Technology13.04.2022

​Je kunt straks in een zeppelin ‘loungen’ in de ruimte


Sinds er een eerste private missie succesvol is aangekomen op het International Space Station, dromen steeds meer mensen van wat er allemaal mogelijk is in de ruimte. Sowieso zijn er straks meerdere ruimtestations in de ruimte boven ons, maar dat niet alleen. Er zou ook een loungeplatform in de ruimte komen van Space Perspective.

Ruimtetoerisme

Ruimtetoerisme hoeft niet te betekenen dat je vastgemaakt in je stoel uit het raam naar de ruimte kijkt. We doelen dan niet op het maken van een ruimtewandeling, want dat is nog steeds een zeer gevaarlijk karwei, maar het is wel de bedoeling dat je straks in de ruimte wat vrijer kunt bewegen. Niet rechtop en stevig en strak in je stoel vastgemaakt, maar wat meer ontspannen: lekker loungen.

Het bedrijf Space Perspective heeft grote plannen op dat gebied. Het komt met ballonvluchten bij het randje van de ruimte. Ultraluxe ballonvluchten waarbij je lekker een beetje kunt loungen, aan de bar kunt hangen en kunt genieten van een badkamer met een prachtig uitzicht. Je wordt van alle gemakken voorzien: lekker eten, ligstoelen, cocktails, wi-fi, aangepast licht, interactieve schermen met informatie over je ‘vlucht’ en een telescoop om nog dieper de ruimte in te turen. Je moet wel zorgen dat je in de ligstoelen niet in slaap valt, want dat zou zonde zijn van de zes uur tijd die je hebt.

Ruimte-zappelin

De loungeruimte maakt deel uit van ruimtevaartuig Neptune, een soort zappelin-achtige constructie waarbij een vaartuig hangt aan een gigantische ballon. Een ticket kost 115.000 euro en hiermee ga je 30.480 meter de lucht in. De capsule heeft plaats voor acht mensen en een piloot en met dat groepje ga je dan zes uur naar het randje van de ruimte om jezelf te baden in luxe en te genieten van het mooiste uitzicht dat je waarschijnlijk ooit zal zien. De ‘rit’ naar 30 kilometer hoogte neemt ongeveer twee uur in beslag en daar blijf je twee uur hangen, om vervolgens weer in twee uur naar de aarde te gaan en te eindigen in de oceaan, waarna je met een schip wordt opgehaald.

Het klinkt allemaal wel heel spannend en ruimte-achtig: dat is het eigenlijk niet helemaal. Je raakt bijvoorbeeld niet de baan rond de aarde, dus je begeeft je vooral heel ver boven aarde en iets minder in de ruimte. “Onze missie is om ruimteverkenners te inspireren om nauwer contact te maken met onze planeet en met elkaar, en de omgeving waarin ze met ons reizen staat daarbij centraal”, zegt oprichter Jane Poynter van Space Perspective.

Space Lounge

“Onze Space Lounge is een wereld verwijderd van de witte, utilitaire omgevingen die je in andere ruimtevaartuigen aantreft.” Nauwer contact maken met onze planeet dus: terwijl Neptune met een lancering waarschijnlijk zoveel uitstoot dat je de natuur vooral ‘helpt’ onherstelbaar kapot te gaan? Dat schijnt gelukkig mee te vallen. Juist omdat er gebruik wordt gemaakt van een ballon is er geen brandstof nodig zoals bij ruimtelanceringen. Eigenlijk is het gewoon een uit de kluiten gewassen luchtballon.

Het zijn grote plannen van het bedrijf Space Perspective, dat duidelijk heel andere ideeën heeft dan bijvoorbeeld andere ruimtetoerisme-organisaties zoals Blue Origin en Virgin Galactic. Daarbij moet je namelijk wel in de gordel blijven zitten tijdens je ruimtetocht. Wil je ook een kaartje open en ‘Space Explorer’ worden, dan moet je even geduld hebben: het eerste jaar aan tickets voor de Space Balloon zijn al uitverkocht. Sowieso wordt de eerste vlucht pas eind 2024 verwacht, dus dit is -net als veel ruimteprojecten- er eentje van de lange adem.

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

Verder lezen over Space

NASA’s ruimtesonde Voyager 1 verricht een klein wonder

Voyager 1 is weer helemaal up and running nadat de knappe koppen van NASA het op tientallen miljarden kilometers hebben gefikst.

Technology17.06.2024

NASA’s ruimtesonde Voyager 1 verricht een klein wonder

Mag je van ruimtetoeristen verwachten dat ze aan onderzoek meedoen?

Er is meer onderzoek nodig naar het menselijk lichaam in de ruimte en ruimtetoerisme. Maar in hoeverre mag je dat verwachten?

Technology14.06.2024

Mag je van ruimtetoeristen verwachten dat ze aan onderzoek meedoen?

De kern van de aarde remt af

De kern van de aarde doet het steeds wat rustiger aan. Hoe beïnvloedt dat ons? En: hoe weten wetenschappers dit?

Nieuws13.06.2024

De kern van de aarde remt af

Boeing heeft het gedaan: Starliner is goed en wel gelanceerd

Na veel tegenslagen een succes voor Boeing. De vliegtuigbouwer heeft succesvol zijn Starliner met bemanning gelanceerd naar het ISS.

Technology05.06.2024

Boeing heeft het gedaan: Starliner is goed en wel gelanceerd

Waarom de maanreis dearMoon niet meer doorgaat

Het idee van de ‘missie’ was om mensen naar de maan te laten vliegen en terug. Dat is 386.242 kilometer, maar helaas: dearMoon is niet meer.

Technology04.06.2024

Waarom de maanreis dearMoon niet meer doorgaat

Mysterie rondom verdwijnende sterren mogelijk opgelost

Er zijn echter sterren die zomaar verdwijnen: iets dat astronomen sinds kort vaker zien. Er is nu een verklaring voor die houdini-sterren.

Technology30.05.2024

Mysterie rondom verdwijnende sterren mogelijk opgelost

Boeing Starliner-lancering gaat waarschijnlijk 1 juni gebeuren

Terug naar de garage. Daar staat Boeing Starliner langer dan we hadden verwacht, want Boeing mag het pas op 1 juni weer proberen.

Technology23.05.2024

Boeing Starliner-lancering gaat waarschijnlijk 1 juni gebeuren

NASA ontwikkelt een treinspoor voor op de maan

Het laat al een speciale auto maken voor de maan, er komt 4G en mogelijk zelfs een manier om de maan van stroom te voorzien. Nu wil NASA een spoorlijn.

Technology15.05.2024

NASA ontwikkelt een treinspoor voor op de maan