Technology05.09.2023

Fruitpluk robots zijn nog even afhankelijk van mensenhanden


In Wageningen wordt gewerkt aan plukrobots die volledig autonoom kunnen oogsten

Het fruitpluk seizoen is in volle gang. Zoals zoveel branches kampt ook deze tak van de agrarische sector met personeelstekorten. Er zijn nauwelijks nog mensen te vinden die dagenlang tussen de appel- en perenbomen willen vertoeven om de oogst van het te verzamelen. Daarom wordt met spanning gekeken naar de ontwikkeling van geautomatiseerde oplossingen zoals de plukrobot. Ook in Nederland wordt hard aan die innovatie gewerkt. In Wageningen, bij de Universiteit, is Agro Food Robotics een van de voorlopers op dit gebied. Zij hebben daarvoor enige tijd geleden het Next Food 4.0 project opgezet.

Fruitpluk machines nog afhankelijk van mankracht

Machines die, deels of geheel, automatisch fruit kunnen oogsten bestaan al enkele jaren. De meeste van die machines moeten echter wel door mensen bediend worden. Sterker nog, bij een machine die helpt bij het plukken van pruimen is mankracht onmisbaar. De machine kan de pruimen grotendeels wel zelf van de bomen plukken, maar voor het transport naar de bakken waar de pruimen in vervoerd worden, zijn mensenhanden nodig.

Het Next Food 4.0 project werkt aan de ontwikkeling van een nog slimmere robot die uiteindelijk volledig autonoom fruit kan oogsten. Dit jaar ligt de focus op de perenoogst. De robot die ontwikkeld wordt, is niet alleen voorzien van grijpers en (snoei)scharen, maar heeft ook beeldanalyse apparatuur en sensoren aan boord zodat de robot zelf het fruit kan ‘zien’ en de juiste vruchten, peren in dit geval, selecteert die geplukt kunnen worden.

Met AI kan de robot straks zien, herkennen en… knijpen

Alleen het zien van de peer is niet voldoende. Om te bepalen of hij rijp genoeg is om te oogsten moet er een beetje, eenvoudig gezegd, in geknepen worden. Dat moet natuurlijk met niet te veel kracht gebeuren, anders krijg je perensap voordat de peer geoogst is. Druksensoren helpen de robot daarbij en met behulp van AI en machine learning wordt de robot getraind.

De algoritmes die ontwikkeld worden kunnen volgens Agro Food Robotics straks relatief snel getraind worden voor het automatisch plukken van andere fruitsoorten. “Zo kan bijvoorbeeld een algoritme voor het herkennen van gele paprika’s, klaar om te oogsten, gebruikt worden voor het herkennen van rode tomaten. Maar machine learning kan ook voor andere doeleinden dan beeldomgeving worden gebruikt. Bijvoorbeeld om een robot te leren begrijpen, of om opbrengstresultaten te voorspellen. De volgende stap van Agro Food Robotics zal een krachtig element van machine learning hebben, waardoor robots flexibeler en leerbaarder worden”, aldus Agro Food Products.

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist, blogger en tekstschrijver. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan. De Mobile Cowboys is back! Met lasso en zweep in de aanslag om de ingeslapen telecommarkt weer eens goed wakker te schudden en met scherp te schieten!

Verder lezen over Robot

We hebben geen idee wanneer we met een robot praten

Jij denkt dat je op de chat de robot er altijd uitpikt? Vergeet het maar, we blijken gesprekken te hebben met robots zonder dat we het weten.

Online20.06.2024

We hebben geen idee wanneer we met een robot praten

Een gek gezicht: deze menselijk uitziende robot in een auto

Schattig of schrikbarend: een menselijke robot die in de bestuurdersstoel zit van een auto en er ook daadwerkelijk -zij het tergend langzaam- mee rijdt.

Automotive17.06.2024

Een gek gezicht: deze menselijk uitziende robot in een auto

Industrie 5.0: Integratie van menselijke ethiek en machinale efficiëntie voor duurzame groei

Industrie 5.0 staat voor schaalbaarheid met een doel: bedrijven groeien op een manier die zowel de samenleving als het milieu ten goede komt. Het introduceert systemen die menselijke creativiteit en machinale efficiëntie combineren om flexibele en veerkrachtige bedrijfsmodellen te ontwikkelen. 

Technology11.06.2024

Industrie 5.0: Integratie van menselijke ethiek en machinale efficiëntie voor duurzame groei

Besteed je metaalbewerking online uit

Heb je voor je bedrijf een specifiek onderdeel nodig, maar heb je zelf niet de mogelijkheid om het te maken? Dan zul je op zoek moeten naar een andere oplossing. Gelukkig is er in deze tijd, waarin techniek en online bestellen steeds gemakkelijker wordt, een andere oplossing voorhanden.

DC Business29.05.2024

Besteed je metaalbewerking online uit

Boston Dynamics-robot Spot gaat viral met TikTok-dansjes

Een groep studenten heeft een nieuwe missie: de robothond Spot TikTok-dansjes leren. Het ziet er schattig uit, maar heeft meer doelen.

Video27.05.2024

Boston Dynamics-robot Spot gaat viral met TikTok-dansjes

Google slaat eigen robothand met een hamer: dit is waarom

Google heeft een nieuwe robothand helpen ontwikkelen met Deepmind. En die heeft het ook meteen even flink geslagen met een hamer.

Technology09.05.2024

Google slaat eigen robothand met een hamer: dit is waarom

Boston Dynamics geeft zijn robothond haar, maar is het schattig?

Robothonden krijgen vaak kritiek: ze zien er niet zo schattig uit. Zou een beetje vacht met dopogen helpen? Oordeel zelf.

Technology02.05.2024

Boston Dynamics geeft zijn robothond haar, maar is het schattig?

Creepy: deze robothond heeft een vlammenwerper op zijn rug

Hij is doodeng: de robothond Thermonator. Hij is er om straten van sneeuw te ontdoen, zegt men, maar het is gewoon een griezel.

Technology26.04.2024

Creepy: deze robothond heeft een vlammenwerper op zijn rug