Technology28.11.2021

​Vijf geweldige Mars-ontdekkingen die we in 2021 hebben gedaan


Marsrover is al vele jaren op Mars, op zoek naar meer informatie over de planeet. Wat is er in honderden jaren gebeurt op die planeet? Is er leven geweest? Er zijn al mooie vondsten gedaan, zeker nu het hulp heeft van rover Perseverance en helikopter Ingenuity. Alleen al in 2021 zijn er geweldige ontdekkingen gedaan. Er zou zelfs een tweede planeet Mars zijn.

Mars heeft inmiddels al veel aan ons blootgelegd. In 2013 werden er stenen gevonden die erop duiden dat er een beekje of rivier moet hebben gestroomd, iets wat eigenlijk ook al werd bevestigd door de Viking 1-lander in 1976, het eerste voertuig dat we ooit op Mars hebben gekregen. Die toonde dat er rivierbedden waren.

Soms is Mars ook naar ons toegekomen. In 1984 werd er op Antarctica een stukje Mars gevonden. Een meteoriet genaamd ALH84001. In 1996 boorden wetenschappers erin, op zoek naar meer informatie over de rode planeet. Die vonden ze: er werden microbes gevonden, die essentieel zijn voor leven. Kortom, de vondsten van Mars in 2021 zijn zeker niet de eerste bevindingen, maar mede dankzij de komst van Perseverance dit jaar is er met nieuwe technologische ontwikkelingen nog veel meer interessants gevonden op de planeet.

De nieuwe manier om zout te vinden

NASA heeft dit jaar een nieuwe manier gevonden om organisch zout te vinden, iets wat essentieel kan zijn in bewijs van (voormalig) leven. Dat doet het door het scheikundelab dat Curiosity bij zich draagt. Hiermee wordt Sample Analysis gedaan (de analyse van monsters) en uit die data blijkt indirect dat er organisch zout aanwezig is. Zout is het perfecte chemische overblijfsel van leven, al is het soms moeilijk te vinden door alles wat er in die miljoenen jaren is gebeurt. Immers is Mars ooit heel droog geworden en is er veel straling, meer dan op Aarde. Het is dus afwachten of de plannen die NASA heeft om er extra wetenschappelijke instrumenten aan te pas te laten komen dat ultieme bewijs kunnen bieden.

Het water is helemaal niet verdwenen van Mars

Nu Mars zo enorm droog is, wordt er vaak gedacht dat de planeet al zijn water is kwijtgeraakt aan de ruimte. Dat blijkt echter helemaal niet waar. De kans is veel groter dat het water nog steeds op de planeet aanwezig is. Of eigenlijk in de planeet. NASA denkt dat zo’n 30 tot 90 procent van het water op Mars in de mineralen van zijn korst te vinden is. Sowieso moet er nog veel meer onderzoek worden verricht naar die grond van de planeet, iets waar bijvoorbeeld Perseverance al druk mee bezig is, want die kan ook daadwerkelijk in stevige dingen boren.

Ijswolken hebben voor een broeikaseffect gezorgd

Oke, oke, we weten inmiddels dat er wel water op Mars moet zijn geweest en dat is goed nieuws, maar er is meer te melden over water. Water in de vorm van ijs. Omdat Mars veel verder van de zon staat dan de aarde, heeft het namelijk veel minder licht en daardoor meer kou. Dat zou kunnen betekenen dat er vooral ijs op Mars aanwezig was. Er wordt gedacht dat er een dunne laag met ijswolken in de atmosfeer van Mars heeft gehangen, die hebben gezorgd voor een broeikaseffect dat de planeet dus wist op te warmen.

Mars heeft verschillende soorten meren

Er is dit jaar een krater gevonden op Mars dat een heel bijzonder meer moet zijn geweest. De grond van de krater laat zien dat er inderdaad rivierbeddingen zijn en stromingen, maar tegelijkertijd is er nergens te vinden hoe dat water dan in die krater heeft kunnen komen. Ook is er in de bodem geen Bros-achtig patroon gezien waarbij het water dan uit de grond is komen bubbelen. Dus ja, hoe zit dat dan? Waarschijnlijk heeft er een gletsjer gezorgd voor het water, iets dat we eerder nog niet hebben gezien. Andere meren hebben een heel andere oorsprong. Deze bevinding over gletsjerwater kunnen veelzeggend zijn over hoe het klimaat miljoenen jaren geleden moet zijn geweest op de rode planeet.

Mars kent geen paddestoelen

Elk jaar willen mensen toch weer graag dat er paddestoelen zijn op de rode planeet, maar hiervoor is tot op heden nog nooit bewijs gevonden. In ieder geval geen organisch bewijs. Wel denken sommige onderzoekers dat ze er wel zijn, gebaseerd op foto’s vergelijken. Dat is ook niet zo heel gek, dat er inderdaad wel zulke schimmels zouden kunnen groeien: ze doen het namelijk heel goed in omgevingen met veel straling. Op foto’s zouden er paddestoelhoedjes zijn gezien, maar het is de vraag of dat wel helemaal klopt. Wie weet wordt de paddestoel de grote vondst op Mars in 2022?

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

Verder lezen over Mars

NASA zoekt mensen om een jaar lang in een Mars-pod te wonen

Het gaat in het volgende decennium echt wel gebeuren: reizen naar Mars. Of we er meteen een kolonie stichten, dat moeten we nog maar zien, maar Mars staat zeker op de kaart. NASA wil graag eerst uitproberen of mensen het...

Technology19.02.2024

NASA zoekt mensen om een jaar lang in een Mars-pod te wonen

R.I.P. Ingenuity Mars helikopter

Hij heeft vele malen langer en vaker gevlogen dat het team van NASA vooraf gedacht en gehoopt had, en hij was technisch ook nog (lang) niet aan het eind van zijn latijn. Toch is vorige week, na drie jaar, een eind gekome...

Technology26.01.2024

R.I.P. Ingenuity Mars helikopter

​Er is mogelijk heel veel waterijs gevonden op Mars

Een mysterieuze ontdekking rondom de evenaar van Mars: vijftien jaar geleden werden daar grote, ondergrondse afzettingen waargenomen. Inmiddels hebben we de mogelijkheden om het nader te onderzoeken en data heeft Mars Ex...

Technology22.01.2024

​Er is mogelijk heel veel waterijs gevonden op Mars

Zo ziet een dagje op de planeet Mars eruit: volgens Curiosity

Het was even een periode van zonneconjunctie, waardoor er een tijdje geen contact was met de apparatuur op Mars. Maar dat is inmiddels weer hersteld en zo hebben we een twaalf uur durende opname gekregen van de marsrover...

Technology05.01.2024

Zo ziet een dagje op de planeet Mars eruit: volgens Curiosity

Perseverance viert werkjubileum: 1000 dagen aan de slag op Mars

Deze week bereikte de ‘oude’ marsrover Perseverance een nieuwe mijlpaal: zijn 1000e werkdag, of sol, op Mars. De rover rijdt sinds 18 februari 2021 rond op de rode planeet en heeft in de voormalige rivierdelta bij de...

Technology14.12.2023

Perseverance viert werkjubileum: 1000 dagen aan de slag op Mars

We gaan zuurstof maken op Mars: het is gelukt en dit is hoe

Hoe minder goed de aarde bewoonbaar wordt gemaakt door de mens, hoe meer de mens kijkt naar een toevluchtsoord. Eén van de meest aantrekkelijke plekken is Mars en Elon Musk zou er maar al te graag een kolonie oprichten....

Technology23.11.2023

We gaan zuurstof maken op Mars: het is gelukt en dit is hoe

​NASA is contact met Mars-rovers 2 weken kwijt

NASA kan twee weken lang niet praten met zijn Mars-apparatuur. De rovers en de helikopter Ingenuity zijn twee weken stil en dat komt niet omdat ze ruzie hebben: de zon zit in de weg. Er is een solaire conjunctie bezig, w...

Technology13.11.2023

​NASA is contact met Mars-rovers 2 weken kwijt

​NASA maakt foto van ijs op Mars: dit is wat dat betekent

Terwijl Elon Musk zich opmaakt om over -waarschijnlijk- tientallen jaren naar Mars te gaan, doet NASA onderzoek naar de planeet op heel andere manieren. Het heeft bijvoorbeeld recent een foto gemaakt van het ijs op die p...

Technology04.09.2023

​NASA maakt foto van ijs op Mars: dit is wat dat betekent

Verder lezen over NASA

NASA’s ruimtesonde Voyager 1 verricht een klein wonder

Voyager 1 is weer helemaal up and running nadat de knappe koppen van NASA het op tientallen miljarden kilometers hebben gefikst.

Technology17.06.2024

NASA’s ruimtesonde Voyager 1 verricht een klein wonder

Mag je van ruimtetoeristen verwachten dat ze aan onderzoek meedoen?

Er is meer onderzoek nodig naar het menselijk lichaam in de ruimte en ruimtetoerisme. Maar in hoeverre mag je dat verwachten?

Technology14.06.2024

Mag je van ruimtetoeristen verwachten dat ze aan onderzoek meedoen?

Boeing heeft het gedaan: Starliner is goed en wel gelanceerd

Na veel tegenslagen een succes voor Boeing. De vliegtuigbouwer heeft succesvol zijn Starliner met bemanning gelanceerd naar het ISS.

Technology05.06.2024

Boeing heeft het gedaan: Starliner is goed en wel gelanceerd

Boeing Starliner-lancering gaat waarschijnlijk 1 juni gebeuren

Terug naar de garage. Daar staat Boeing Starliner langer dan we hadden verwacht, want Boeing mag het pas op 1 juni weer proberen.

Technology23.05.2024

Boeing Starliner-lancering gaat waarschijnlijk 1 juni gebeuren

NASA ontwikkelt een treinspoor voor op de maan

Het laat al een speciale auto maken voor de maan, er komt 4G en mogelijk zelfs een manier om de maan van stroom te voorzien. Nu wil NASA een spoorlijn.

Technology15.05.2024

NASA ontwikkelt een treinspoor voor op de maan

Ruimtemetalen worden steeds populairder

Er komen ook wat meer mogelijkheden in de ruimte bij. Zo denken bedrijven ook veel geld uit de ruimte te kunnen halen: namelijk in de vorm van ruimtemetalen.

Technology13.05.2024

Ruimtemetalen worden steeds populairder

Duik nu in een zwart gat met NASA

Zwarte gaten zijn misschien wel de meest mysterieuze dingen in ons bestaan. We weten er steeds meer over, maar nog steeds lang niet genoeg.

Technology09.05.2024

Duik nu in een zwart gat met NASA

Helaas: nog steeds geen eerste bemande Boeing Starliner-ruimtereis

Helaas, de Boeing Starliner is wederom niet de lucht ingegaan en dat komt nog steeds door dat ene zuurstofventiel. Terug naar de werkplaats! Dit is wanneer de volgende lancering gepland staat.

Technology08.05.2024

Helaas: nog steeds geen eerste bemande Boeing Starliner-ruimtereis

Verder lezen over Space

NASA’s ruimtesonde Voyager 1 verricht een klein wonder

Voyager 1 is weer helemaal up and running nadat de knappe koppen van NASA het op tientallen miljarden kilometers hebben gefikst.

Technology17.06.2024

NASA’s ruimtesonde Voyager 1 verricht een klein wonder

Mag je van ruimtetoeristen verwachten dat ze aan onderzoek meedoen?

Er is meer onderzoek nodig naar het menselijk lichaam in de ruimte en ruimtetoerisme. Maar in hoeverre mag je dat verwachten?

Technology14.06.2024

Mag je van ruimtetoeristen verwachten dat ze aan onderzoek meedoen?

De kern van de aarde remt af

De kern van de aarde doet het steeds wat rustiger aan. Hoe beïnvloedt dat ons? En: hoe weten wetenschappers dit?

Nieuws13.06.2024

De kern van de aarde remt af

Boeing heeft het gedaan: Starliner is goed en wel gelanceerd

Na veel tegenslagen een succes voor Boeing. De vliegtuigbouwer heeft succesvol zijn Starliner met bemanning gelanceerd naar het ISS.

Technology05.06.2024

Boeing heeft het gedaan: Starliner is goed en wel gelanceerd

Waarom de maanreis dearMoon niet meer doorgaat

Het idee van de ‘missie’ was om mensen naar de maan te laten vliegen en terug. Dat is 386.242 kilometer, maar helaas: dearMoon is niet meer.

Technology04.06.2024

Waarom de maanreis dearMoon niet meer doorgaat

Mysterie rondom verdwijnende sterren mogelijk opgelost

Er zijn echter sterren die zomaar verdwijnen: iets dat astronomen sinds kort vaker zien. Er is nu een verklaring voor die houdini-sterren.

Technology30.05.2024

Mysterie rondom verdwijnende sterren mogelijk opgelost

Boeing Starliner-lancering gaat waarschijnlijk 1 juni gebeuren

Terug naar de garage. Daar staat Boeing Starliner langer dan we hadden verwacht, want Boeing mag het pas op 1 juni weer proberen.

Technology23.05.2024

Boeing Starliner-lancering gaat waarschijnlijk 1 juni gebeuren

NASA ontwikkelt een treinspoor voor op de maan

Het laat al een speciale auto maken voor de maan, er komt 4G en mogelijk zelfs een manier om de maan van stroom te voorzien. Nu wil NASA een spoorlijn.

Technology15.05.2024

NASA ontwikkelt een treinspoor voor op de maan

Verder lezen over Wetenschap

Zijn zelfrijdende auto’s inderdaad veiliger dan menselijke chauffeurs?

Er zijn dan minder ongelukken en je komt sneller op je bestemming aan met een zelfrijdende auto. Klopt dat?

Automotive20.06.2024

Zijn zelfrijdende auto’s inderdaad veiliger dan menselijke chauffeurs?

We hebben geen idee wanneer we met een robot praten

Jij denkt dat je op de chat de robot er altijd uitpikt? Vergeet het maar, we blijken gesprekken te hebben met robots zonder dat we het weten.

Online20.06.2024

We hebben geen idee wanneer we met een robot praten

NASA’s ruimtesonde Voyager 1 verricht een klein wonder

Voyager 1 is weer helemaal up and running nadat de knappe koppen van NASA het op tientallen miljarden kilometers hebben gefikst.

Technology17.06.2024

NASA’s ruimtesonde Voyager 1 verricht een klein wonder

Mag je van ruimtetoeristen verwachten dat ze aan onderzoek meedoen?

Er is meer onderzoek nodig naar het menselijk lichaam in de ruimte en ruimtetoerisme. Maar in hoeverre mag je dat verwachten?

Technology14.06.2024

Mag je van ruimtetoeristen verwachten dat ze aan onderzoek meedoen?

De kern van de aarde remt af

De kern van de aarde doet het steeds wat rustiger aan. Hoe beïnvloedt dat ons? En: hoe weten wetenschappers dit?

Nieuws13.06.2024

De kern van de aarde remt af

Microplastics zitten volop in sperma: waarschijnlijk ook bij jou

We weten al dat we microplastics binnenkrijgen door vis die we eten, of scrubs die we gebruiken, maar wist je dat het echt overal zit? Nieuw onderzoek wijst uit dat microplastics ook in sperma zitten.

Nieuws10.06.2024

Microplastics zitten volop in sperma: waarschijnlijk ook bij jou

Boeing heeft het gedaan: Starliner is goed en wel gelanceerd

Na veel tegenslagen een succes voor Boeing. De vliegtuigbouwer heeft succesvol zijn Starliner met bemanning gelanceerd naar het ISS.

Technology05.06.2024

Boeing heeft het gedaan: Starliner is goed en wel gelanceerd

Groupon-bedenker wil dat doktoren datagedreven keuzes maken met AI

De bedenker van deal-site Groupon maakt kunstmatige intelligentie die patiënten moet gaan helpen. Hij kwam op het idee voor deze app toen zijn vrouw borstkanker had en hij data miste.

Startups31.05.2024

Groupon-bedenker wil dat doktoren datagedreven keuzes maken met AI