olympische Winterspelen in Beiji...

Entertainment31.01.2022

Olympische Winterspelen Beijing 2022, over kijken en kanshebbers

Speel voor tv-regisseur en bepaal zelf jouw favoriete programmering
​Per vliegende taxi naar de Olympische Spelen: zo kan dat werken

Frankrijk is in 2014 de host van de Olympische Spelen, dus het is al druk bezig met plannen bedenken voor het grootse sportevenement. Eén van die plannen heeft alles te maken met vervoer, want Parijs kan een uitdaging z...

Startups26.11.2021

​Per vliegende taxi naar de Olympische Spelen: zo kan dat werken

Sportzomer 2021: hoogtepunten en waar ging het over op social media?

We hebben een echte sportzomer achter de rug. Inmiddels zijn de voetbalcompetities alweer in volle gang, maar laten we vooral nog even terugblikken op het EK voetbal en de Olympische Spelen. Want ook al was het Europees...

Social Media24.08.2021

Sportzomer 2021: hoogtepunten en waar ging het over op social media?