Mars samples pas over 11 jaar op Aarde

Mars samples pas over 11 jaar op Aarde

Vorig artikel Volgend artikel

Hoe ze het precies gaan doen, wordt volgende week bekendgemaakt tijdens een gezamenlijke persconferentie van de NASA en ESA. Maar, de bodemmonsters die de Marsrover Perseverance op het oppervlak van de rode planeet verzameld heeft, en nog gaat verzamelen, zullen pas over 11 jaar, in 2033 dus, op Aarde aankomen.

Zoektocht naar leven op Mars

Met andere woorden, het duurt nog wel even voordat we meer te weten krijgen over de geschiedenis van Mars en de zoektocht naar (voormalig) leven op de planeet die al tientallen jaren gezien wordt als het rode broertje van de Aarde.

Met het ontvouwen van de plannen zullen nog niet alle details van het transport van de bodemmonsters van Mars naar de Aarde bekend zijn. Meer details daarover worden pas na de zomer verwacht. Daarna moet het proces nog de nodige tests, berekeningen en andere fases doorlopen voordat de definitieve planning van de ‘terugreis’ in beton gegoten kunnen worden. En, zo weten we van eerdere ruimtemissies, dan kan er in de jaren die volgen nog heel wat veranderen of misgaan waardoor de deadline van 2033 in gevaar kan komen.

Perseverance-samples
De Marsrover Perseverance heeft nog wel even tijd voordat de verzamelde bodemmonsters aan een reis naar de Aarde beginnen. (Foto: NASA/JPL)

Een schat aan informatie over Mars

“De Mars Sample Return-campagne kan een revolutie teweegbrengen in het begrip van de mensheid over Mars door wetenschappelijk geselecteerde monsters terug te sturen voor studie met behulp van de meest geavanceerde instrumenten over de hele wereld”, aldus NASA in een statement.

De strategische samenwerking van ESA en NASA voor deze missie wordt een mijlpaal voor de ruimtevaart. Het is namelijk de eerste keer dat monsters van een andere planeet ‘opgehaald worden’ en tevens de eerste keer dat een raket gelanceerd zal worden vanaf het oppervlak van een andere planeet.

De persconferentie staat gepland voor woensdag 27 juli, 17u00 Nederlandse tijd en zal live te volgen zijn via de website van de NASA.

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist,...