Technology22.04.2022

Perseverance filmt zonsverduistering op Mars


Ooit, op 11 augustus 1999, was ik in de gelukkige gelegenheid om zelf een totale zonsverduistering mee te maken. Wie dat ook heeft mogen ervaren weet welke impact dat heeft. Enkele seconden vóór de totale eclips gebeurt er van alles. Het wordt stil, de wind gaat liggen en je staat – ik althans – letterlijk met open mond te kijken naar een fenomeen dat de meeste mensen nooit zullen ervaren. Een fenomeen dat je ook écht zelf live ervaren moet hebben om te begrijpen wat het met je doet.

Nooit een totale zonsverduistering op Mars

Eerder deze maand was er een zonsverduistering te zien op Mars. Omdat daar, net als 11 jaar geleden, een rover met een camera rondrijdt, kunnen we de beelden daarvan nu ook hier op Aarde bewonderen.

De hele verduistering duurde amper 40 seconden. De twee manen van Mars zijn een stuk kleiner dan onze maan, en de positie is zodanig dat een totale zonsverduistering op Mars nooit kan voorkomen. Toch is het een bijzondere gebeurtenis. Marsrover Perseverance stuurde het filmpje naar ‘huis’. Kijk en geniet.

Betere beelden dan in 2012

Het is niet de eerste keer dat een zonsverduistering op Mars gefilmd werd. In 2012 deed een andere rover, Curiosity, dat ook al. Echter, in 11 jaar tijd is ook de camera van een marsrover kwalitatief een stuk beter geworden. De beelden die nu door Perseverance gemaakt zijn, hebben daarom een veel hogere resolutie en meer kleur. De verschillen zijn dan ook duidelijk zichtbaar

Bron: NASA

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist, blogger en tekstschrijver. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan. De Mobile Cowboys is back! Met lasso en zweep in de aanslag om de ingeslapen telecommarkt weer eens goed wakker te schudden en met scherp te schieten!

Verder lezen over Space

Boeing heeft het gedaan: Starliner is goed en wel gelanceerd

Na veel tegenslagen een succes voor Boeing. De vliegtuigbouwer heeft succesvol zijn Starliner met bemanning gelanceerd naar het ISS.

Technology05.06.2024

Boeing heeft het gedaan: Starliner is goed en wel gelanceerd

Waarom de maanreis dearMoon niet meer doorgaat

Het idee van de ‘missie’ was om mensen naar de maan te laten vliegen en terug. Dat is 386.242 kilometer, maar helaas: dearMoon is niet meer.

Technology04.06.2024

Waarom de maanreis dearMoon niet meer doorgaat

Mysterie rondom verdwijnende sterren mogelijk opgelost

Er zijn echter sterren die zomaar verdwijnen: iets dat astronomen sinds kort vaker zien. Er is nu een verklaring voor die houdini-sterren.

Technology30.05.2024

Mysterie rondom verdwijnende sterren mogelijk opgelost

Boeing Starliner-lancering gaat waarschijnlijk 1 juni gebeuren

Terug naar de garage. Daar staat Boeing Starliner langer dan we hadden verwacht, want Boeing mag het pas op 1 juni weer proberen.

Technology23.05.2024

Boeing Starliner-lancering gaat waarschijnlijk 1 juni gebeuren

NASA ontwikkelt een treinspoor voor op de maan

Het laat al een speciale auto maken voor de maan, er komt 4G en mogelijk zelfs een manier om de maan van stroom te voorzien. Nu wil NASA een spoorlijn.

Technology15.05.2024

NASA ontwikkelt een treinspoor voor op de maan

Ruimtemetalen worden steeds populairder

Er komen ook wat meer mogelijkheden in de ruimte bij. Zo denken bedrijven ook veel geld uit de ruimte te kunnen halen: namelijk in de vorm van ruimtemetalen.

Technology13.05.2024

Ruimtemetalen worden steeds populairder

Duik nu in een zwart gat met NASA

Zwarte gaten zijn misschien wel de meest mysterieuze dingen in ons bestaan. We weten er steeds meer over, maar nog steeds lang niet genoeg.

Technology09.05.2024

Duik nu in een zwart gat met NASA

Helaas: nog steeds geen eerste bemande Boeing Starliner-ruimtereis

Helaas, de Boeing Starliner is wederom niet de lucht ingegaan en dat komt nog steeds door dat ene zuurstofventiel. Terug naar de werkplaats! Dit is wanneer de volgende lancering gepland staat.

Technology08.05.2024

Helaas: nog steeds geen eerste bemande Boeing Starliner-ruimtereis