Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist, blogger en tekstschrijver. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan. De Mobile Cowboys is back! Met lasso en zweep in de aanslag om de ingeslapen telecommarkt weer eens goed wakker te schudden en met scherp te schieten!
Ik moet zeggen dat ik niet zo heel veel van mythische dieren weet, maar de Eenhoorn ken ik dan wel weer. Vooral van die leuke opblaasdieren die je in de zomer nogal eens op het strand of in zwembaden ziet. Goed, dit terzijde. Blijkbaar bestaat – of niet dus – er ook een soort van kosmische eenhoorn. Dat zijn planeten die precies dezelfde baan rond hun ster volgen. In theorie zou dat mogelijk zijn, maar de kans dat twee planeten tijdens het ontstaan van hun zonnestelsel in exact dezelfde baan eindigen, is nihil. Vandaar dat astronomen in dit geval spreken over de zoektocht naar een kosmische eenhoorn.
Kosmische eenhoorn op 400 lichtjaar van de aarde?
Toch lijkt het erop dat onderzoekers nu mogelijk toch bewijs gevonden hebben van het bestaan van zo’n kosmische eenhoorn. De astronomen onderzochten met behulp van de Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA) telescoop het PDS70 sterrenstelsel. Dat ligt op ongeveer 400 lichtjaar van onze aarde. Het stelsel heeft twee grote gasreuzen, zoals Jupiter.
Uit het onderzoek bleek dat een van die twee planeten, PDS70b, ‘gevolgd’ wordt door een wolk met kosmisch puin. De onderzoekers stellen dat de samenstelling van die wolk zodanig is dat zich daarin ook de bouwstenen bevinden voor het ontstaan van een nieuwe planeet. Er wordt ook gespeculeerd dat die brokstukken mogelijk al de resten zijn van een planeet die zich al gevormd heeft.
Nog geen (defintief) bewijs
Definitieve bewijzen voor beide theorieën hebben de onderzoekers nog niet kunnen vinden. Echter, áls dat gebeurt, dan zal die planeet zich dus in exact dezelfde baan bevinden als PDS70b. In dat geval is de eerste (bekende) kosmische eenhoorn dus een feit.
De onderzoekers gaan uiteraard verder met hun observaties van de twee planeten en hun ‘volgelingen’. Wat volgens hen in ieder geval al een goed teken is, is het feit dat de wolken zich bevinden in de zogenoemde Lagrangiaanse zones. Dat is een gebied in het kielzog van een planeet waar de invloed van de zwaartekracht van de planeet en de ster van het stelsel zo verdeeld is dat alle materie ‘op zijn plaats’ blijft. Er kan dus moeilijk materie ontsnappen, en dat is dan weer goed voor de kans op het ontstaan van een planeet doordat de materie, eenvoudig gezegd, ‘samenklontert’.
Foto’s: ESO
Verder lezen over Space
Technology12.09.2024
Ruimtegeschiedenis geschreven: eerste commerciële ruimtewandeling
Technology02.09.2024
Boeing Starliner moet deze week naar huis, maar maakt raar geluid
Technology26.08.2024
SpaceX gaat een risicovolle missie aan: een ruimtewandeling
Technology24.08.2024
NASA is eruit: SpaceX brengt Boeing Starliner-astronauten naar huis
Technology21.08.2024
ESA zet een AI-satelliet in om aarde in de gaten te houden
Technology13.08.2024
NASA moet een van de moeilijkste beslissingen ooit nemen
Technology09.08.2024
Wetenschappers willen broeikaseffect maken op Mars
Is de planeet dan bewoonbaar?Technology06.08.2024