Technology07.02.2023

James Webb ontdekt kleine asteroïde tussen Mars en Jupiter


Wat geclassificeerd werd als een mislukte observatie blijkt toch een ontdekking

Een team van Europese astronomen was eigenlijk bezig om met behulp van de James Webb ruimtetelescoop een grotere asteroïde te observeren. Tijdens het maken van opnames voor het kalibreren van de telescoop dachten ze aanvankelijk dat ze een fout gemaakt hadden.

Mislukking blijkt ontdekking

Echter, tijdens het analyseren van de data bleek dat de opnames niet door een fout de mist in gegaan waren, maar dat er een ander object het zichtveld van de telescoop ‘vertroebelde’. Nu blijkt dat dit een andere, veel kleinere, asteroïde was. Eentje die zich in een asteroïdengordel bevindt die zich tussen Mars en Jupiter beweegt.

Op zich is de ontdekking van een asteroïde natuurlijk niet heel bijzonder. Het feit dat deze, relatief kleine, asteroïde ontdekt werd door wat aanvankelijk een mislukte opname leek, maakt het in ieder geval een toevalstreffer. Officieel moet de ontdekking van de nieuwe asteroïde, die tussen de 100 en 200 meter groot is, nog bevestigd worden. Daarvoor zijn meer observaties nodig, maar de astronomen gaan er wel al van uit dat deze asteroïde het kleinste object is dat de James Webb telescoop tot nu toe heeft kunnen waarnemen.

James Webb blijkt nog krachtiger dan verwacht

Bijzonder is zeker ook dat de eerste ontdekking, zij het dus toevallig, met de James Webb telescoop gedaan werd, die op anderhalf miljoen kilometer van de aarde. Tot nu werd aangenomen dat hij niet geschikt was voor het observeren en/of ontdekken van dergelijke kleine objecten.

“Onze resultaten laten zien dat zelfs ‘mislukte’ Webb-waarnemingen wetenschappelijk nuttig kunnen zijn, als je de juiste instelling en een beetje geluk hebt. De ongelooflijke gevoeligheid van Webb maakte het mogelijk om dit ongeveer 100 meter lange object op een afstand van meer dan 100 miljoen kilometer te zien”, vertelt Thomas Müller, astronoom aan het Max Planck Instituut.

Belangrijke ontdekking

Behalve het feit dat de ontdekking van de kleine asteroïde op een bijzondere manier tot stand gekomen is, blijkt het ook een belangrijke ontdekking te zijn. Huidige modellen voorspellen weliswaar dat ons zonnestelsel kleine asteroïden voorkomen Echter, kleine asteroïden zijn minder gedetailleerd bestudeerd dan hun grotere tegenhangers, omdat de observatie van dergelijke kleine objecten tot nu toe moeilijk was.

Deze ontdekking, en het onderzoek van de Europese astronomen, moet aantonen dat toekomstige speciale Webb-waarnemingen astronomen in staat stellen asteroïden te bestuderen die kleiner zijn dan 1 kilometer.

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist, blogger en tekstschrijver. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan. De Mobile Cowboys is back! Met lasso en zweep in de aanslag om de ingeslapen telecommarkt weer eens goed wakker te schudden en met scherp te schieten!

Verder lezen over Space

Je kunt deepfakes spotten dankzij ruimtetechnologie

Online23.07.2024

Je kunt deepfakes spotten dankzij ruimtetechnologie

Alles is te zien in de poppetjes van je ogen
SpaceX-lancering faalt voor het eerst in bijna 10 jaar

Sinds 2016 doet SpaceX volledig succesvol de ene lancering na de andere, maar nu is er voor het eerst weer een met de Falcon-9 mislukt.

Technology12.07.2024

SpaceX-lancering faalt voor het eerst in bijna 10 jaar

De ruimte ruikt naar… rotte eieren?

We hebben het vaak over de oneindigheid van de ruimte, de temperatuur en natuurlijk het feit dat er geen geluid bestaat. Maar wat we ons misschien niet vaak genoeg hebben afgevraagd is: hoe ruikt de ruimte eigenlijk?

Technology09.07.2024

De ruimte ruikt naar… rotte eieren?

ESA’s bewijs om op de maan te bouwen is een LEGO-steentje

Het ziet er bijna uit alsof het uit een 3D-printer komt rollen. En een kleine spoiler: zo ziet het er niet alleen uit, het is ook zo. 

Technology05.07.2024

ESA’s bewijs om op de maan te bouwen is een LEGO-steentje

NASA en Boeing vinden niet dat ISS-astronauten vastzitten

De Starliner-astronauten kunnen nog niet naar huis. Volgens NASA valt het allemaal wel mee: de astronauten zitten helemaal niet vast op het ISS, meent de ruimteorganisatie.

Technology01.07.2024

NASA en Boeing vinden niet dat ISS-astronauten vastzitten

NASA en SpaceX zouden ruimtepuin onderschatten

NASA en SpaceX hebben grote plannen in de ruimte, maar daarin zouden de bedrijven ruimtepuin onvoldoende meenemen, zegt de Amerikaanse Aerospace Corporation.

Technology29.06.2024

NASA en SpaceX zouden ruimtepuin onderschatten

Astronauten Starliner zitten voorlopig vast op ISS

Nadat het al extreem lang duurde voordat Starliner met bemanning kon vertrekken, is het nu een probleem om ze terug naar aarde te halen.

Technology24.06.2024

Astronauten Starliner zitten voorlopig vast op ISS

NASA’s ruimtesonde Voyager 1 verricht een klein wonder

Voyager 1 is weer helemaal up and running nadat de knappe koppen van NASA het op tientallen miljarden kilometers hebben gefikst.

Technology17.06.2024

NASA’s ruimtesonde Voyager 1 verricht een klein wonder