Technology22.09.2023

James Webb telescoop vindt bouwsteen voor leven op Europa


Nee, niet ‘ons’ Europa, maar de op drie na grootste maan van Jupiter

De James Webb ruimtetelescoop heeft ons in de 14 maanden dat hij actief is al heel wat fraaie plaatjes vanuit de krochten van het heelal gestuurd en bijzondere ontdekkingen gedaan. Webb is echter niet alleen bedoeld om in het verre verleden te kijken. De telescoop heeft onlangs een grote ontdekking ‘dichter bij huis’ gedaan. Wetenschappers van de NASA/ESA/CSA – de Amerikaanse, Europese en Canadese ruimtevaartorganisaties – hebben aan de hand van gegevens die door de James Webb zijn geregistreerd ontdekt dat er koolstof (carbon), in de vorm van kooldioxide (CO2) aanwezig is op Europa. Nee, niet ons continent, maar de op drie na grootste maan van Jupiter.

Europa wellicht bewoonbaar?

Carbon, of koolstof dus, is samen met water een van de belangrijkste bouwstenen voor de ontwikkeling van organisch leven. En de aanwezigheid van water op Europa, dat werd heel lang geleden al bevestigd.

Uit de nieuwe analyse astronomen blijkt dat de nu gevonden koolstof waarschijnlijk afkomstig is uit de ondergrondse oceaan van Europa. Zij zijn dus van mening dat de koolstof niet op de maan terecht gekomen is door een meteoriet of andere externe bronnen. Daarnaast is ook bekend dat dat de koolstof in astronomische termen, relatief jong is. Die constateringen bij elkaar hebben volgens de astronomen belangrijke implicaties voor de potentiële bewoonbaarheid van de oceaan op Europa.

“Op aarde houdt het leven van chemische diversiteit – hoe meer diversiteit, hoe beter. Wij leven op koolstofbasis. Het begrijpen van de chemie van de oceaan op Europa zal ons helpen bepalen of deze vijandig staat tegenover het leven zoals wij dat kennen, of dat het een goede plek voor leven zou kunnen zijn”, aldus Geronimo Villanueva van NASA’s Goddard Space Flight Center in Greenbelt, Maryland.

Relatief jong gebied

De koolstof die door de James Webb ruimtetelescoop ontdekt is, bevindt zich een geologisch jong gebied, Tara Regio genaamd. Daar ontstaat vaker nieuw ‘land’ en staat bekend als een chaotische regio. Door een verstoring in het oppervlakte-ijs heeft waarschijnlijk een uitwisseling van materiaal plaatsgevonden tussen de ondergrondse oceaan en het ijskoude oppervlak.

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist, blogger en tekstschrijver. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan. De Mobile Cowboys is back! Met lasso en zweep in de aanslag om de ingeslapen telecommarkt weer eens goed wakker te schudden en met scherp te schieten!

Verder lezen over Space

NASA’s Voyager 1 geeft weer een teken van leven

Voyager 1 heeft een teken van leven gegeven. Niet spontaan, maar door de noeste arbeid van NASA.

Technology23.04.2024

NASA’s Voyager 1 geeft weer een teken van leven

Die botsproef in de ruimte heeft een Nederlands tintje

Ergens in de uitgestrektheid van de ruimte zou zomaar een onopgemerkte asteroïde op koers kunnen liggen voor een frontale botsing met de aarde.

Technology15.04.2024

Die botsproef in de ruimte heeft een Nederlands tintje

Dit is HyperScout H.
De maan krijgt zijn eigen Sint Bernards: robothonden

Er wordt al veel gepland voor op de maan. Er komen zelfs robothonden aan te pas. Die zijn bedoeld om de Sint Bernards van de maan te worden.

Technology10.04.2024

De maan krijgt zijn eigen Sint Bernards: robothonden

Scarlett Johansson wil maanlanding faken in Fly Me To The Moon

Het is één van de meest besproken ruimte-onderwerpen allertijden: is de maanlanding nou echt of niet? Het maakt niet uit tot welk kamp je behoort, waarschijnlijk zal je plezier halen uit de nieuwe film Fly Me To The Mo...

Entertainment09.04.2024

Scarlett Johansson wil maanlanding faken in Fly Me To The Moon

​GMT+Maan: De maan krijgt zijn eigen tijdzone

Het lijkt een verlate 1 april-grap, maar het is toch zo: de maan krijgt zijn eigen tijdzone. NASA heeft van het Witte Huis de opdracht gekregen om die te gaan bedenken. De deadline? Eind 2026. Wanneer de langverwachte A...

Technology05.04.2024

​GMT+Maan: De maan krijgt zijn eigen tijdzone

​Drie bedrijven mogen zich wagen aan de maanauto voor NASA

Waar we eerst al blij waren wanneer we een stapje op de maan zetten, willen we nu een hele bolide naar de maan meenemen om de boel te herkennen. De astronauten die tijdens de Artemis V-missie voet op de maan zetten, zull...

Technology04.04.2024

​Drie bedrijven mogen zich wagen aan de maanauto voor NASA

Ruimtepuin van NASA gaat dwars door huis heen

Een gezin in Florida had de schrik van hun leven: ruimtepuin afkomstig van het ISS kwam dwars door hun huis heen vallen. Het stuk puin weegt maar een kilo, maar gezien waar het vandaan komt, komt dat hard aan. Het komt...

Technology02.04.2024

Ruimtepuin van NASA gaat dwars door huis heen

NASA: Dit is wat astronauten straks op de maan moeten doen

NASA is zich de afgelopen tijd bijna volledig aan het focussen op Artemis, de maanmissies die ervoor gaan zorgen dat we veel meer ontdekken over wat wij met de maan kunnen. Maar ook de eerste keer dat een vrouw en een zw...

Technology29.03.2024

NASA: Dit is wat astronauten straks op de maan moeten doen