Technology19.03.2024

Leuk date-idee: dineren op het randje van de ruimte


Eten in het donker al gedaan? Een drie-sterren-restaurant geprobeerd? Als je op zoek bent naar een nieuwe, grensverleggende manier van dineren, dan hoef je niet verder te zoeken. Je kunt straks namelijk op grote hoogten eten: in de ruimte. Of nou ja, op het randje ervan.

Space Perspective

Het heet Space Perspective en een avondje fine dining kost je 500.000 dollar, maar daarvoor kun je wel de zon zien opgaan op een manier die maar weinig mensen direct hebben kunnen waarnemen. In zijn ruimtevaartuig Neptune kun je vanaf 2025 naar het randje van de ruimte, om daar in twee uur te genieten van het geweldige uitzicht, maar ook van een menu gecreëerd door de geprezen Deense chef Rasmus Munk, bekend van Alchemist (twee Michelin-sterren).

In de soort capsule kun je zien hoe de zon opgaat over de ronding van de aarde, nadat je eerst naar 30 kilometer hoogte bent gevlogen. Munk is met je mee op reis, maar verder is het een zeer exclusieve, intieme gebeurtenis: er kunnen namelijk in totaal maar 6 gasten mee. Wel zijn die van alle gemakken voorzien: er is zelfs wifi aan boord waarmee je je ervaring met deze ruimteballon kunt livestreamen op social media.

Overview Effect

Neptune moet nog worden getest, wat volgende maand zal plaatsvinden. We zijn benieuwd hoe zout Munk het eten maakt, want in een gewoon vliegtuig is je smaak al net even anders, laat staan als je zo hoog gaat. Je gaat overigens niet echt de ruimte in (en al helemaal niet naar Neptunes): dan zou je namelijk nog een stuk of 60 à 70 kilometer hoger moeten vliegen. Je bent dus ook geen astronaut als je deze ervaring hebt gehad, maar waarschijnlijk wel een belangrijk inzicht rijker. Je voelt je namelijk ongetwijfeld enorm nietig, wanneer je aarde vanaf dat uitzicht kunt bewonderen. Dat heet ook wel het Overview Effect, een soort epiphany dat je krijgt wanneer je dit uitzicht hebt mogen bewonderen.

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

Verder lezen over Space

Je kunt deepfakes spotten dankzij ruimtetechnologie

Online23.07.2024

Je kunt deepfakes spotten dankzij ruimtetechnologie

Alles is te zien in de poppetjes van je ogen
SpaceX-lancering faalt voor het eerst in bijna 10 jaar

Sinds 2016 doet SpaceX volledig succesvol de ene lancering na de andere, maar nu is er voor het eerst weer een met de Falcon-9 mislukt.

Technology12.07.2024

SpaceX-lancering faalt voor het eerst in bijna 10 jaar

De ruimte ruikt naar… rotte eieren?

We hebben het vaak over de oneindigheid van de ruimte, de temperatuur en natuurlijk het feit dat er geen geluid bestaat. Maar wat we ons misschien niet vaak genoeg hebben afgevraagd is: hoe ruikt de ruimte eigenlijk?

Technology09.07.2024

De ruimte ruikt naar… rotte eieren?

ESA’s bewijs om op de maan te bouwen is een LEGO-steentje

Het ziet er bijna uit alsof het uit een 3D-printer komt rollen. En een kleine spoiler: zo ziet het er niet alleen uit, het is ook zo. 

Technology05.07.2024

ESA’s bewijs om op de maan te bouwen is een LEGO-steentje

NASA en Boeing vinden niet dat ISS-astronauten vastzitten

De Starliner-astronauten kunnen nog niet naar huis. Volgens NASA valt het allemaal wel mee: de astronauten zitten helemaal niet vast op het ISS, meent de ruimteorganisatie.

Technology01.07.2024

NASA en Boeing vinden niet dat ISS-astronauten vastzitten

NASA en SpaceX zouden ruimtepuin onderschatten

NASA en SpaceX hebben grote plannen in de ruimte, maar daarin zouden de bedrijven ruimtepuin onvoldoende meenemen, zegt de Amerikaanse Aerospace Corporation.

Technology29.06.2024

NASA en SpaceX zouden ruimtepuin onderschatten

Astronauten Starliner zitten voorlopig vast op ISS

Nadat het al extreem lang duurde voordat Starliner met bemanning kon vertrekken, is het nu een probleem om ze terug naar aarde te halen.

Technology24.06.2024

Astronauten Starliner zitten voorlopig vast op ISS

NASA’s ruimtesonde Voyager 1 verricht een klein wonder

Voyager 1 is weer helemaal up and running nadat de knappe koppen van NASA het op tientallen miljarden kilometers hebben gefikst.

Technology17.06.2024

NASA’s ruimtesonde Voyager 1 verricht een klein wonder