Technology22.09.2023

James Webb telescoop vindt bouwsteen voor leven op Europa


Nee, niet ‘ons’ Europa, maar de op drie na grootste maan van Jupiter

De James Webb ruimtetelescoop heeft ons in de 14 maanden dat hij actief is al heel wat fraaie plaatjes vanuit de krochten van het heelal gestuurd en bijzondere ontdekkingen gedaan. Webb is echter niet alleen bedoeld om in het verre verleden te kijken. De telescoop heeft onlangs een grote ontdekking ‘dichter bij huis’ gedaan. Wetenschappers van de NASA/ESA/CSA – de Amerikaanse, Europese en Canadese ruimtevaartorganisaties – hebben aan de hand van gegevens die door de James Webb zijn geregistreerd ontdekt dat er koolstof (carbon), in de vorm van kooldioxide (CO2) aanwezig is op Europa. Nee, niet ons continent, maar de op drie na grootste maan van Jupiter.

Europa wellicht bewoonbaar?

Carbon, of koolstof dus, is samen met water een van de belangrijkste bouwstenen voor de ontwikkeling van organisch leven. En de aanwezigheid van water op Europa, dat werd heel lang geleden al bevestigd.

Uit de nieuwe analyse astronomen blijkt dat de nu gevonden koolstof waarschijnlijk afkomstig is uit de ondergrondse oceaan van Europa. Zij zijn dus van mening dat de koolstof niet op de maan terecht gekomen is door een meteoriet of andere externe bronnen. Daarnaast is ook bekend dat dat de koolstof in astronomische termen, relatief jong is. Die constateringen bij elkaar hebben volgens de astronomen belangrijke implicaties voor de potentiële bewoonbaarheid van de oceaan op Europa.

“Op aarde houdt het leven van chemische diversiteit – hoe meer diversiteit, hoe beter. Wij leven op koolstofbasis. Het begrijpen van de chemie van de oceaan op Europa zal ons helpen bepalen of deze vijandig staat tegenover het leven zoals wij dat kennen, of dat het een goede plek voor leven zou kunnen zijn”, aldus Geronimo Villanueva van NASA’s Goddard Space Flight Center in Greenbelt, Maryland.

Relatief jong gebied

De koolstof die door de James Webb ruimtetelescoop ontdekt is, bevindt zich een geologisch jong gebied, Tara Regio genaamd. Daar ontstaat vaker nieuw ‘land’ en staat bekend als een chaotische regio. Door een verstoring in het oppervlakte-ijs heeft waarschijnlijk een uitwisseling van materiaal plaatsgevonden tussen de ondergrondse oceaan en het ijskoude oppervlak.

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist, blogger en tekstschrijver. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan. De Mobile Cowboys is back! Met lasso en zweep in de aanslag om de ingeslapen telecommarkt weer eens goed wakker te schudden en met scherp te schieten!

Verder lezen over Space

Ruimtegeschiedenis geschreven: eerste commerciële ruimtewandeling

Het is gedaan: de eerste ruimtewandeling door een privébedrijf en privépersoon is een feit. SpaceX kan over een succes spreken met Polaris Dawn.

Technology12.09.2024

Ruimtegeschiedenis geschreven: eerste commerciële ruimtewandeling

Boeing Starliner moet deze week naar huis, maar maakt raar geluid

Starliner huilt omdat hij onbemand naar aarde terug moet keren. In de week dat zijn vertrek gepland staat, is hij een vreemd terugkerend geluid gaan maken.

Technology02.09.2024

Boeing Starliner moet deze week naar huis, maar maakt raar geluid

SpaceX gaat een risicovolle missie aan: een ruimtewandeling

SpaceX doet deze week een spannende missie waarvoor we allemaal onze adem inhouden. Nou ja, behalve de astronauten zelf: die moeten vooral doorademen tijdens hun ruimtewandeling.

Technology26.08.2024

SpaceX gaat een risicovolle missie aan: een ruimtewandeling

NASA is eruit: SpaceX brengt Boeing Starliner-astronauten naar huis

SpaceX gaat het doen: de Starliner-astronauten thuisbrengen. Suni Williams en Butch Wilmore kunnen op die manier veilig naar huis keren.

Technology24.08.2024

NASA is eruit: SpaceX brengt Boeing Starliner-astronauten naar huis

ESA zet een AI-satelliet in om aarde in de gaten te houden

ESA heeft succesvol zijn AI-satelliet gelanceerd die de aarde in de gaten moet gaan houden. Misschien met verregaande gevolgen voor rampen: in de positieve zin.

Technology21.08.2024

ESA zet een AI-satelliet in om aarde in de gaten te houden

NASA moet een van de moeilijkste beslissingen ooit nemen

Het klinkt heel tof om hooggeplaatst te zijn bij NASA, maar we zouden momenteel niet willen ruilen met de mensen die die positie bekleden. Er is nogal een heet hangijzer dat moet worden aangepakt.

Technology13.08.2024

NASA moet een van de moeilijkste beslissingen ooit nemen

Wetenschappers willen broeikaseffect maken op Mars

Mars is onbewoonbaar, dat weten we allemaal uit de films. Maar zal de planeet altijd zo onbewoonbaar blijven? Niet als het aan deze wetenschappers ligt.

Technology09.08.2024

Wetenschappers willen broeikaseffect maken op Mars

Is de planeet dan bewoonbaar?
Wetenschappers willen dieren beschermen door hun DNA op de maan op te slaan

Wetenschappers willen dat er binnenkort buisjes met het DNA van dieren naar de maan gaan. Daar kunnen ze veilig worden gesteld om de biodiversiteit van de aarde te kunnen redden.

Technology06.08.2024

Wetenschappers willen dieren beschermen door hun DNA op de maan op te slaan