Technology15.01.2024

NASA gaat testen met de supersonische en stille X59


Komt er dan toch nog een opvolger voor de Concorde

Het zat er al een tijd aan te komen, de presentatie van een nieuw supersonisch (passagiers)vliegtuig. Een samenwerking tussen NASA en Lockheed Martin die mogelijk ertoe kan leiden dat supersonische passagiersvluchten terugkeren, ruim twee decennia nadat de Concorde, gedwongen, met vervroegd pensioen ging. Enkele dagen geleden werd de volgende fase in de ontwikkeling van het toestel, de X59, officieel gepresenteerd. Wordt dit de ‘opvolger’ van de Concorde? Als NASA en Lockheed Martin het voor het zeggen hebben, wel. De twee hebben er in ieder geval alles aan gedaan om enkele nadelen van de Concorde op te lossen, zoals het lawaai en kerosineverbruik.

X59 is stiller en zuiniger

Met een lengte van 30 meter is de X59 ongeveer de helft kleiner dan de Concorde (bijna 62 meter). Ook de spanwijdte is met ca negen meter fors minder groot dan die van de Concorde (ruim 25 meter) Een andere belangrijke verandering is de plaatsing van de straalmotoren. Die zitten bij de X59 bovenop de veugel, wat zou moeten resulteren in een veel minder luide supersonische knal als het toestel de geluidsbarrière doorbreekt. De maximum relatieve kruissnelheid van de X59 is zo’n 1500 kilometer per uur. De Concorde haalde Mach 2 (bijna 2400 kilometer per uur). Kortom, de X59 is het kleinere, langzamere, zusje. Maar wel een die zuiniger, goedkoper en stiller is.

Opvallend is ook dat de cockpit van de X59 geen ramen heeft. Door de lange spitse neus wordt het zicht van de piloten, als ze door een raam zouden kijken, te veel beperkt. Dat was bij de Concorde ook al het geval, maar bij dat toestel werd gekozen voor een verstelbare neus. Die kon, als het vliegtuig moest landen of opstijgen, naar beneden gekanteld worden. De X59 heeft een andere oplossing hiervoor: camera’s ‘in de neus’ en schermen in de cockpit.

Het duurt nog even voordat de X59 met passagiers de lucht in gaat. De komende maanden (en wellicht jaren) wordt volop getest. Onder andere boven bewoonde gebieden om de reactie van het publiek op deze nieuwe supersonische jet te kunnen testen. En dan vooral het geluid ervan.

Concorde was duur, luidruchtig en hij zoop als een Tempelier

Zelf heb ik helaas nooit het genoegen gehad om een vluchtje in een Concorde te maken. De tickets waren nogal prijzig – een retourtje Londen – New York kostten meer dan 11.000 euro – en tegen de tijd dat ik die eventueel wel zou hebben kunnen bekostigen, was het supersonische passagiersvliegtuig uit de lucht gehaald.

De Concorde had, behalve de exorbitante ticketprijzen, nog twee grote nadelen. Hij zoop als een Tempelier en maakte meer lawaai dan een concert van The Alexi Lalas band (zoek maar eens op 😉 ) Eind 2003 vloog de laatste Concorde van Londen naar New York. Dat was het einde van de supersonische passagiersluchtvaart.

De Concorde vloog tussen 1976 en 2003. Een groot deel van die periode werd geopolitiek gekenmerkt door de koude oorlog tussen het Westen en Oosten (de USSR en haar bondgenoten). De ‘Russen’ wonnen de eerste spacerace, verloren de race naar de maan en wilden uiteraard ook en supersonisch passagiersvliegtuig maken. Dat werd de Tupolev TU-144. Diens succesjaren waren echter maar van korte duur. De TU-144 vloog tussen eind 1975 en juni 1978. Te hoge kosten, maar vooral twee ongelukken, waren daar debet aan.

De X-59 is niet het enige nieuwe supersonische passagiersvliegtuig dat in ontwikkeling is. Ook Boom, een Amerikaanse luchtvaart startup, wil supersonisch vliegen terugbrengen naar de burgerluchtvaart. Zij ontwikkelen de Overture. Die lijkt uiterlijk heel veel op de Concorde, maar ook dit is een compleet ander toestel. Hij wordt veel minder luidruchtig, een heel stuk zuiniger en daardoor ook veel duurzamer.

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist, blogger en tekstschrijver. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan. De Mobile Cowboys is back! Met lasso en zweep in de aanslag om de ingeslapen telecommarkt weer eens goed wakker te schudden en met scherp te schieten!

Verder lezen over NASA

Boeing Starliner-lancering gaat waarschijnlijk 1 juni gebeuren

Terug naar de garage. Daar staat Boeing Starliner langer dan we hadden verwacht, want Boeing mag het pas op 1 juni weer proberen.

Technology23.05.2024

Boeing Starliner-lancering gaat waarschijnlijk 1 juni gebeuren

NASA ontwikkelt een treinspoor voor op de maan

Het laat al een speciale auto maken voor de maan, er komt 4G en mogelijk zelfs een manier om de maan van stroom te voorzien. Nu wil NASA een spoorlijn.

Technology15.05.2024

NASA ontwikkelt een treinspoor voor op de maan

Ruimtemetalen worden steeds populairder

Er komen ook wat meer mogelijkheden in de ruimte bij. Zo denken bedrijven ook veel geld uit de ruimte te kunnen halen: namelijk in de vorm van ruimtemetalen.

Technology13.05.2024

Ruimtemetalen worden steeds populairder

Duik nu in een zwart gat met NASA

Zwarte gaten zijn misschien wel de meest mysterieuze dingen in ons bestaan. We weten er steeds meer over, maar nog steeds lang niet genoeg.

Technology09.05.2024

Duik nu in een zwart gat met NASA

Helaas: nog steeds geen eerste bemande Boeing Starliner-ruimtereis

Helaas, de Boeing Starliner is wederom niet de lucht ingegaan en dat komt nog steeds door dat ene zuurstofventiel. Terug naar de werkplaats! Dit is wanneer de volgende lancering gepland staat.

Technology08.05.2024

Helaas: nog steeds geen eerste bemande Boeing Starliner-ruimtereis

Boeings spannende bemande ruimtevlucht blijft nog even spannend

Boeing zou gisteren zijn eerste bemande ruimtevlucht uitvoeren, maar dat is niet gelukt. Dit is wat er misging.

Technology07.05.2024

Boeings spannende bemande ruimtevlucht blijft nog even spannend

Gelekt: de LEGO maanrover met een mooie open structuur

LEGO heeft er zelf nog geen boekje over opengedaan, maar het moge duidelijk zijn: er komt een set aan van de maanrover, en nog Technic ook.

Entertainment01.05.2024

Gelekt: de LEGO maanrover met een mooie open structuur

Zo zit het met de kleurenpracht in foto’s van James Webb

James Webb heeft zijn scherpste infraroodfoto tot nu toe aangeleverd. Maar, klopt dat wel met die kleuren? Dit is hoe het werkt.

Technology30.04.2024

Zo zit het met de kleurenpracht in foto’s van James Webb

Verder lezen over Vliegtuig

Waarom ze tien jaar later opnieuw gaan zoeken naar MH370

Een Texaans bedrijf beweert nieuw bewijs te hebben over wat er met MH70 is gebeurd. Een vliegtuig dat 239 mensen aan boord had en in 2014 nooit op zijn bestemming aankwam. Kunnen de Texanen het verschil maken en eindelij...

Technology11.03.2024

Waarom ze tien jaar later opnieuw gaan zoeken naar MH370

Eindhoven Airport heeft in ​Techonomy een nieuwe digitale partner

Eindhoven Airport kiest voor Techonomy als nieuwe partner in digital advertising, data en performance. Na een grondige aanbestedingsprocedure koos Eindhoven Airport onlangs Techonomy als haar digitale partner voor de kom...

DC Business06.03.2024

Eindhoven Airport heeft in ​Techonomy een nieuwe digitale partner

Bedrijven moeten nakomen wat een AI-chatbot belooft

Veel bedrijven experimenteren momenteel met AI-chatbots en dat is zeker op bijvoorbeeld een klantenservice heel erg handig. Je kunt er immers veel klanten mee helpen, omdat veel mensen toch vaak dezelfde vragen stellen....

Online20.02.2024

Bedrijven moeten nakomen wat een AI-chatbot belooft

Oh AIr Canada...
​5 tips om goedkoop een vlucht te boeken

Inmiddels weten we dat 9 maanden van tevoren op dinsdag boeken echt niet per se de goedkoopste manier is om aan een vliegticket te komen. Ook zou het niet helpen om je cookies te verwijderen. Vliegen wordt echter mede do...

Online13.02.2024

​5 tips om goedkoop een vlucht te boeken

Buitenkansje op eBay; een originele straalmotor van een Concorde

Als je op zoek bent naar bijzondere producten, of iets dat in de winkel niet meer te koop is, dan kun je online nog wel eens geluk hebben. Zo vond ik onlangs in een online shop ineens weer mijn favoriete Coca Cola glazen...

Technology22.01.2024

Buitenkansje op eBay; een originele straalmotor van een Concorde

Xpeng AeroHT onthult vliegende auto met ingebouwde drone

AI en de elektrificatie gaan de manier waarop we autorijden veranderen. Dat hoor je de afgelopen tijd steeds vaker. Dat gaat nog steeds over autoRIJDEN. En dat terwijl de wereld al meer dan 70 jaar droomt van vliegende a...

Automotive12.01.2024

Xpeng AeroHT onthult vliegende auto met ingebouwde drone

Reputatie van de Boeing 737 MAX krijgt weer een klap

Het is eigenlijk moeilijk te geloven wat er de afgelopen jaren met de Boeing 737 MAX allemaal gebeurd is. Deze week is er weer een hoofdstuk aan deze saga toegevoegd. Gelukkig een hoofdstuk waarbij nog geen gewonden of d...

Nieuws09.01.2024

Reputatie van de Boeing 737 MAX krijgt weer een klap

Wordt dit het definitieve Waterloo?
Gewonden door turbulente Airbus A380 vlucht

Deze week is een Airbus A380, nog altijd het grootste passagiersvliegtuig ter wereld, van Emirates tijdens een vlucht op weg naar Dubai vanuit Australië in hevige turbulentie terecht gekomen. Die was zo heftig dat een a...

Nieuws08.12.2023

Gewonden door turbulente Airbus A380 vlucht

Hevige turbulentie is bepaald geen prettige ervaring