​Rolls-Royce krijgt financiering voor kernreactor op de maan

​Rolls-Royce krijgt financiering voor kernreactor op de maan

Vorig artikel Volgend artikel

We kennen Rolls-Royce vooral van de auto’s, maar de fabrikant wil nu meer gaan doen in de ruimte. Het maakte al vliegtuigmotoren, maar wil nu meer. Heel veel meer: het wil een kernreactor bouwen op de maan. Het klinkt nogal rigoureus, als een soort gek cowboyverhaal, maar niets is minder waar: het heeft zelfs de aanbesteding gewonnen. Het ontvangt 3,3 miljoen euro van de UK Space Agency om dit project financieel te ondersteunen.

James Bond

Een Brits bedrijf dat een kernreactor bouwt op de maan. Is dat niet al een keer in een James Bond-film voorgekomen? Moonraker bijvoorbeeld? Ongetwijfeld zijn er veel soortgelijke situaties geweest in 007, maar dan waarschijnlijk een stuk minder goedbedoeld. Rolls-Royce gaat niet een soort Borssele II neerzetten op de maan: het gaat voor een kleine reactor met als doel om mensen op de maan van energie te voorzien.

Dat is erg belangrijk als we permanent op de maan willen gaan wonen. We moeten er immers vanalles maken en bouwen en daarvoor is energie nodig. Het is nu aan het bekende automerk om een eerste prototype te maken van de microreactor. Er is natuurlijk ook wel gedacht aan andere varianten van energieopwekking, maar we weten allemaal hoe dat mis kan gaan: op Mars staan allerlei niet-werkende rovers omdat ze stof op hun zonnepanelen hebben en de zon ze dus niet meer van energie kan voorzien, naast dat er soms ook lange periodes in het donker zijn. Wind is er niet op de maan, dus aan een windmolen heb je ook weinig. En water, nou ja, dat weten we ook: kortom, we komen niet ver op basis van de natuurlijke manieren van energieopwekking die we kennen.

Kernreactor op de maan

De reden dat de UK Space Agency, dat onder andere wordt gefinancierd door de Britse overheid, ervoor heeft gekozen om zo’n kernreactortje te laten maken is omdat het meent dat ruimteverkenning de ultieme testlocatie is voor essentiële technologie die we op onze planeet goed kunnen gebruiken. Denk aan robotica, voeding en simpelweg materialen. Waarom er specifiek voor Rolls-Royce is gekozen is ook niet vreemd: het merk is Brits en er zijn in het Verenigd Koninkrijk verschillende kerncentrales van Rolls te vinden. Toch iets meer dan een autofabrikant dus. Ondertussen zijn er ook andere fabrikanten druk bezig met helpen de mens zich voor langere tijd op de maan te laten vestigen. Zo werkt Nokia aan een 4G-verbinding op de maan.

NASA wil met de maanmissie van 2025 voor het eerst weer mensen op de maan zetten, maar het zal waarschijnlijk pas tijdens volgende missies in 2030 zijn dat astronauten ook echt hun definitieve intrek zullen nemen op de maan. Een soort ISS, maar dan anders.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...