Mobile26.11.2021

Chiptekort zorgt nu ook voor daling smartphone verkopen


Achterblijvende productie, uitgestelde lanceringen en minder keuze in de winkels

Hoewel het economisch vrijwel de hele westerse wereld en Azië dit jaar weer behoorlijk voor de wind gaat, zijn er in het kielzog van de zicht voortslepende corona pandemie nog genoeg uitdagingen. Sluiting van fabrieken, een gebrek aan logistieke middelen en grondstoffen zorgen al maanden voor een tekort aan chips. Het was al duidelijk dat ook smartphone fabrikanten daar mee te maken hebben, maar die gevolgen zijn nu ook in de wereldwijde verkoopcijfers terug te zien. Die daalden, volgens de analisten van Gartner, het afgelopen kwartaal (Q3 2021) met een kleine zeven procent, vergeleken met een jaar eerder.

Minder voorraad, uitgestelde lanceringen

Volgens Gartner hebben de smartphone fabrikanten door het chiptekort te maken met een beperkte productie. Daardoor lopen de voorraden terug. Bovendien hebben diverse merken de lancering van nieuwe toestellen uitgesteld. Ook dat heeft gevolgen voor de verkoop van toestellen. Al met al kwam het aantal verkochte smartphones in het derde kwartaal uit op 342,3 miljoen toestellen. Een jaar geleden waren dat er nog 366,3 miljoen.

Opvallend is wel dat Gartner zag dat de verkoop van zogenoemde premium – de high end – smartphones, in vergelijking tot vorig jaar, wel steeg. Die stijging komt, kijkend naar de cijfers van Gartner, met name op het conto van Apple. De iPhone maker zag het aantal verkochte toestellen met zo’n 8 miljoen groeien. Ongetwijfeld aangedreven door de komst van de iPhone 13-serie.

De smartphone cijfers van Q3 (Bron: <a href=\
De smartphone cijfers van Q3 (Bron:

Samsung nog de nummer 1, Apple weer op 2

Marktleider is en blijft Samsung, al moest de Koreaanse fabrikant wel even slikken. Met 69 miljoen verkochte smartphones werden de aantallen van een jaar geleden, ruim 80 miljoen, bij lange na niet gehaald. Die daling had ook zijn weerslag op het marktaandeel van Samsung. Dat daalde van 22,1 naar 20,2 procent.

Apple mocht zicht aan het einde van het derde kwartaal weer de wereldwijde nummer twee noemen. Het marktaandeel steeg met ruim drie punten naar 14,2 procent. Goed voor 48,4 miljoen verkochte iPhones. Xiaomi, lange tijd de nummer twee van de wereld, is nu de derde smartphone leverancier. Het Chinese merk wist in Q3 bijna 44,5 miljoen smartphones aan de man en vrouw te brengen, goed voor een marktaandeel van 13 procent.

De wereldwijde top vijf wordt wederom gecompleteerd door Oppo en Vivo. Zij het dat de twee merken, vergeleken met vorig jaar, nu wel van plek gewisseld zijn. Vivo is met 36 miljoen verscheepte smartphones (10,5% marktaandeel) nu de nummer vier. Oppo volgt met 33,6 miljoen smartphones (9,8%) vlak daar achter.

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist, blogger en tekstschrijver. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan. De Mobile Cowboys is back! Met lasso en zweep in de aanslag om de ingeslapen telecommarkt weer eens goed wakker te schudden en met scherp te schieten!

Verder lezen over Smartphone

Samsung laat Galaxy AI hoogtij vieren in nieuwe foldable Galaxy Z Flip 6

Samsung heeft in Parijs tijdens Galaxy Unpacked nieuwe telefoons, smartwatches, oordopjes en een slimme ring aangekondigd.

Mobile10.07.2024

Samsung laat Galaxy AI hoogtij vieren in nieuwe foldable Galaxy Z Flip 6

CMF Phone 1: budgetsmartphone die het net even anders doet

CMF Phone 1 kost niet heel veel en hij heeft -net als Nothing zelf- een leuke quirky toevoeging om zich te onderscheiden.

Mobile08.07.2024

CMF Phone 1: budgetsmartphone die het net even anders doet

Alles over de aankomende Samsung-producten lijkt al gelekt

De lekken van de aankomende Samsung-producten zijn zodanig serieus, dat het erop lijkt dat alles al bekend is. Dit is wat we weten.

Mobile04.07.2024

Alles over de aankomende Samsung-producten lijkt al gelekt

Dit is de nieuwe OPPO Reno12 Series

De langverwachte OPPO Reno12 Series is vanaf vandaag verkrijgbaar op de Nederlandse markt. Met de Reno12 en de Reno12 Pro introduceert OPPO twee gloednieuwe AI-telefoons met verschillende functies die de productiviteit en creativiteit verbeteren.

Mobile03.07.2024

Dit is de nieuwe OPPO Reno12 Series

iPhone 16 krijgt waarschijnlijk grotere, vervangbare batterij

iPhone zou best eens een stuk duurzamer kunnen worden en dat heeft alles te maken met de accu.

Mobile01.07.2024

iPhone 16 krijgt waarschijnlijk grotere, vervangbare batterij

Motorola kondigt felroze klaptelefoon Motorola Razr 50 Ultra aan

Motorola heeft zijn vouwbare telefoon aangekondigd. Het is de Razr 50 Ultra en de standaard-versie Razr 50. De Ultra komt in opvallend roze.

Mobile25.06.2024

Motorola kondigt felroze klaptelefoon Motorola Razr 50 Ultra aan

Dunne barsten op iPhone en Apple Watch niet meer gedekt

Het nieuwe beleid van Apple kan een reden zijn voor mensen om voorzichtiger met hun gadgets om te springen. Barstjes worden niet meer gefikst.

Mobile07.06.2024

Dunne barsten op iPhone en Apple Watch niet meer gedekt

Leica’s nieuwe app is voor wie de oude cameralook terugwil

Leica heeft een nieuwe app die heel geschikt blijkt te zijn voor wie terugverlangt naar oude camera’s. Het is de Leica Lux-app en je vindt in deze app verschillende kleurprofielen waarmee je de oldschool camera-looks kunt recreëren.

Mobile06.06.2024

Leica’s nieuwe app is voor wie de oude cameralook terugwil