DC Business12.11.2021

Nederlandse Innovatie Prijs 2021 voor ASML


een Nederlands boegbeeld van innovatie

Tijdens het 4e Nationale BID AVROTROS Innovatiediner in Kasteel de Wittenburg in Wassenaar, is ASML tot winnaar uitgeroepen van de Nederlandse Innovatie Prijs 2021.

Deze prijs vormt een erkenning voor de aanzienlijke focus die het bedrijf heeft op innovatie. De Nederlandse Innovatie Prijs is gebaseerd op de Nederlandse Innovatie Monitor en is een initiatief van het Amsterdam Centre for Business Innovation van de Universiteit van Amsterdam. Voor dit onderzoek zijn ruim 25.000 personen benaderd.

Big Improvement Day

Kanshebbers waren ASML, Blender, Ecoplant, Elestor, MosaMeat, RobotWise, Stamicarbon, The Protein Brewery, Visma Connect en QLayers. Tot de top drie werden uitgeroepen: ASML, Ecoplant en Qlayers.

De nominaties voor de top drie zijn door een deskundige jury toegekend aan drie ondernemingen, die elk uniek of toonaangevend zijn in hun vakgebied.

ASML ontwikkelt machines die wereldwijd energiezuinige chips produceren die bijdragen aan de reductie van emissies. De zonnepanelen van Ecoplant draaien mee met de stand van de zon waarbij het systeem zich als een bloem naar het licht richt. Qlayers richt zich op het automatiseren van het verven van grote oppervlakten, waarbij de verfkop direct controleert of het werk goed wordt uitgevoerd. ASML werd maandag 25 oktober als winnaar bekend gemaakt tijdens het AVROTROS-programma ‘De Winnaar van Morgen’.

ASML

De winnaar van de Nederlandse Innovatie Prijs 2021 is gebaseerd op de uitkomsten van de Nederlandse Innovatie Monitor. De jury roemt ASML onder andere vanwege de unieke marktpositie in combinatie met de unieke benadering om die positie te verwezenlijken. Deze marktpositie is gestoeld op de tal van innovaties die zijn voortgebracht, waaronder op het gebied van extreem uv-licht.

De jury lette onder andere op investeringen in innovatie, bijdrage aan duurzaamheid, leiderschap en organisatie, samenwerking met partners en marktpositie. De jury bestond uit:

  • Hans Boumans – Technology Transfer Manager TNO.
  • Thomas Grosfeld – Specialist Innovatie en Topsectorenbeleid van VNO-NCW • Mariëtte Hamer – Voorzitter van de Sociaal-Economische Raad.
  • Donovan van Heuven – Hoofdredacteur MT/Sprout.
  • Geert Huizinga – Directeur Belangenbehartiging FME.
  • Carla Moonen – Voorzitter Koninklijke NLingenieurs.
  • Greet Prins – Bestuursvoorzitter Kamer van Koophandel.
  • Sjaak van der Tak – Voorzitter LTO Nederland.
  • Albert Jan Thomassen – Directeur FBNet Familiebedrijven.
  • Focco Vijselaar – Directeur-Generaal Bedrijfsleven en Innovatie, Ministerie van Economische Zaken en Klimaat.
  • Pieter Waasdorp – Directeur Ondernemerschap, Ministerie van Economische Zaken en Klimaat.
  • Henk Volberda – Hoogleraar Strategie & Innovatie, Amsterdam Business School, Universiteit van Amsterdam en Directeur Amsterdam Centre for Business Innovation (onderzoeksleider en juryvoorzitter).

18 januari 2022

De Big Improvement Day (BID) is in 2008 opgezet vanuit de behoefte om positieve ontwikkelingen in Nederland te belichten en verder te brengen. Sindsdien komt de top van de Nederlandse overheid en het bedrijfsleven elk jaar op de derde dinsdag van januari samen voor de meest positieve dag van het jaar, met als doel mensen en organisaties uit verschillende sectoren bij elkaar te brengen en samenwerking te initiëren. Op 18 januari 2022 zal de vijftiende editie plaats vinden in het AFAS Theater in Leusden. De Big Improvement Day is een initiatief van Ralph van Hessen.

[Fotocredits – Ralf © Adobe Stock]

Verder lezen over Innovatie

De Atlas-robot van Boston Dynamics is onherkenbaar geworden

Boston Dynamics heeft zijn nieuwe Atlas-robot geïntroduceerd en die ziet er heel anders uit dan zijn voorganger. Vooral het gezicht is een wereld van verschil.

Technology18.04.2024

De Atlas-robot van Boston Dynamics is onherkenbaar geworden

Facelift of faceswap?
SAP opent een experience center dat volledig is gericht op AI

SAP Labs France, een SAP-dochteronderneming die zich bezighoudt met R&D-activiteiten, kondigt de opening aan van haar Customer Experience Center in het Zuid-Franse technologiepark Sophia Antipolis.

Technology17.04.2024

SAP opent een experience center dat volledig is gericht op AI

​Opmerkelijk: Amazon stopt met zijn kassaloze supermarkt

Het was een video die volledig viral ging, en terecht: Amazons kassaloze supermarkten. Nu lijkt het daar echter op terug te komen. Het verwijdert de Just Walk Out-technologie uit de Fresh-supermarkten in de Verenigde Sta...

Technology03.04.2024

​Opmerkelijk: Amazon stopt met zijn kassaloze supermarkt

Pacemaker-batterijen nooit meer vervangen dankzij je eigen lijf

Als je een pacemaker hebt, dan ben je niet na één operatie klaar. Je moet regelmatig opnieuw onder het mes, namelijk om de batterij van het essentiële apparaat te vervangen. Daar komt in de toekomst mogelijk veranderi...

Technology01.04.2024

Pacemaker-batterijen nooit meer vervangen dankzij je eigen lijf

​Amazon introduceert app op met je handpalm te betalen

Het is geen waarzegger: Amazon introduceert een app waarmee je hand wordt gelezen. Niet om te bepalen hoe lang je levenslijn is, maar wel om vast te stellen hoe hoog je banksaldo is. Of nou ja, of het genoeg is om de bet...

Technology29.03.2024

​Amazon introduceert app op met je handpalm te betalen

De grootste hyperloop van Europa ligt in Nederland

Het is 420 meter lang en daarmee de langste hyperloop van Europa. We hebben het over het gloednieuwe European Hyperloop Center in Veendam. Het is te vinden bij Husa Logistics en kostte 7,5 miljoen euro om te bouwen. Spec...

Technology28.03.2024

De grootste hyperloop van Europa ligt in Nederland

OpenAI introduceert AI in Hollywood: vrees acteurs dichterbij

Eén van de redenen dat vorig jaar zoveel acteurs en scenarioschrijvers in Hollywood staakten, was de angst voor AI. Computergemaakte mensen kunnen immers veel engere stunts doen, hoeven niet te worden betaald en zijn al...

Technology24.03.2024

OpenAI introduceert AI in Hollywood: vrees acteurs dichterbij

And so it begins
​Eerste mens met Neuralink gamet uren achtereen met zijn brein

Hij is volledig verlamd, maar kan schaakstukken verplaatsen via de computer zonder een muis of scherm aan te raken. Het is de 29-jarige Noland Arbaugh, een naam die geschiedenis heeft geschreven. Niet helemaal door zijn...

Technology21.03.2024

​Eerste mens met Neuralink gamet uren achtereen met zijn brein