Virgin Galactic stelt volgende ruimtereis uit tot eind oktober

Virgin Galactic stelt volgende ruimtereis uit tot eind oktober

Problemen met de besturing én onderzoek van de FAA naar eerdere problemen

Vorig artikel Volgend artikel

Enkele weken geleden waren de CEO’s van Virgin en Amazon nog in een hete strijd verwikkeld over wie als eerste met zijn ‘eigen’ ruimteschip de ruimte in zou vliegen. Die strijd werd op het nippertje gewonnen door Richard Branson van Virgin Galactic. Nu heeft hij iets minder goed nieuws. De volgende ruimtevlucht van het bedrijf, een missie in samenwerking met de Italiaanse luchtmacht, is uitgesteld tot 23 oktober.

Defect onderdeel in besturing

Volgens een verklaring van Virgin Galactic ligt de oorzaak van het uitstel bij het ontdekken van een fabricagefout in een onderdeel van het bedieningssysteem voor de besturing van de vlucht. De fout is door de leverancier zelf ontdekt momenteel wordt onderzocht of het defecte onderdeel ook gebruikt is in de ruimteschepen van Virgin Galactic. Zo ja, dan wordt samen met de leverancier bepaald welke actie ondernomen moet worden om het probleem te verhelpen.

“Uit grote voorzichtigheid en in overeenstemming met de vastgestelde veiligheidsprocedures van Virgin Galactic, is het bedrijf bezig met het uitvoeren van inspecties in samenwerking met de verkoper”, aldus de verklaring van Virgin Galactic

VirginGalactic-Unity22
Het duurt nog tot 23 oktober voordat we deze plaatjes, van een Virgin Galactic ruimteschip, weer kunnen zien. (Fotobron: Virgin Galactic)

Eerste bemande vlucht week af van koers

Virgin Galactic benadrukt dat dit uitstel niets te maken heeft met een lopend onderzoek van de FAA naar het ‘buiten het toegewezen luchtruim vliegen’ van de eerste bemande ruimtevlucht.

Het ruimteschip is destijds, op weg naar de ruimte, van haar koers afgeweken waardoor bij de terugkeer naar de aarde een mogelijk gevaarlijke situatie had kunnen ontstaan. Totdat dit onderzoek afgerond is, naar verwachting medio oktober, mag Virgin Galactic geen vluchten uitvoeren.

Dit voorval zou dus niets met het nu ontdekte defecte onderdeel te maken hebben. Speculeren over het feit dat het defecte onderdeel besturingsproblemen zou kunnen veroorzaken, die de koers van het ruimteschip mogelijk zouden kunnen beïnvloeden, mag, maar een link tussen die twee feiten kan vooralsnog niet bewezen worden.

Opvallend is misschien nog dat Virgin Galactic de geplande ruimtevlucht uitstelt tot na het FAA onderzoek, maar heel vreemd is dat natuurlijk ook niet, aangezien de FAA bepaald heeft dat Virgin Galactic voor die tijd sowieso de lucht niet in mag.

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist,...