Nieuwe robot van Boston Dynamics kan springen, gooien en bouwen

Nieuwe robot van Boston Dynamics kan springen, gooien en bouwen

Vorig artikel Volgend artikel

De robots die ontwikkeld worden door Boston Dynamics hebben in het verleden al heel wat hoofden doen draaien en wenkbrauwen doen fronzen. De hond, spot bijvoorbeeld, met zijn ‘move like jagger’ bewegingen. Maar de meest beweeglijke robots die bij Boston Dynamics ‘geboren’ worden zijn de zogenoemde Atlas-robots. In 2021 zagen we al een robot die salto’s kon maken. Nu is er een nieuwe telg van de Atlas-familie. Die is zowaar nóg beweeglijker en heeft enkele nieuwe ‘moves’ en mogelijkheden.

Atlas helpt bouwvakker op steiger

Zoals altijd heeft BD ook nu weer een fraaie video gemaakt waarin de nieuwe Atlas-robot zijn (of haar?) kunsten laat zien. En die zijn best indrukwekkend. Naast rennen en springen kan de robot nu namelijk ook voorwerpen oppakken en gooien. In de video helpt Atlas een ‘bouwvakker’ op een steiger. De robot pakt zelf een plank om op de steiger te kunnen klimmen. Vervolgens neemt hij een tas met gereedschap mee die hij met een worp aan de bouwvakker ‘geeft’.

De makers van de robot hebben nog een tweede video gemaakt. Die is wat langer en daarin vertellen de makers meer over de ontwikkeling en uitdagingen die ze moesten overwinnen. Het herkennen van het juiste object, zoals de steigerplank die de robot moet oppakken en plaatsen, is maar één voorbeeld daarvan.

De robot moest immers eerst de steiger ‘bouwen’ voordat hij het tweede object oppakte dat naar boven gedragen moest worden. De ontwikkelaars moesten de robot niet alleen leren zijn omgeving te herkennen, maar ook het nemen van de juiste beslissingen in de juiste volgorde.

Afbeeldingen: Boston Dynamics

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist,...