DC Business31.01.2020

Brainport-regio bevordert actieve leefstijl met SAP-technologie


Its My Life

Gezondheidsplatform Its My Life heeft in de Brainport-regio diverse succesvolle maatschappelijke projecten opgezet voor het stimuleren van gezond gedrag en het verbinden van bestaand aanbod op het gebied van bewegen, eten en ontspannen. Marktpartijen kunnen op het platform aanhaken en beloningen beschikbaar stellen in ruil voor gezond gedrag. Op die manier wil het bedrijf de mentale en fysieke gezondheid van deelnemers verbeteren. Onder andere Albert Heijn en het Parktheater in Eindhoven zijn al aangehaakt.

Its My Life is een digitaal gezondheidsplatform, ontwikkeld op basis van het SAP Cloud Platform. De oplossing vergaart via fitnessgadgets, smartphones en vragenlijsten data over beweegpatronen en de fysieke en mentale gesteldheid van mensen en beloont deze met Fitcoins. Deelnemers kunnen hun Fitcoins vervolgens inruilen tegen beloningen die gemeenten, bedrijven en andere organisaties beschikbaar stellen.

Succesvolle projecten

Een recent voorbeeld is Eindhoven Vitaal. Inwoners van Eindhovense aandachtswijken kunnen Fitcoins bij Albert Heijn Strijp van franchiseorganisatie Van Doormalen inruilen voor groente en fruit dat tegen de houdbaarheidsdatum aanzit.

Volgens René Sielhorst, CEO en mede-oprichter van Its My Life, stimuleert dat zowel een gezond beweeg- als een gezond eetpatroon. “Eindhoven Vitaal wil zo de gezondheidskloof verkleinen tussen het groeiend aantal welgestelde expats in de Brainport-regio en minder kansrijke oorspronkelijke Eindhovenaren. Ook gaat het voedselverspilling tegen; kostbare groente en fruit zou anders zijn weggegooid, terwijl het nog prima geschikt is voor consumptie.”

Midden in de maatschappij

Mireille Withagen, filiaalmanager van Albert Heijn Strijp, deelt het enthousiasme van Sielhorst volledig. “Wij staan als supermarkt midden in de maatschappij. Mensen komen dagelijks bij ons over de vloer en daar doen we graag iets voor terug. Door gezonde producten zoals groente en fruit aan te bieden voor Fitcoins, stimuleren we onze klanten op een positieve manier gezonder te leven.”

Een ander voorbeeld is de samenwerking met het Parktheater in Eindhoven. Het Internationaal Kerstwintercircus heeft afgelopen voorstelling zitplaatsen op de minder populaire tweede ring aangeboden via het platform. Deelnemers konden hun Fitcoins inruilen tegen kaartjes. Binnen een uur waren alle kaarten uitverkocht. Ook hier was het gezondheidsvoordeel tweeledig: het platform bood toegang tot een ontspannende, stressverlagende activiteit als beloning voor gezond beweeggedrag.

Niet met het vingertje wijzen

Volgens Sielhorst is het een kwestie van het veranderen van de mindset. “Onze hele maatschappij is ingericht op gemak. Dat is verklaarbaar: de mens is genetisch geprogrammeerd om energie te besparen. Zelfs op een roltrap staan we onbewust stil. Energie besparen was 40.000 jaar geleden nuttig, maar inmiddels zorgt die neiging voor gezondheidsproblemen.”

De huidige gezondheidszorg is vooral ingericht op symptoombestrijding in plaats van preventie. Ook allerlei goedbedoelde workshops, trainingen en voedings- en bewegingsadviezen werken onvoldoende. “Iedereen weet wel wat gezond gedrag is. Mensen maken toch vaak ongezonde keuzes en doen dat niet altijd heel bewust.”

Gemaksmaatschappij

”Ongezonde voeding en gebrek aan beweging is de norm geworden.” Dat hebben we volgens Sielhorst zelf gedaan. “We doen er alles aan om beweging uit ons dagelijks leven te halen. Je hoeft voor veel zaken de deur niet meer uit. In zo’n ‘gemaksmaatschappij’ heeft het weinig zin om beroep te doen op het vermogen van mensen daar weerstand tegen te bieden.”

Its My Life speelt daarom juist in op bewustwording en die behoefte aan gemak. “Mensen gaan door ons platform beseffen dat kleine dingen het verschil maken. Bijvoorbeeld door eens die auto niet recht voor de deur te parkeren. Of door eens een keer de fiets te pakken in plaats van de auto. Uiteindelijk moeten de gezonde keuzes ook de makkelijke, logische keuzes worden. Niet door met het vingertje te wijzen of dingen te verbieden, maar juist door positief gedrag te belonen. Uiteindelijk willen we op die manier toewerken naar een gezondere maatschappij.”

Zelf ervaren

Its My Life houdt zich niet alleen bezig met maatschappelijke projecten, maar is ook actief in het bedrijfsleven en binnen organisaties. Met het platform kunnen werkgevers hun medewerkers motiveren meer te bewegen. Daarmee stimuleren ze productiviteit, verminderen ze uitval en helpen ze klachten als burn-outs voorkomen. Deze formule heeft inmiddels geresulteerd in interesse van een groot aantal organisaties. Zo nemen KLM Health Services, Essent, Vista College, MBO College Hilversum, RDW, ONVZ en ISS gezamenlijk deel aan een pilot om ervaring op te doen in gebruik van het platform binnen deze bedrijven. In het SAP Experience CenterSAP Experience Center in ’s-Hertogenbosch kunnen organisaties zelf ervaren wat het platform voor ze kan betekenen.

De succesvolle projecten hebben een aanzuigende werking op nieuwe initiatieven, zowel in de maatschappij als binnen organisaties. Zo hebben de gemeenten Nijmegen, Rotterdam en Den Haag interesse getoond en gaan ze binnenkort starten met projecten die aanhaken op het platform. Veldhoven heeft zelfs besloten dat álle 40.000 inwoners de komende 5 jaar gebruik mogen maken van het platform en de Fitcoins. Het lokale bedrijfsleven en de gemeente hebben zich verenigd in Fit Veldhoven om dit te realiseren. “We gaan met elkaar gezond gedrag weer aantrekkelijk en leuk maken”, besluit Sielhorst.

Verder lezen over eHealth

Hoe kies je het juiste matras voor je slaaphouding?

Een van de eerste stappen bij het kiezen van het juiste matras is het overwegen van je dominante slaaphouding. De slaaphouding speelt een cruciale rol in de soort ondersteuning die je lichaam nodig heeft om een goede nachtrust te garanderen en om wakker te worden zonder pijn of stijfheid.

Lifestyle13.06.2024

Hoe kies je het juiste matras voor je slaaphouding?

Smart Health-webinar: Acceptatie van AI door zorgverleners en zorgvragers

Op 13 mei vond het Smart Health-webinar plaats, een hybride event georganiseerd door het Care Innovation Center West-Brabant en Slimmer Leven. De centrale vraag van deze bijeenkomst was hoe we AI kunnen ontwerpen zodat deze goed landt bij zowel zorgverleners als zorgvragers.

Events30.05.2024

Smart Health-webinar: Acceptatie van AI door zorgverleners en zorgvragers

AI in de Zorg: Inzichten van HLTH Europe Roadshow 2024

Na de verhelderende presentaties tijdens de HLTH Europe Roadshow 2024 blijft één ding onmiskenbaar: de toekomst van de gezondheidszorg is nauw verweven met technologische innovatie.

Technology17.04.2024

AI in de Zorg: Inzichten van HLTH Europe Roadshow 2024

Hoe houd je je gebit gezond tijdens de gouden jaren?

Je gouden jaren zijn een hoogtepunt in je leven. Dit is de tijd waarop je kunt gaan genieten van je harde werk en eens je welverdiende rust kunt pakken. Natuurlijk komt deze periode ook met zijn eigen uitdagingen. De zor...

Lifestyle21.03.2024

Hoe houd je je gebit gezond tijdens de gouden jaren?

Huawei opent eerste Europese Health Lab in Helsinki

Huawei gaat de deuren openen van het eerste Health Lab in Europa. Dit ultramoderne laboratorium, gevestigd in Helsinki, Finland, is speciaal ontworpen als een toonaangevend platform voor onderzoek naar Huawei's gezondhe...

Technology31.10.2023

Huawei opent eerste Europese Health Lab in Helsinki

​Sprong naar nieuwe gastheersoort luidt gevaarlijkste periode virusinfectie in

Van vleermuizen is genoegzaam bekend dat ze veel potentieel gevaarlijke virussen met zich meedragen. Vanwege hun snelle stofwisseling en bijzonder krachtige immuunsysteem kunnen ze gastheer zijn voor veel verschillende s...

Online25.07.2023

​Sprong naar nieuwe gastheersoort luidt gevaarlijkste periode virusinfectie in

Endemische versus pandemische systeemrisico's virusinfecties
​Dit is waarom een groene omgeving belangrijk voor ons is

Een groene omgeving heeft altijd een bijzondere aantrekkingskracht gehad op mensen. Of het nu gaat om een weelderig park, een weidse tuin of zelfs een kleine plant onder onze velux dakraam van Dakraamconcurrent, groen he...

Lifestyle31.05.2023

​Dit is waarom een groene omgeving belangrijk voor ons is

Niostem: een niet-invasieve draagbare oplossing voor mensen met haarverlies

Haaruitval is een veel voorkomend probleem dat miljoenen mensen over de hele wereld treft. Het kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder genetica, stress en medische aandoeningen. Hoewel er een aantal...

Startups22.05.2023

Niostem: een niet-invasieve draagbare oplossing voor mensen met haarverlies

Verder lezen over SAP

SAP opent een experience center dat volledig is gericht op AI

SAP Labs France, een SAP-dochteronderneming die zich bezighoudt met R&D-activiteiten, kondigt de opening aan van haar Customer Experience Center in het Zuid-Franse technologiepark Sophia Antipolis.

Technology17.04.2024

SAP opent een experience center dat volledig is gericht op AI

Nieuwe samenwerking tussen SAP en het Mercedes-AMG PETRONAS F1 Team

SAP SE kondigt vandaag een meerjarige samenwerking aan met het Mercedes-AMG PETRONAS F1 Team. Als officiële partner werkt SAP vanaf 2024 samen met het Formule 1-team om de operationele efficiëntie te verhogen en nieuwe...

Technology22.11.2023

Nieuwe samenwerking tussen SAP en het Mercedes-AMG PETRONAS F1 Team

Streven naar efficiëntie op en naast het circuit
Duurzaamheidsinitiatieven stranden vaak in goede bedoelingen

Veel bedrijven hebben te maken met aanzienlijke belemmeringen voor het uitvoeren van duurzaamheidsinitiatieven. De problemen zijn onder meer een gebrek aan communicatie en betrokkenheid van leidinggevenden, ondoeltreffen...

Nieuws14.06.2022

Duurzaamheidsinitiatieven stranden vaak in goede bedoelingen

​Zo zorgt data-analyse voor een revolutie in de e-sport

Data-analyse is niet meer weg te denken uit de sportwereld. Inmiddels breekt de technologie ook door in de e-sport. Het Dota 2-team van het ‘Nederlandse’ Team Liquid heeft de primeur. “Het analyseren van gamedata h...

Technology16.07.2021

​Zo zorgt data-analyse voor een revolutie in de e-sport

SAP Nederland benoemt Jeroen van der Lingen tot Managing Director

SAP heeft Jeroen van der Lingen benoemd tot Managing Director voor Nederland. Zijn voorganger Rinse Tamsma heeft na 3 jaar gekozen voor een andere uitdaging binnen SAP. Jeroen van der Lingen is sinds 1989 werkzaam bij S...

DC Business12.07.2021

SAP Nederland benoemt Jeroen van der Lingen tot Managing Director

SAP introduceert het grootste zakelijke netwerk ter wereld

SAP heeft tijdens zijn wereldwijde SAPPHIRE NOW-conferentie het SAP Business Network aangekondigd. Het SAP Business Network brengt het SAP Ariba Network, SAP Logistics Business Network en SAP Asset Intelligence Network s...

DC Business03.06.2021

SAP introduceert het grootste zakelijke netwerk ter wereld

Brouwer Habesha maakt Ethiopische droom waar met SAP Cloud for Customer

Biermerk Habesha veroverde in enkele jaren tijd de harten van Ethiopiërs. Het ‘Cold Gold’ groeide in recordtempo uit tot een van de grootste biermerken van het land. Om de kwaliteit en service op een hoog niveau te...

DC Business25.05.2021

Brouwer Habesha maakt Ethiopische droom waar met SAP Cloud for Customer

EY draagt bij aan een veilig Eurovisie Songfestival

Een daverende show voor 3500 man publiek; het lijkt bijna onwerkelijk in coronatijd. Het Eurovisie Songfestival 2021 toont aan dat het mogelijk is, mede dankzij slimme technologie onder regie van EY. Het Eurovisie Songf...

Technology20.05.2021

EY draagt bij aan een veilig Eurovisie Songfestival

Verder lezen over Technology

Formule 1-auto’s in 2026 worden kleiner en duurzamer

Het is voor de tweede keer sinds 2022 dat de FIA nieuwe regels bepaalt voor de auto's. Wat vooral opvalt is dat de auto’s kleiner worden.

Automotive07.06.2024

Formule 1-auto’s in 2026 worden kleiner en duurzamer

De slimste stad van Europa ligt straks in Griekenland

De grootste slimme stad ter wereld ligt straks in... Griekenland. Bij Athene wordt gewerkt aan deze bijzondere plaats. Dit houdt het in.

Technology07.05.2024

De slimste stad van Europa ligt straks in Griekenland

De maan krijgt zijn eigen Sint Bernards: robothonden

Er wordt al veel gepland voor op de maan. Er komen zelfs robothonden aan te pas. Die zijn bedoeld om de Sint Bernards van de maan te worden.

Technology10.04.2024

De maan krijgt zijn eigen Sint Bernards: robothonden

Gevonden voorwerpen: Androids gaan zoekgeraakte gadgets vinden

In de taxi, in de trein of in de kroeg: het zijn typisch plekken waar mensen hun smartphone vergeten. Iets te veel gedronken, een gladde zitting, donker, het zijn allemaal redenen waardoor je je smartphone nog sneller ui...

Technology09.04.2024

Gevonden voorwerpen: Androids gaan zoekgeraakte gadgets vinden

​Opmerkelijk: Amazon stopt met zijn kassaloze supermarkt

Het was een video die volledig viral ging, en terecht: Amazons kassaloze supermarkten. Nu lijkt het daar echter op terug te komen. Het verwijdert de Just Walk Out-technologie uit de Fresh-supermarkten in de Verenigde Sta...

Technology03.04.2024

​Opmerkelijk: Amazon stopt met zijn kassaloze supermarkt

Dit plaatje uit de Playboy is niet meer welkom in de tech

Is het een 1 april-grap, of is het echt? Het snijdt in ieder geval een belangrijk punt aan: Lenna, een vrouw die in 1972 in de Playboy stond als centerfold en eigenlijk Lena Forsén heet, wil niet meer worden gebruikt in...

Technology01.04.2024

Dit plaatje uit de Playboy is niet meer welkom in de tech

​Eerste mens met Neuralink gamet uren achtereen met zijn brein

Hij is volledig verlamd, maar kan schaakstukken verplaatsen via de computer zonder een muis of scherm aan te raken. Het is de 29-jarige Noland Arbaugh, een naam die geschiedenis heeft geschreven. Niet helemaal door zijn...

Technology21.03.2024

​Eerste mens met Neuralink gamet uren achtereen met zijn brein

​TV kopen? Dit is het verschil tussen LCD, OLED, QLED en mini-led

Wanneer je een televisie wilt aanschaffen, dan zijn er veel overpeinzingen. Eén van de belangrijkste overwegingen is het type scherm. Daarin kun je steeds meer keuzes maken en er komen daarbij veel afkortingen je kant o...

Gadgets11.03.2024

​TV kopen? Dit is het verschil tussen LCD, OLED, QLED en mini-led