Technology20.01.2023

Is er leven bij Jupiter?


De Juice ruimtesonde van ESA gaat dat onderzoeken

Deze vraag kan voor Jupiter zelf met een volmondig nee beantwoord worden. De gasreus heeft geen leefbare atmosfeer. Toch gaat de Europese ruimtevaartorganisatie, ESA, op zoek naar leven in de buurt van Jupiter. Op drie van haar ijsmanen: Ganymedes, Europa en Callisto. In april wordt, als alles volgens planning verloopt, de ruimtesonde Juice gelanceerd. Die reist dan in acht jaar tijd naar de ijsmanen van Jupiter om daar met behulp van observaties en metingen te kunnen bepalen of er leven mogelijk is op een of meerdere van die manen.

Ganymedes is de eindbestemming van Juice

Juice is uitgerust met een tiental instrumenten voor de metingen en observaties. De benodigde energie wordt opgewekt met zonnepanelen aan weerszijden van de sonde. On totaal zal Juice 35 keer de drie manen van Jupiter bezoeken door er op relatief korte afstand langs te vliegen. De eerste jaren, nadat Juice bij Jupiter aangekomen is, zullen de manen bestudeerd worden vanuit een baan rondom de planeet zelf.

Daarna wordt de sonde in een baan rond de maan Ganymedes gebracht. Dat is de grootste van de drie ijsmanen – groter ook dan de planeten Mercurius en Pluto – en het hoofddoel van de Juice missie. Ganymedes is niet alleen de grootste van de drie manen, het is ook de enige maan in ons zonnestelsel met een eigen magnetisch veld.

De missie van Juice in een notendop. (Foto: ESA)
De missie van Juice in een notendop. (Foto: ESA)

Dichtstbijzijnde bewoonbare planeet op vier lichtjaar

Het is een vraag waarop bijna iedereen het antwoord denkt te weten. Zijn wij de enige bewoonde planeet in ons universum? Dat lijkt onwaarschijnlijk. Wetenschappers berekenden een jaar of elf geleden al eens dat alleen al onze eigen Melkweg minimaal 10 miljard bewoonbare planeten telt. Andere wetenschappers zijn wat voorzichtiger en houden het bij 300 miljoen. Daar moeten welhaast ook planeten bij zijn waar leven ontstaan is.

Hard bewijs voor leven op andere planeten hebben we nog niet. We zijn – zover bekend – nog nooit door andere levende vormen bezocht en zelf naar andere bewoonbare planeten reizen is vanwege de afstand en beschikbare technologie simpelweg nog niet mogelijk. Sterker nog, zelfs binnen ons eigen zonnestelsel is de mens nog nooit verder gekomen dan de maan. Met onbemande sondes hebben we inmiddels wel Mars al weten te bezoeken.

De dichtstbijzijnde bewoonbare planeet buiten ons zonnestelsel draait om Proxima Centauri. Dat zonnestelsel ligt op ‘slechts’ vier lichtjaar van ons verwijderd. Dat is dus vier jaar reizen, mits we in staat zijn een ruimtevaartuig te bouwen dat met de snelheid van het licht kan reizen. En dan zijn we pas bij de eerste van de naar schatting 10 miljard, of 300 miljoen, bewoonbare planeten die onze Melkweg volgens wetenschappers telt. Kortom, genoeg kansen.

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist, blogger en tekstschrijver. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan. De Mobile Cowboys is back! Met lasso en zweep in de aanslag om de ingeslapen telecommarkt weer eens goed wakker te schudden en met scherp te schieten!

Verder lezen over Space

NASA’s Voyager 1 geeft weer een teken van leven

Voyager 1 heeft een teken van leven gegeven. Niet spontaan, maar door de noeste arbeid van NASA.

Technology23.04.2024

NASA’s Voyager 1 geeft weer een teken van leven

Die botsproef in de ruimte heeft een Nederlands tintje

Ergens in de uitgestrektheid van de ruimte zou zomaar een onopgemerkte asteroïde op koers kunnen liggen voor een frontale botsing met de aarde.

Technology15.04.2024

Die botsproef in de ruimte heeft een Nederlands tintje

Dit is HyperScout H.
De maan krijgt zijn eigen Sint Bernards: robothonden

Er wordt al veel gepland voor op de maan. Er komen zelfs robothonden aan te pas. Die zijn bedoeld om de Sint Bernards van de maan te worden.

Technology10.04.2024

De maan krijgt zijn eigen Sint Bernards: robothonden

Scarlett Johansson wil maanlanding faken in Fly Me To The Moon

Het is één van de meest besproken ruimte-onderwerpen allertijden: is de maanlanding nou echt of niet? Het maakt niet uit tot welk kamp je behoort, waarschijnlijk zal je plezier halen uit de nieuwe film Fly Me To The Mo...

Entertainment09.04.2024

Scarlett Johansson wil maanlanding faken in Fly Me To The Moon

​GMT+Maan: De maan krijgt zijn eigen tijdzone

Het lijkt een verlate 1 april-grap, maar het is toch zo: de maan krijgt zijn eigen tijdzone. NASA heeft van het Witte Huis de opdracht gekregen om die te gaan bedenken. De deadline? Eind 2026. Wanneer de langverwachte A...

Technology05.04.2024

​GMT+Maan: De maan krijgt zijn eigen tijdzone

​Drie bedrijven mogen zich wagen aan de maanauto voor NASA

Waar we eerst al blij waren wanneer we een stapje op de maan zetten, willen we nu een hele bolide naar de maan meenemen om de boel te herkennen. De astronauten die tijdens de Artemis V-missie voet op de maan zetten, zull...

Technology04.04.2024

​Drie bedrijven mogen zich wagen aan de maanauto voor NASA

Ruimtepuin van NASA gaat dwars door huis heen

Een gezin in Florida had de schrik van hun leven: ruimtepuin afkomstig van het ISS kwam dwars door hun huis heen vallen. Het stuk puin weegt maar een kilo, maar gezien waar het vandaan komt, komt dat hard aan. Het komt...

Technology02.04.2024

Ruimtepuin van NASA gaat dwars door huis heen

NASA: Dit is wat astronauten straks op de maan moeten doen

NASA is zich de afgelopen tijd bijna volledig aan het focussen op Artemis, de maanmissies die ervoor gaan zorgen dat we veel meer ontdekken over wat wij met de maan kunnen. Maar ook de eerste keer dat een vrouw en een zw...

Technology29.03.2024

NASA: Dit is wat astronauten straks op de maan moeten doen