Nieuwe chipfabriek in Arizona moet chiptekorten helpen oplossen

Nieuwe chipfabriek in Arizona moet chiptekorten helpen oplossen

Eerste chips voor Apple, Nvidia en AMD rollen in 2024 van de band

Vorig artikel Volgend artikel

Het wereldwijde tekort aan computerchips houdt de technische gemoederen al geruime tijd bezig. Onze eigen ASML, een van de grootste chipfabrikanten, voorspelde voor de zomer al dat het nog wel een paar jaar zal duren voordat de tekorten opgelost zijn. Het verhogen van de productiecapaciteit is een complexe onderneming. Dat blijkt ook uit de deze week aangekondigde komst van een tweede chipfabriek van TSMC in Phoenix, Arizona.

Eerste chips in 2024, tweede fabriek start in 2026

De de eerste fabriek van TSMC, die enkele jaren geleden al aangekondigd werd, is nog in aanbouw. De eerste chips zullen daar in 2024 van de band gaan rollen. Deze week werd daarvoor de eerste partij ultramoderne apparatuur voor de productie van geleverd.

Dat heugelijke feit werd gevierd tijdens en evenement bij de fabriek van TSMC in Phoenix, samen met klanten, leveranciers, partners, overheidsfunctionarissen en leiders uit de academische wereld. TSMC wil met de twee fabrieken toonaangevende halfgeleiderproductie naar de Verenigde Staten brengen.

Apple heeft al geroepen dat ze de ‘American Made’ chips van TSMC, zelf uiteraard een Taiwanese fabrikant. gaan afnemen en ook AMD en Nvidia zijn al ‘klant’ geworden. De tweede fabriek moet in 2026 in gebruik genomen gaan worden. Daar zullen dan 3nm chips geproduceerd worden.

TSMC-Chipproductie
TSMC gaat een tweede chipfabriek bouwen in Phoenix (Foto: TSMC)

Groene productie

TSMC wil met de twee fabrieken op Amerikaanse bodem niet alleen bijdragen aan het verminderen van de afhankelijkheid van Chinese chipfabrikanten. De fabrieken moeten ook de meest duurzame (groene) productiefaciliteit voor halfgeleiders in de Verenigde Staten worden.

We willen de komende jaren de krachtige en energiezuinige productie van computerproducten van de volgende generatie mogelijk maken. We zijn dankbaar voor de voortdurende samenwerking die ons hier heeft gebracht en zijn verheugd om samen te werken met onze partners in de Verenigde Staten om als basis te dienen voor halfgeleiderinnovatie", aldus TSMC-voorzitter Dr. Mark Liu.

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist,...