Kawasaki introduceert de eerste berijdbare geitrobot

Kawasaki introduceert de eerste berijdbare geitrobot

Even wat gekkiggeit

Vorig artikel Volgend artikel

De nieuwe ‘motor’ van Kawasaki is een bijzonder exemplaar. Hij luistert naar de naam Bex en heeft vier pootjes en twee hoorns. Het Japanse merk, bekend van motoren, heeft een robot gemaakt. Geen menselijke robot, ook geen paard, geen mammoet, maar een geit. Een robotgeit waar je op kunt rijden. Een echte GOAT (greatest of all time) is het echter niet.

Robotgeit Bex

De robotgeit is namelijk niet bepaald snel. Hoe tof het ook is dat je er op kunt zitten en hij ook daadwerkelijk voortbeweegt: het gaat met een slakkengang. De robot werd gepresenteerd tijdens de 2022 International Robot Exhibition en toont een nieuwe innovatie in het robotwerk wat Kawasaki doet. Eerder kwam het al met Kaleido, een robot die wat meer op een mens lijkt (of eigenlijk: een transformer), maar nu heeft het gekozen voor een geit met als koosnaam Bex, gebaseerd op de Ibex-geit uit het Midden-Oosten.

Bex beweegt zich ongeveer zoals Spot van Boston Dynamics, maar dan langzamer. Hij kan zijn benen ook invouwen, zodat iemand op hem kan zitten, waarna hij zich weer opricht op alle vier hoeven. De geit heeft ongeveer bij zijn schoft (achterin zijn nek) een digitaal scherm waarmee de berijder de robot kan besturen.

Grote vraag naar robots

Het is slim van Kawasaki om meer met robots te doen, want zeker nadat de menselijke werkers van de fabrieken moesten wegblijven uit angst voor het coronavirus, is de vraag naar robots enorm gestegen. Nu zullen ze in een fabriek niet heel veel hebben aan een geit om op te rijden, maar wel laat het zien dat Kawasaki in staat is om dit soort stevig staande robots te maken net als Boston Dynamics heeft.

Alleen maakt die laatste er vaak zeer gelikte filmpjes mee en moeten we het met deze rijdbare geit doen met een niet al te scherp YouTube-filmpje. Hopelijk komt Kawasaki binnenkort met meer informatie over de robotgeit Bex: we zijn benieuwd hoe snel hij kan en wat de gedachte achter deze bok is. Wel heeft Kawasaki gezegd dat het zadel voor de berijder ook kan worden vervangen door een soort bak om voorraden in te vervoeren.

Lampen in zijn hoorns

Waarschijnlijk gaat deze geit de boeken in als het meest bizarre elektrische voertuig tot nu toe. Hij is ook niet voor iedereen, want als je 100 kilogram of meer weegt, dan ben je te zwaar voor deze bok, die niet alleen kan vervoeren, maar ook een goede gangmaker is met de LED-lampen in zijn hoorns.

Hij kan ook rijden op wielen, want als hij geknield is dan krijgt hij een paar wielen onder zijn buik waarmee hij kan rondrijden en op zijn plek kan omdraaien. Geen zorgen, Kawasaki-motorfans: het bedrijf heeft ook drie nieuwe elektrische motoren in de maak die later dit jaar worden onthuld. Maar die hebben vast niet van die feestelijke hoorns.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...