Technology07.12.2022

Nieuwe chipfabriek in Arizona moet chiptekorten helpen oplossen


Eerste chips voor Apple, Nvidia en AMD rollen in 2024 van de band

Het wereldwijde tekort aan computerchips houdt de technische gemoederen al geruime tijd bezig. Onze eigen ASML, een van de grootste chipfabrikanten, voorspelde voor de zomer al dat het nog wel een paar jaar zal duren voordat de tekorten opgelost zijn. Het verhogen van de productiecapaciteit is een complexe onderneming. Dat blijkt ook uit de deze week aangekondigde komst van een tweede chipfabriek van TSMC in Phoenix, Arizona.

Eerste chips in 2024, tweede fabriek start in 2026

De de eerste fabriek van TSMC, die enkele jaren geleden al aangekondigd werd, is nog in aanbouw. De eerste chips zullen daar in 2024 van de band gaan rollen. Deze week werd daarvoor de eerste partij ultramoderne apparatuur voor de productie van geleverd.

Dat heugelijke feit werd gevierd tijdens en evenement bij de fabriek van TSMC in Phoenix, samen met klanten, leveranciers, partners, overheidsfunctionarissen en leiders uit de academische wereld. TSMC wil met de twee fabrieken toonaangevende halfgeleiderproductie naar de Verenigde Staten brengen.

Apple heeft al geroepen dat ze de ‘American Made’ chips van TSMC, zelf uiteraard een Taiwanese fabrikant. gaan afnemen en ook AMD en Nvidia zijn al ‘klant’ geworden. De tweede fabriek moet in 2026 in gebruik genomen gaan worden. Daar zullen dan 3nm chips geproduceerd worden.

TSMC gaat een tweede chipfabriek bouwen in Phoenix (Foto: TSMC)
TSMC gaat een tweede chipfabriek bouwen in Phoenix (Foto: TSMC)

Groene productie

TSMC wil met de twee fabrieken op Amerikaanse bodem niet alleen bijdragen aan het verminderen van de afhankelijkheid van Chinese chipfabrikanten. De fabrieken moeten ook de meest duurzame (groene) productiefaciliteit voor halfgeleiders in de Verenigde Staten worden.

We willen de komende jaren de krachtige en energiezuinige productie van computerproducten van de volgende generatie mogelijk maken. We zijn dankbaar voor de voortdurende samenwerking die ons hier heeft gebracht en zijn verheugd om samen te werken met onze partners in de Verenigde Staten om als basis te dienen voor halfgeleiderinnovatie”, aldus TSMC-voorzitter Dr. Mark Liu.

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist, blogger en tekstschrijver. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan. De Mobile Cowboys is back! Met lasso en zweep in de aanslag om de ingeslapen telecommarkt weer eens goed wakker te schudden en met scherp te schieten!

Verder lezen over Computer

Hét chatprogramma uit de 90’s stopt ermee: vaarwel ICQ

Ga je nu naar ICQ, dan zie je de melding dat de chatapp stopt op 26 juni en dat je VK Messenger of VK Workspace kunt gebruiken.

Online26.05.2024

Hét chatprogramma uit de 90’s stopt ermee: vaarwel ICQ

Nationale Quantum Cursus nu beschikbaar voor het grote publiek

Deze cursus is een initiatief om het brede publiek, scholieren, bedrijven en beleidsmakers bewust te maken van de opkomende mogelijkheden en uitdagingen van quantumtechnologie.

Technology15.04.2024

Nationale Quantum Cursus nu beschikbaar voor het grote publiek

Quantum wordt de volgende techrevolutie
Windows 11 wordt voorzien van meer reclame

Windows staat al bol van de advertenties, maar daar komt nog veel meer bij. Microsoft introduceert straks aanbevolen apps.

Online11.04.2024

Windows 11 wordt voorzien van meer reclame

​Goed voor de huisvrede: Steam laat je games verbergen

Maid of the Dead, Perfect Date, Going Rogue: er zijn genoeg games op Steam die eigenlijk het daglicht niet kunnen verdragen. Te sexy. Maar veel mensen willen ze toch spelen en vanaf nu kunnen ze zorgen dat nieuwsgierige...

Gaming05.03.2024

​Goed voor de huisvrede: Steam laat je games verbergen

Of je reputatie..
Trage computer? ​Vijf voordelen aan een ssd

Een solid state drive, oftewel ssd, is steeds populairder. Dat komt omdat deze gadget in tegenstelling tot andere schijven geen bewegende delen heeft. Hierdoor zijn de gegevens die je erop vastlegt beter beschermd. Zo ve...

Gadgets05.03.2024

Trage computer? ​Vijf voordelen aan een ssd

Tijdmachine: Winamp was standaard op ons bureaublad geplakt

Je kunt het je nu niet meer voorstellen, maar vroeger gebruikten we niet Spotify, maar Winamp om muziek te luisteren op onze computer. Daar zat niet standaard muziek in, dat moest je dan eerst downloaden. En dan die skin...

Online05.02.2024

Tijdmachine: Winamp was standaard op ons bureaublad geplakt

​Apple Mac bestaat 40 jaar: en er is veel veranderd

Het is deze week veertig jaar geleden dat Apple met zijn eerste Mac op de proppen kwam. Het bijzondere aan dit apparaat was dat het een alles-in-een computer was. Wel een los toetsenbord en losse muis, maar de monitor en...

Gadgets24.01.2024

​Apple Mac bestaat 40 jaar: en er is veel veranderd

Wat is een mini-PC en is het beter dan een gewone desktop?

We zien het de laatste tijd steeds vaker en op CES was het ook weer raak: de mini-PC. Het is een klein kastje dat je onder andere kent van Apple, de Mac Mini, maar ook van Intel met zijn Intel NUC. Ze zijn erg hip: is he...

Gadgets15.01.2024

Wat is een mini-PC en is het beter dan een gewone desktop?