Technology11.06.2024

Industrie 5.0: Integratie van menselijke ethiek en machinale efficiëntie voor duurzame groei


De overgang van Industrie 4.0 naar Industrie 5.0 markeert een verschuiving in ons industriële paradigma. Waar Industrie 4.0 de nadruk legde op het optimaliseren van machines, digitale systemen en datagebruik voor maximale efficiëntie, benadrukt Industrie 5.0 de samenwerking tussen mens en machine. Deze nieuwe fase legt de nadruk op duurzaamheid in ecologische, sociale, culturele en economische zin.

Industrie 5.0 staat voor schaalbaarheid met een doel: bedrijven groeien op een manier die zowel de samenleving als het milieu ten goede komt. Het introduceert systemen die menselijke creativiteit en machinale efficiëntie combineren om flexibele en veerkrachtige bedrijfsmodellen te ontwikkelen. 

Holistische ontwikkeling van de samenleving 

Industrie 5.0 bepleit het gebruik van automatisering niet alleen voor verhoogde productie en financieel gewin, maar ook om de levenskwaliteit te verbeteren en een duurzame toekomst te bevorderen. Ethiek speelt een cruciale rol bij het ontwerp en de implementatie van technologische processen, zodat machines menselijke capaciteiten ondersteunen zonder het menselijke aspect te verliezen. 

Deze ontwikkeling biedt landen zoals Nederland de kans om niet alleen efficiëntie na te streven, maar ook om een leidende rol te spelen in duurzame groei. De toekomst vereist een evenwichtige benadering waarin technologische vooruitgang hand in hand gaat met het bevorderen van het welzijn van de samenleving. Hierdoor wordt menselijk toezicht op ethiek en waarden belangrijker dan ooit. 

Bij het omarmen van Industrie 5.0 is het essentieel dat we onze doelen verschuiven van puur kwantitatieve prestaties naar de holistische ontwikkeling van onze samenleving. Zo zorgen we ervoor dat technologische vooruitgang het menselijk leven en het milieu verbetert. 

De kernwaarden van Industrie 5.0 

Industrie 5.0 is gebaseerd op kernwaarden die het streven naar een evenwichtige en ethische industriële toekomst bevorderen. Een van de belangrijkste waarden is het behoud van menselijke waardigheid en welzijn. Dit betekent dat technologische vooruitgang niet ten koste mag gaan van mensen, maar juist hun leven moet verbeteren. Automatisering en AI moeten ondersteunende rollen aannemen, waarbij ze repetitieve taken overnemen en mensen in staat stellen zich te concentreren op creatievere en waardevollere activiteiten. 

Daarnaast speelt duurzaamheid een centrale rol. Bedrijven worden aangemoedigd om milieuvriendelijke praktijken te integreren in hun productieprocessen. Dit omvat het verminderen van afval, het gebruik van hernieuwbare energiebronnen en het ontwerpen van producten met een langere levensduur en recyclebaarheid. Het doel is om een circulaire economie te creëren waarin grondstoffen efficiënt worden gebruikt en hergebruikt. 

De technologische pijlers van Industrie 5.0 

Industrie 5.0 maakt gebruik van geavanceerde technologieën zoals kunstmatige intelligentie (AI), het Internet of Things (IoT), robotica en big data. Deze technologieën worden echter op een meer menselijke manier ingezet. In plaats van alleen te focussen op efficiëntie en winst, worden ze gebruikt om meer betekenisvolle interacties en betere werkomstandigheden te creëren. 

AI en machine learning kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt om complexe problemen op te lossen en processen te optimaliseren zonder menselijke banen te bedreigen. In plaats daarvan kunnen ze werknemers ondersteunen bij hun taken, waardoor de productiviteit en tevredenheid toenemen. IoT-sensoren kunnen worden gebruikt om omgevingen veiliger en gezonder te maken, door realtime gegevens te verstrekken over luchtkwaliteit, geluidsniveaus en andere factoren die van invloed zijn op het welzijn van werknemers. 

Sociale implicaties 

De invoering van Industrie 5.0 zal ook aanzienlijke sociale en culturele veranderingen met zich meebrengen. Werknemers zullen nieuwe vaardigheden moeten ontwikkelen om samen te werken met geavanceerde technologieën. Dit betekent dat er meer nadruk zal worden gelegd op onderwijs en training, niet alleen op technisch gebied, maar ook op het gebied van ethiek, samenwerking en creatief denken. 

Bedrijven zullen ook verantwoordelijk worden gehouden voor hun impact op de samenleving. Transparantie en verantwoording zullen sleutelwoorden zijn in de nieuwe industriële wereld. Consumenten en andere belanghebbenden zullen bedrijven steeds meer beoordelen op hun sociale en ecologische prestaties, naast hun financiële resultaten. 

De rol van beleidsmakers 

Overheden en beleidsmakers spelen een cruciale rol in de overgang naar Industrie 5.0. Zij moeten ervoor zorgen dat er een geschikt regelgevingskader is dat innovatie bevordert terwijl het de rechten en het welzijn van individuen beschermt. Dit omvat het opstellen van richtlijnen voor ethisch AI-gebruik, het waarborgen van eerlijke arbeidsomstandigheden en het stimuleren van investeringen in duurzame technologieën. 

Samenwerking tussen de publieke en private sector zal essentieel zijn om de doelstellingen van Industrie 5.0 te bereiken. Beleidsmakers moeten samenwerken met bedrijven, universiteiten en maatschappelijke organisaties om een gedeelde visie op de toekomst te ontwikkelen en te implementeren. 

De weg vooruit 

Industrie 5.0 biedt een kans om de industriële vooruitgang opnieuw vorm te geven op een manier die zowel de mens als de planeet ten goede komt. Door ethiek en duurzaamheid centraal te stellen, kunnen we een toekomst creëren waarin technologie ons helpt om een rechtvaardigere, gezondere en duurzamere wereld te bouwen. Het is een visie die samenwerking, innovatie en een diep respect voor menselijkheid en natuur vereist. 

Deze verschuiving vraagt om een gezamenlijke inspanning van alle betrokkenen – bedrijven, overheden, werknemers en consumenten. Door onze krachten te bundelen en een evenwichtige benadering te hanteren, kunnen we ervoor zorgen dat Industrie 5.0 niet alleen een technologische, maar ook een maatschappelijke revolutie wordt.

[Fotocredits – Khoirul © Adobe Stock]

Avatar foto
Heico Sandee

Heico Sandee, oprichter en CEO van Smart Robotics, een doctoraat en was eerder programmanager voor robotica aan de Technische Universiteit Eindhoven. Met meer dan 15 jaar ervaring in de ontwikkeling van robotica, leidt Heico nu Smart Robotics in het ontwikkelen van intelligente, robot-onafhankelijke software voor flexibele implementatie van geautomatiseerde pick- en place oplossingen.

Verder lezen over Duurzaam

Terugleverkosten bij zonnepanelen: zo verminder je ze

De slimste manier om je terugleverkosten laag te houden, is door zoveel mogelijk van je eigen energie zelf te gebruiken. Wat je immers zelf gebruikt, hoef je niet terug te leveren. En kost je dus niets extra’s. Zo houd je grip op je energierekening.

Technology13.06.2024

Terugleverkosten bij zonnepanelen: zo verminder je ze

Houd je energierekening laag 
Microplastics zitten volop in sperma: waarschijnlijk ook bij jou

We weten al dat we microplastics binnenkrijgen door vis die we eten, of scrubs die we gebruiken, maar wist je dat het echt overal zit? Nieuw onderzoek wijst uit dat microplastics ook in sperma zitten.

Nieuws10.06.2024

Microplastics zitten volop in sperma: waarschijnlijk ook bij jou

Zonnepanelen hebben hun best gedaan: record zonne-energie gehaald

Het leek alsof het de hele maand regende, maar zonnepanelen hebben dus alsnog een heleboel zon weten op te vangen. Mei was een recordmaand voor zonne-energie.

Technology03.06.2024

Zonnepanelen hebben hun best gedaan: record zonne-energie gehaald

Er valt in 2027 waarschijnlijk een groot voordeel van zonnepanelen weg

De salderingsregeling van zonnepanelen gaat veranderen. Althans, als het huidige kabinet zijn zin krijgt. Dat betekent een voordeel minder voor mensen met zonnepanelen.

Technology17.05.2024

Er valt in 2027 waarschijnlijk een groot voordeel van zonnepanelen weg

Het belang van goede woning isolatie

Een goed geïsoleerde woning houdt niet alleen de warmte in de winter binnen en buiten in de zomer, maar het verlaagt ook de energiekosten.

Lifestyle15.05.2024

Het belang van goede woning isolatie

Dit is wat er gebeurt met microplastics die je eet en drinkt

Je eet ze niet bewust, maar je krijgt ze toch volop binnen: microplastics. Waar denk je dat die uiteindelijk terechtkomen? Ja, daar ook. Maar niet alleen daar...

Nieuws24.04.2024

Dit is wat er gebeurt met microplastics die je eet en drinkt

Het is niet wat je denkt
Earth Day 2024: Waarom zijn bijen eigenlijk zo belangrijk?

Happy Earth Day 2024! Deze maandag staat geheel in het teken van de aarde en vooral het behoud van onze planeet. Onder andere dankzij bijen.

Nieuws22.04.2024

Earth Day 2024: Waarom zijn bijen eigenlijk zo belangrijk?

2024 is hét jaar om te investeren in een thuisbatterij

Weet je hoeveel van de stroom die je zonnepanelen opwekken je zelf gebruikt? 30 procent. De rest gaat terug het net op.

Technology12.04.2024

2024 is hét jaar om te investeren in een thuisbatterij

En dit is waarom

Verder lezen over Kunstmatige Intelligentie

Alles dat je moet weten over iOS 18

iOS 18 bevat gloednieuwe aanpassings­mogelijkheden, een compleet vernieuwde Foto’s-app, een nieuwe verbindingsoptie en Apple Intelligence, het persoonlijke intelligentiesysteem van Apple.

Mobile11.06.2024

Alles dat je moet weten over iOS 18

Apple WWDC 2024: de 10 grootste aankondigingen

Het is wat iedereen zegt, en nu ook wat Apple zegt: kunstmatige intelligentie. Dit zijn de 10 grootste aankondigingen van Apple WWDC 2024.

Mobile11.06.2024

Apple WWDC 2024: de 10 grootste aankondigingen

Microsofts ‘fotografische geheugen’ Recall vormt mogelijk securityprobleem

Waar veel AI-tools tot nu toe veelal hetzelfde doen, is Microsoft Recall iets compleet nieuws. Maar het komt met de nodige vraagtekens.

Technology04.06.2024

Microsofts ‘fotografische geheugen’ Recall vormt mogelijk securityprobleem

Copilot helpt je met de dagelijkse taken en dat geeft tijdwinst

AI. Elk bedrijf is er wel op zijn eigen manier mee bezig en kan daarbij vaak wel wat hulp gebruiken. Die krijgt het van bijvoorbeeld een SoftwareOne, een bedrijf in softwareoplossingen en services.

Technology03.06.2024

Copilot helpt je met de dagelijkse taken en dat geeft tijdwinst

Kijktip: Concordia, een stad die AI gebruikt om crimineel gedrag te voorspellen

Concordia draait om AI, met als doel een eerlijke en humane samenleving te creëren door middel van een ongehoorde hoeveelheid camera’s. Klinkt bekend?

Entertainment01.06.2024

Kijktip: Concordia, een stad die AI gebruikt om crimineel gedrag te voorspellen

Groupon-bedenker wil dat doktoren datagedreven keuzes maken met AI

De bedenker van deal-site Groupon maakt kunstmatige intelligentie die patiënten moet gaan helpen. Hij kwam op het idee voor deze app toen zijn vrouw borstkanker had en hij data miste.

Startups31.05.2024

Groupon-bedenker wil dat doktoren datagedreven keuzes maken met AI

Google legt uit waarom de AI wilde dat je lijm op je pizza deed

Google AI Overview moet met handige samenvattingen van zoekresultaten komen, maar raadde mensen aan om lijm op een pizza te doen. Zo zit dat.

Search31.05.2024

Google legt uit waarom de AI wilde dat je lijm op je pizza deed

Een nieuwe editie van het Sprints & Sneakers Festival

Het Sprints & Sneakers Festival is terug voor zijn derde opeenvolgende jaar van succes, op 30 augustus 2024 in Thuishaven, Amsterdam. Na twee achtereenvolgende edities, breidt het thema van dit jaar ‘A New Definition of Growth' de grenzen van groei en impact verder uit.

Events30.05.2024

Een nieuwe editie van het Sprints & Sneakers Festival

A New Definition of Growth

Verder lezen over Robot

Besteed je metaalbewerking online uit

Heb je voor je bedrijf een specifiek onderdeel nodig, maar heb je zelf niet de mogelijkheid om het te maken? Dan zul je op zoek moeten naar een andere oplossing. Gelukkig is er in deze tijd, waarin techniek en online bestellen steeds gemakkelijker wordt, een andere oplossing voorhanden.

DC Business29.05.2024

Besteed je metaalbewerking online uit

Boston Dynamics-robot Spot gaat viral met TikTok-dansjes

Een groep studenten heeft een nieuwe missie: de robothond Spot TikTok-dansjes leren. Het ziet er schattig uit, maar heeft meer doelen.

Video27.05.2024

Boston Dynamics-robot Spot gaat viral met TikTok-dansjes

Google slaat eigen robothand met een hamer: dit is waarom

Google heeft een nieuwe robothand helpen ontwikkelen met Deepmind. En die heeft het ook meteen even flink geslagen met een hamer.

Technology09.05.2024

Google slaat eigen robothand met een hamer: dit is waarom

Boston Dynamics geeft zijn robothond haar, maar is het schattig?

Robothonden krijgen vaak kritiek: ze zien er niet zo schattig uit. Zou een beetje vacht met dopogen helpen? Oordeel zelf.

Technology02.05.2024

Boston Dynamics geeft zijn robothond haar, maar is het schattig?

Creepy: deze robothond heeft een vlammenwerper op zijn rug

Hij is doodeng: de robothond Thermonator. Hij is er om straten van sneeuw te ontdoen, zegt men, maar het is gewoon een griezel.

Technology26.04.2024

Creepy: deze robothond heeft een vlammenwerper op zijn rug

Het internet is gefascineerd door Transformers-speelgoed: dit is waarom

Het internet heeft een nieuwe obsessie: de Megatron-tank-speelgoedrobot van Robosen. Dit is wat het zo'n aantrekkelijk stuk speelgoed maakt.

Gadgets26.04.2024

Het internet is gefascineerd door Transformers-speelgoed: dit is waarom

De Atlas-robot van Boston Dynamics is onherkenbaar geworden

Boston Dynamics heeft zijn nieuwe Atlas-robot geïntroduceerd en die ziet er heel anders uit dan zijn voorganger. Vooral het gezicht is een wereld van verschil.

Technology18.04.2024

De Atlas-robot van Boston Dynamics is onherkenbaar geworden

Facelift of faceswap?
Gerucht: Apple ontwikkelt een huisrobot

Het leek gek toen Apple een VR-bril bleek te maken, maar ook toen bekend werd dat het populaire gadgetmerk een auto in productie had. Nu is dat laatste ook afgeblazen, maar nu is er weer een andere tak van sport waar App...

Technology04.04.2024

Gerucht: Apple ontwikkelt een huisrobot

Verder lezen over Toekomst

Terugleverkosten bij zonnepanelen: zo verminder je ze

De slimste manier om je terugleverkosten laag te houden, is door zoveel mogelijk van je eigen energie zelf te gebruiken. Wat je immers zelf gebruikt, hoef je niet terug te leveren. En kost je dus niets extra’s. Zo houd je grip op je energierekening.

Technology13.06.2024

Terugleverkosten bij zonnepanelen: zo verminder je ze

Houd je energierekening laag 
Smart Health-webinar: Acceptatie van AI door zorgverleners en zorgvragers

Op 13 mei vond het Smart Health-webinar plaats, een hybride event georganiseerd door het Care Innovation Center West-Brabant en Slimmer Leven. De centrale vraag van deze bijeenkomst was hoe we AI kunnen ontwerpen zodat deze goed landt bij zowel zorgverleners als zorgvragers.

Events30.05.2024

Smart Health-webinar: Acceptatie van AI door zorgverleners en zorgvragers

VivaTech 2024: Peugeot zet hoog in op rijplezier met Hypersquare

Op de techbeurs VivaTech 2024, die van 22-25 mei in Parijs plaatsvindt, toont Peugeot zijn visie op toekomstig rijplezier met een innovatief Hypersquare stuursysteem. Dit systeem is een van de vele technologische vooruitgangen in het volledig elektrische Inception Concept, dat nu zijn publieke debuut maakt in Parijs.

Automotive23.05.2024

VivaTech 2024: Peugeot zet hoog in op rijplezier met Hypersquare

SAP opent een experience center dat volledig is gericht op AI

SAP Labs France, een SAP-dochteronderneming die zich bezighoudt met R&D-activiteiten, kondigt de opening aan van haar Customer Experience Center in het Zuid-Franse technologiepark Sophia Antipolis.

Technology17.04.2024

SAP opent een experience center dat volledig is gericht op AI

AI in de Zorg: Inzichten van HLTH Europe Roadshow 2024

Na de verhelderende presentaties tijdens de HLTH Europe Roadshow 2024 blijft één ding onmiskenbaar: de toekomst van de gezondheidszorg is nauw verweven met technologische innovatie.

Technology17.04.2024

AI in de Zorg: Inzichten van HLTH Europe Roadshow 2024

Die botsproef in de ruimte heeft een Nederlands tintje

Ergens in de uitgestrektheid van de ruimte zou zomaar een onopgemerkte asteroïde op koers kunnen liggen voor een frontale botsing met de aarde.

Technology15.04.2024

Die botsproef in de ruimte heeft een Nederlands tintje

Dit is HyperScout H.
Nationale Quantum Cursus nu beschikbaar voor het grote publiek

Deze cursus is een initiatief om het brede publiek, scholieren, bedrijven en beleidsmakers bewust te maken van de opkomende mogelijkheden en uitdagingen van quantumtechnologie.

Technology15.04.2024

Nationale Quantum Cursus nu beschikbaar voor het grote publiek

Quantum wordt de volgende techrevolutie
2024 is hét jaar om te investeren in een thuisbatterij

Weet je hoeveel van de stroom die je zonnepanelen opwekken je zelf gebruikt? 30 procent. De rest gaat terug het net op.

Technology12.04.2024

2024 is hét jaar om te investeren in een thuisbatterij

En dit is waarom