Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist, blogger en tekstschrijver. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan. De Mobile Cowboys is back! Met lasso en zweep in de aanslag om de ingeslapen telecommarkt weer eens goed wakker te schudden en met scherp te schieten!
Ontbossing is wereldwijd een probleem, en dan vooral in de bekende regio’s zoals de Amazone en Borneo. Elk jaar moeten miljoenen hectares bos plaats maken voor bebouwing, palmolie plantages en andere (agrarische) bestemmingen. Daar kan geen boomplantdag tegenop. Het is belangrijk om de status van de bossen in de gaten te houden. Echter, bij de berekeningen van het percentage bos worden alleen de bomen meegeteld die ook echt in bossen, of bospercelen, staan. Kleinere, stedelijke, parken of gebieden waar ook veel bomen staan, maken dus geen onderdeel van die overzichten uit.
Bomen die buiten bossen staan in kaart gebracht
Dat is nu veranderd. Tenminste, de Universiteit van Kopenhagen heeft een onderzoek uitgevoerd met behulp van AI-technologie en gedetailleerde, zogenoemde nano-satellietbeelden om ook die bomen in kaart te brengen. Normaal moest het tellen van die bomen bijna letterlijk met de hand gedaan worden, met als gevolg dat dit niet in veel landen ook echt gedaan werd. Dankzij deze nieuwe methode, met een AI-model, kan die telling nu geautomatiseerd plaatsvinden, op basis van de analyse en beeldherkenning op zeer gedetailleerde satellietbeelden. Zo kan elke boomtop van minimaal drie meter in omvang, herkend en geteld worden.
De resultaten van dat onderzoek zijn met recht bijzonder te noemen. Zo blijkt dat bij ons in Nederland bijna een kwart (24,6%) van alle bomen buiten de bossen te vinden zijn. Die zijn samen goed voor meer dan 12 procent van alle biomassa in Nederland. Biomassa die dus tot nu toe nooit meegeteld werd.
Ook in het UK, Ierland en Denemarken is het percentage bomen dat niet in een bos staat relatief hoog. Dat zijn overigens net als Nederland waar het totale landoppervlak dat met bomen bedekt is, relatief laag is. Daar tegenover staan landen als Finland en Estland. Daar is meer dan de helft, in Finland zelfs meer dan twee derde (67,8%) van al het landoppervlak bedekt met bomen. Veelal in uitgestrekte bosgebieden. In die landen staan dan ook niet veel bomen buiten een bos. Voor Estland is dat amper drie procent en in Finland zelfs maar 1,7 procent.
Meer bomen dan gedacht
We hebben in Nederland dus meer bomen dan gedacht. Nou ja, in ieder geval meer dan dat er officieel ‘geteld’ werden. Bijna een derde meer dus. Waarom is dat belangrijke informatie? Welnu, bomen – of ze nu in een bos staan of niet – leveren een bijdrage aan de biodiversiteit, onder andere als leefgebied.
Maar belangrijker nog, ze ‘zuigen’ CO2 uit de lucht. Hoe meer bomen, des te kleiner de CO2-footprint van ons land wordt. En dat is weer een belangrijke graatmeter voor de klimaatmaatregelen die genomen moeten worden om de CO2-uitstoot nog verder terug te dringen in een poging de opwarming van de aarde en klimaatverandering te vertragen.
Het Deense onderzoek is onlangs gepubliceerd in Science.
Verder lezen over Kunstmatige Intelligentie
Gadgets13.09.2024
Deze schattige AI-gadget maakt je domme huiskamer slim
Artificial Intelligence13.09.2024
OpenAI lanceert zijn nieuwe software o1 die kan beredeneren
Online10.09.2024
AI-tool personaliseert je workouts slimmer
Technology04.09.2024
Challenge: Volledig autonoom dwergtomaten telen zonder menselijke tussenkomst
Artificial Intelligence04.09.2024
Oprah leidt een panel met belangrijke mensen in AI: de wereld is verbaasd
Artificial Intelligence30.08.2024
ChatGPT heeft wekelijks dubbel zoveel gebruikers
Online28.08.2024
AI moet visueler worden gemaakt om echt te overtuigen
Marketing22.08.2024
HubSpot komt met gratis tool voor AI zoekoptimalisatie
Verder lezen over Onderzoek
Social Media04.09.2024
“Trap Er Niet Influencer” doet onderzoek naar effecten van social media
Nieuws21.08.2024
De stollingsgesteenten cyclus op aarde
Artificial Intelligence14.08.2024
Heeft AI-chatbot ChatGPT onze levens echt veranderd?
Nieuws12.08.2024
Stratovulkanen, schildvulkanen en supervulkanen
Online05.08.2024
Mijmeren over de ontstaansvoorwaarden van leven
vanuit een gewijzigde metafysische uitgangspositieNieuws27.05.2024
Europese verkiezingen: Pointer komt met een factcheck-marathon
Marketing06.05.2024
Google: Nederlandse retailer blinkt uit in loyaliteit en marketing
maar de website kan vaak beterOnline01.05.2024