Technology19.03.2024

Leuk date-idee: dineren op het randje van de ruimte


Eten in het donker al gedaan? Een drie-sterren-restaurant geprobeerd? Als je op zoek bent naar een nieuwe, grensverleggende manier van dineren, dan hoef je niet verder te zoeken. Je kunt straks namelijk op grote hoogten eten: in de ruimte. Of nou ja, op het randje ervan.

Space Perspective

Het heet Space Perspective en een avondje fine dining kost je 500.000 dollar, maar daarvoor kun je wel de zon zien opgaan op een manier die maar weinig mensen direct hebben kunnen waarnemen. In zijn ruimtevaartuig Neptune kun je vanaf 2025 naar het randje van de ruimte, om daar in twee uur te genieten van het geweldige uitzicht, maar ook van een menu gecreëerd door de geprezen Deense chef Rasmus Munk, bekend van Alchemist (twee Michelin-sterren).

In de soort capsule kun je zien hoe de zon opgaat over de ronding van de aarde, nadat je eerst naar 30 kilometer hoogte bent gevlogen. Munk is met je mee op reis, maar verder is het een zeer exclusieve, intieme gebeurtenis: er kunnen namelijk in totaal maar 6 gasten mee. Wel zijn die van alle gemakken voorzien: er is zelfs wifi aan boord waarmee je je ervaring met deze ruimteballon kunt livestreamen op social media.

Overview Effect

Neptune moet nog worden getest, wat volgende maand zal plaatsvinden. We zijn benieuwd hoe zout Munk het eten maakt, want in een gewoon vliegtuig is je smaak al net even anders, laat staan als je zo hoog gaat. Je gaat overigens niet echt de ruimte in (en al helemaal niet naar Neptunes): dan zou je namelijk nog een stuk of 60 à 70 kilometer hoger moeten vliegen. Je bent dus ook geen astronaut als je deze ervaring hebt gehad, maar waarschijnlijk wel een belangrijk inzicht rijker. Je voelt je namelijk ongetwijfeld enorm nietig, wanneer je aarde vanaf dat uitzicht kunt bewonderen. Dat heet ook wel het Overview Effect, een soort epiphany dat je krijgt wanneer je dit uitzicht hebt mogen bewonderen.

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

Verder lezen over Space

NASA ontwikkelt een treinspoor voor op de maan

Het laat al een speciale auto maken voor de maan, er komt 4G en mogelijk zelfs een manier om de maan van stroom te voorzien. Nu wil NASA een spoorlijn.

Technology15.05.2024

NASA ontwikkelt een treinspoor voor op de maan

Ruimtemetalen worden steeds populairder

Er komen ook wat meer mogelijkheden in de ruimte bij. Zo denken bedrijven ook veel geld uit de ruimte te kunnen halen: namelijk in de vorm van ruimtemetalen.

Technology13.05.2024

Ruimtemetalen worden steeds populairder

Duik nu in een zwart gat met NASA

Zwarte gaten zijn misschien wel de meest mysterieuze dingen in ons bestaan. We weten er steeds meer over, maar nog steeds lang niet genoeg.

Technology09.05.2024

Duik nu in een zwart gat met NASA

Helaas: nog steeds geen eerste bemande Boeing Starliner-ruimtereis

Helaas, de Boeing Starliner is wederom niet de lucht ingegaan en dat komt nog steeds door dat ene zuurstofventiel. Terug naar de werkplaats! Dit is wanneer de volgende lancering gepland staat.

Technology08.05.2024

Helaas: nog steeds geen eerste bemande Boeing Starliner-ruimtereis

Boeings spannende bemande ruimtevlucht blijft nog even spannend

Boeing zou gisteren zijn eerste bemande ruimtevlucht uitvoeren, maar dat is niet gelukt. Dit is wat er misging.

Technology07.05.2024

Boeings spannende bemande ruimtevlucht blijft nog even spannend

Gelekt: de LEGO maanrover met een mooie open structuur

LEGO heeft er zelf nog geen boekje over opengedaan, maar het moge duidelijk zijn: er komt een set aan van de maanrover, en nog Technic ook.

Entertainment01.05.2024

Gelekt: de LEGO maanrover met een mooie open structuur

Zo zit het met de kleurenpracht in foto’s van James Webb

James Webb heeft zijn scherpste infraroodfoto tot nu toe aangeleverd. Maar, klopt dat wel met die kleuren? Dit is hoe het werkt.

Technology30.04.2024

Zo zit het met de kleurenpracht in foto’s van James Webb

NASA’s Voyager 1 geeft weer een teken van leven

Voyager 1 heeft een teken van leven gegeven. Niet spontaan, maar door de noeste arbeid van NASA.

Technology23.04.2024

NASA’s Voyager 1 geeft weer een teken van leven