Pistool met gezichtsherkenning

Pistool met gezichtsherkenning

De smart gun maakt gestolen pistolen onbruikbaar

Vorig artikel Volgend artikel

In Nederland moet je nogal wat wegen bewandelen voordat je een wapenvergunning krijgt. Ik de VS is het bezitten van een wapen een grondwettelijk recht. Daar liggen de Glock’s, Magnum’s, shotguns en (semi) automatische geweren gewoon in warenhuizen. We kennen allemaal wel de verhalen over (massa) schietpartijen die in Amerika bijna een dagelijks terugkerend fenomeen zijn.

De grondwet aanpassen, dat zit er niet in. Evenals het luisteren naar smeekbedes van, veelal Democratische, politici en nabestaanden om meer voorwaardes en controles te verbinden aan de verkoop van wapens. En de wapenindustrie zit daar ook niet op te wachten. Sommige fabrikanten zien echter wel in dat er iets moet veranderen. De introductie van een pistool met gezichtsherkenning is wat dat betreft een stap in de goede richting.

Trekker kan alleen door de eigenaar overgehaald worden

Het zogenoemde slimme pistool, de Biofire Smart Gun, is een vinding van Biofire Tech uit Colorado. Door middel van gezichtsherkenning en een vingerafdruk scanner wordt het wapen ontgrendeld en kan het gebruikt worden. Dit zou dus betekenen dat schietpartijen zoals het kind dat onlangs zijn lerares neerschoot met het pistool van zijn moeder – dat hij zonder haar medeweten gepikt had – niet meer voorkomen. Ook gestolen wapens worden zo onbruikbaar. Hoe het werkt kun je in onderstaande video van Bloomberg zien.

Hackers?

Het is wel te hopen dat hackers er niet in slagen de beveiliging ze makkelijk te omzeilen als dat ooit met de eerste gezichtsherkenning op smartphones bleek te lukken, met een foto. Maar goed, dan heb je natuurlijk ook nog een vingerafdruk van de eigenaar nodig om de Biofire Smart Gun te ‘unlocken’.

De eerste versie van dit slimme pistool zal waarschijnlijk in het vierde kwartaal van dit jaar in de VS op de markt komen. Op tijd voor de feestdagen dus. Klinkt gek? Nou, dat valt wel mee. Zoals bij ons vaak sokken, stropdassen, parfum en sjaals onder de kerstboom liggen, leggen Amerikanen vaak een nieuw wapen onder de boom.

Foto header: Biofire

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist,...