​Nokia hoopt dit jaar 4G op de maan te krijgen

​Nokia hoopt dit jaar 4G op de maan te krijgen

Vorig artikel Volgend artikel

In een wereld waarin je tegenwoordig zelfs in het vliegtuig niet offline hoeft te zijn, vraag je je af of we straks maar een trip naar de maan moeten boeken om even niet omringd te zijn met wifi. Nou, dan moet je snel zijn: Nokia hoopt dit jaar nog 4G op de maan te krijgen. Het was eigenlijk de bedoeling om dit eind vorig jaar al te doen, dus een planning van ‘ergens in 2023’ is zo gek nog niet.

IMG20230227135215 (1)

Nokia en NASA

Nokia heeft het project jaren geleden opgestart in combinatie met geld van NASA. Het is een eer voor Nokia om dit te kunnen doen: waar het bedrijf in telefoons al jaren niet meer zo groot is, is het qua connectiviteit wel goed bezig. De maan kan hopelijk dit jaar nog genieten van 4G. Niet te lang: het materiaal is waarschijnlijk niet bestand tegen de schaduwmomenten van de maan, wanneer het al gauw -100 graden celsius is. De verwachting is dan ook dat de maan straks twee weken LTE/4G heeft: dan zet de ‘nacht’ in en is het waarschijnlijk over met de pret.

Dat netwerk moet er met een Falcon 9 van SpaceX naartoe worden gebracht en dat betekent dat de kleine 10 kilogram wegende rover (gemaakt door Intuitive Machines) goed stevig moet worden gemaakt om alle trillingen van de lancering en de reis aan te kunnen. Het apparaat is ongeveer zo groot als een poppenhuis en het is een vreemde gedachte dat zo’n klein voertuigje zoveel innovatie naar de maan zal brengen. Hoewel, is 4G niet een beetje ouderwets? Waarschijnlijk is er niet voor 5G gekozen omdat het netwerk niet zo heel stabiel was toen dit project vele jaren geleden werd opgestart.

4G op de maan

Het idee is dat er een soort basisstation is en die rover. Die rover rijdt weg van de basis en tussen die twee wordt dan een connectie opgezet. Zo heb je over honderden meters 4G op de maan. Sterker nog, de verbinding zou wel twee tot drie kilometer ver kunnen reiken. Het signaal van een cellulair netwerk heeft geen atmosfeer nodig om ver te reiken en juist omdat er niet een complete betonnen jungle op de maan is zoals op aarde, kan de verbinding waarschijnlijk goed gedijen daar op de kraters. Hoewel dat natuurlijk nog maar moet blijken: er is immers nog nooit een verbinding als deze gemaakt op de maan.

Dit jaar gebeurt er wat betreft de maanmissie van NASA niet zo heel veel, maar dit is wel één van de highlights. Deze 4G-plannen vallen ook onder Artemis en het is de bedoeling dat 4G helpt om astronauten te laten communiceren via videobellen. Maar ook dat er data tussen verschillende apparaten kan worden uitgewisseld. NASA betaalt Nokia 14 miljoen euro om dit project waar te maken binnen het Tipping Points-programma. Het is echter wel een privaat project, wat betekent dat Nokia zelf er ook de nodige euro’s in stopt. In ieder geval mag het rovertje er zijn: hij ziet er enorm koddig uit met zijn twee konijnenoren (dat eigenlijk de netwerkopvangers moeten zijn voor de verbinding. Hopelijk komt hij veilig en wel de maan op. Wie weet met wie we allemaal verbinding krijgen, daar op de maan, powered by 4G?

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...