Technology21.03.2022

ASML: ‘Mogelijk nog twee jaar te kort aan chips’


Over het chiptekort, en de gevolgen daarvan voor verschillende industrieen, is al veel gezegd en geschreven. In een interview met de Financial Times heeft ASML-topman Peter Wennink slecht nieuws. Hij verwacht dat de tekorten nog minimaal één en mogelijk zelfs twee jaar zullen aanhouden. Hij ziet op dit moment ook geen snelle oplossing voor het probleem zich aandienen.

Voorlopig geen oplossing in zicht

De huidige productiecapaciteit is volgens Wennink de komende jaren hard nodig om de almaar groeiende vraag naar chips, en de opgelopen achterstanden, te kunnen inhalen. Echter de vraag groeit zo snel dat de tekorten maar heel langzaam ingelopen worden. Er is minimaal 50 procent meer productiecapaciteit nodig om tot een structurele oplossing te komen. Wennink verwacht dat ASML daar pas over twee jaar aan kan voldoen.

Ergens anders inkopen is geen optie

Waarom kopen fabrikanten als Samsung, Intel en TSMC dan niet gewoon wat meer chips bij andere leveranciers, zou je denken? Welnu, omdat ASML een monopolie positie heeft voor de productie van de meest gevraagde, en benodigde, geavanceerde chips. Het Nederlandse bedrijf is letterlijk de enige leverancier die de zogenoemde Extreem Ultraviolet machines kan maken. Die machines zijn nodig voor de productie van de betreffende chips.

Zowel Intel als Samsung en TSMC werken ook aan eigen productiefaciliteiten voor de benodigde chips, maar ook daarvoor blijven ze afhankelijk van ASML. Dat bedrijf zal immers de betreffende machines moeten leveren die alleen zij kunnen maken.

Overigens is ASML voor het verhogen van de productiecapaciteit zelf ook afhankelijk van leveranciers. Zo zijn er bijvoorbeeld ook veel meer lenzen van Carl Zeiss nodig. Wanneer die fabrikant die niet (snel genoeg) kan leveren, kan ASML haar productiecapaciteit ook niet sneller vergroten.

Via: Financial Times, Foto’s: ASML

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist, blogger en tekstschrijver. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan. De Mobile Cowboys is back! Met lasso en zweep in de aanslag om de ingeslapen telecommarkt weer eens goed wakker te schudden en met scherp te schieten!

Verder lezen over Technology

Man dacht Iron Man te zijn maar zijn eigen EHBO faalt

Supergaaf hoe Iron Man met magneten werkt, maar dat is niet iets dat je thuis moet proberen. Dat deed een man uit Wuhan helaas wel.

Technology11.07.2024

Man dacht Iron Man te zijn maar zijn eigen EHBO faalt

De ruimte ruikt naar… rotte eieren?

We hebben het vaak over de oneindigheid van de ruimte, de temperatuur en natuurlijk het feit dat er geen geluid bestaat. Maar wat we ons misschien niet vaak genoeg hebben afgevraagd is: hoe ruikt de ruimte eigenlijk?

Technology09.07.2024

De ruimte ruikt naar… rotte eieren?

In Brabant is het aantal startups met 22 procent toegenomen

Het aantal Brabantse startups is sinds 2020 spectaculair gegroeid. Met 1462 startups heeft Brabant nu de op twee na grootste startup-populatie van alle Nederlandse provincies. Dit is een stijging van bijna 22 procent ten opzichte van 2020, toen er 1200 startups waren. Deze cijfers komen naar voren uit het vandaag gepubliceerde Birch-rapport, dat in opdracht van startuporganisatie Braventure is uitgevoerd.

Startups27.06.2024

In Brabant is het aantal startups met 22 procent toegenomen

Formule 1-auto’s in 2026 worden kleiner en duurzamer

Het is voor de tweede keer sinds 2022 dat de FIA nieuwe regels bepaalt voor de auto's. Wat vooral opvalt is dat de auto’s kleiner worden.

Automotive07.06.2024

Formule 1-auto’s in 2026 worden kleiner en duurzamer

De slimste stad van Europa ligt straks in Griekenland

De grootste slimme stad ter wereld ligt straks in... Griekenland. Bij Athene wordt gewerkt aan deze bijzondere plaats. Dit houdt het in.

Technology07.05.2024

De slimste stad van Europa ligt straks in Griekenland

De maan krijgt zijn eigen Sint Bernards: robothonden

Er wordt al veel gepland voor op de maan. Er komen zelfs robothonden aan te pas. Die zijn bedoeld om de Sint Bernards van de maan te worden.

Technology10.04.2024

De maan krijgt zijn eigen Sint Bernards: robothonden

Gevonden voorwerpen: Androids gaan zoekgeraakte gadgets vinden

In de taxi, in de trein of in de kroeg: het zijn typisch plekken waar mensen hun smartphone vergeten. Iets te veel gedronken, een gladde zitting, donker, het zijn allemaal redenen waardoor je je smartphone nog sneller ui...

Technology09.04.2024

Gevonden voorwerpen: Androids gaan zoekgeraakte gadgets vinden

​Opmerkelijk: Amazon stopt met zijn kassaloze supermarkt

Het was een video die volledig viral ging, en terecht: Amazons kassaloze supermarkten. Nu lijkt het daar echter op terug te komen. Het verwijdert de Just Walk Out-technologie uit de Fresh-supermarkten in de Verenigde Sta...

Technology03.04.2024

​Opmerkelijk: Amazon stopt met zijn kassaloze supermarkt