Een filmstudio in space

Een filmstudio in space

Tom Cruise doet ook dan weer zijn eigen stunts

Vorig artikel Volgend artikel

Space, the final frontier… woorden die ooit een bijna mythische betekenis hadden. Inmiddels is die grens behoorlijk vervaagd. Daarmee bedoel ik dat zo ongeveer iedereen, met een beetje (veel) geld de ruimte in kan. Om nog maar te zwijgen over wat er allemaal aan ‘zooi’ in een baan rond de aarde geschoten wordt. Maar, het kan nog gekker. Een filmproducent, Space Entertainment Enterprise (SEE) heeft het plan opgevat om het ISS (International Space Station) uit te breiden met multifunctionele module, SEE-1, die onder andere dienst kan doen als filmstudio en sporthal.

Ruimtestation met filmstudio

Het productiebedrijf werkt hiervoor samen met Axiom Space, een van de bedrijven die bezig zijn een eigen ruimtestation te bouwen. Het zogenoemde Axiom Station wordt tijdens de bouw aan het ISS gekoppeld. De eerste module daarvoor moet, als alles volgens plan verloopt, al in 2024 de ruimte in geschoten worden. Uiteindelijk moet Axiom Station, in 2028, compleet met de SEE-1 filmstudio cq. sporthal module het ISS ‘loslaten’ en als zelfstandig ruimtestation verder zweven.

De initiatiefnemers van de SEE-1 filmstudio zeggen in een persbericht dat de module straks gebruikt kan gaan worden voor het opnemen van films, het (live) streamen van videocontent, muziek, tv-uitzendingen en sport evenementen. Feitelijk kan iedereen die over genoeg geld beschikt en iets in de ruimte wil doen, daarvoor straks de SEE-1 module afhuren.

Opblaasbaar

De module zelf is bolvormig en flexibel. Sterker nog, hij is opblaasbaar tot een maximale grootte van 6 meter doorsnee. Over de kosten van het project, zowel wat betreft de bouw als de huurtarieven van de multifunctionele ruimtemodule, is nog niets bekend gemaakt.

De initiatiefnemers van SEE hebben wel al laten doorschemeren dat ze Tom Cruise voor een filmproject de ruimte in gaan schieten. Op dit moment worden de benodigde fondsen, minimaal 200 miljoen dollar, daarvoor geworven.

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist,...