Starlink voor vliegtuigen

Starlink voor vliegtuigen

Straks streamen met breedbandsnelheden op 11 kilometer hoogte

Vorig artikel Volgend artikel

Eind vorig jaar deden al berichten de ronde dat Starlink in gesprek was met een aantal luchtvaartmaatschappijen om de satelliet internetservice ook uit te rollen naar vliegtuigen. Welnu, vandaag heeft het bedrijf Starlink Aviation gepresenteerd. Inderdaad, een satelliet internetservice voor vliegtuigen. Geïnteresseerde luchtvaartmaatschappijen kunnen die vanaf nu al bestellen. De eerste leveringen starten in 2023.

Starlink Aero Terminal

Op zich is dat natuurlijk een no-brainer. De Starlink internetverbinding wordt immers vanuit de ruimte aangeboden. Iedere abonnee maakt verbinding via een satellietontvanger van het bedrijf. Die zijn uiteraard te groot om op een vliegtuig te monteren, maar daarvoor heeft Starlink Aviation dan ook een speciale antenne ontwikkeld, de Aero Terminal. Die ziet er een beetje uit als een dakraam, zonder raam, die op het dak van een vliegtuig gemonteerd wordt (zie foto hieronder). Dat zou volgens Starlink ’n eenvoudig, weinig tijdrovend, klusje zijn dat uitgevoerd kan worden wanneer het vliegtuig voor standaard onderhoud in de hangar staat.

Volgens Starlink biedt de Aviation internetservice download snelheden tot 350 Mbps en een latency van 20ms. Voor thuis is dat niet bijzonder, maar als je met 950 kilometer per uur op 11 kilometer hoogte door het luchtruim zoeft, is dat uiteraard meer dan voldoende. Met die download snelheid is Netflixen geen enkel probleem.

Starlink-Aviation-a
De Starklink Aero antenne (uiterst rechts op de foto) heeft wel wat weg van een 'dakraam'. (Foto: Starlink)

Tarieven nog niet bekend

Uiteraard is het even afwachten hoeveel geld Starlink voor de Aviation abonnementen gaat vragen, en welke tarieven luchtvaartmaatschappijen uiteindelijk aan passagiers die de internetverbinding aan boord willen gebruiken, in rekening zullen brengen. Daarover is nog niets bekendgemaakt.

Voor hier op aarde is Starlink niet echt een voordelige oplossing. Uiteraard wel interessant voor plekken waar écht geen andere verbindingen beschikbaar zijn. Of daar waar verbindingen door een ramp, of oorlog, vernietigd zijn. We weten allemaal wel wat Starlink voor Oekraïne betekent.

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist,...