Technology01.12.2022

Dit is Dyson’s vijfjarige investeringsplan van £ 2,75 miljard in zelflerende machines


Dyson ingenieurs werken aan een nieuwe generatie intelligente, zelflerende machines, terwijl het bedrijf het software team uitbreidt, onthult Jake Dyson, hoofdingenieur bij Dyson, in een nieuwe Dyson YouTube-video. Dyson zit midden in de uitvoering van het investeringsplan van £ 2,75 miljard. Jake onthult hoe de vooruitgang in software het leven van klanten gemakkelijker zal maken – door problemen op te lossen voordat de eigenaren van Dyson-machines zich zelfs maar bewust zijn van een probleem.

Dyson-machines worden steeds slimmer en gebruiken een groot aantal sensoren, elektronica, besturingssystemen en lagen softwarecode. Dit is mogelijk dankzij een vertienvoudiging van het aantal softwareontwikkelaars sinds 2012, en Dyson blijft zich inzetten voor de groei van dit team over de hele wereld.

Door deze technologie kunnen Dyson-machines het onzichtbare zichtbaar maken. Dyson-luchtreinigers detecteren en vangen bijvoorbeeld vervuiling op, informeren eigenaren over de luchtkwaliteit in hun huis en informeren toekomstige productontwikkeling. De nieuwste Dyson Gen5detect-stofzuiger telt en rangschikt microscopisch kleine deeltjes en geeft de gebruiker een nauwkeurige beoordeling, en geeft ook gebieden met stof en vuil op de vloer aan – een enorme sprong voorwaarts ten opzichte van de meer mechanische Dyson-producten van 10 jaar geleden.

De missie? Machines die intelligenter worden naarmate je ze langer bezit, met de mogelijkheid om zelf problemen te identificeren en op te lossen, en dat allemaal voordat je merkt dat er iets mis is.

Een softwarereis van 10 jaar, en verder

In het afgelopen decennium heeft Dyson het software- en connectiviteitsteam uitgebreid tot meer dan 10 keer de oorspronkelijke omvang in het VK, Singapore, Maleisië, de Filippijnen, China en Polen. Deze groei in expertise weerspiegelt de focus van Dyson op het verbeteren van de intelligentie en het “brein” van Dyson-machines. Dit werk gaat verder dan software; Dyson’s datawetenschappers, robotica-, elektronicahardware- en machine learning-ingenieurs werken naast software samen en vormen een aanzienlijk en groeiend deel van het totale technische team van het bedrijf – 45% van de jonge ingenieurs bij Dyson werken in op software gebaseerde teams.

Software ging vroeger over het besturen van individuele componenten, maar nu is het van cruciaal belang voor elke functie van Dyson-technologie. Geïntegreerde software, app- en cloudontwikkeling en ingebouwde softwarelagen, zoals algoritmen, machine learning en kunstmatige intelligentie, op Dyson-producten stellen hen in staat geavanceerde dingen te doen die verder gaan dan mechanica, een kerngebied waarop het bedrijf zich de afgelopen 10 jaar heeft ontwikkeld. Alles wat je kon doen met de eerste stofzuiger van Dyson, was de motor aanzetten. Nu vertellen Dyson-stofzuigers je over de levensduur van je batterij en passen ze hun energieverbruik aan op basis van je vloertype, dankzij een groot aantal ingebouwde sensoren, elektronische hardware en software.

Neem de Dyson 360 Heurist robotstofzuiger, waarbij de consument niet meer zelf hoeft te stofzuigen in huis, maar waar de robot dat doet. Of de onlangs gelanceerde MyDyson-app die verbonden productvoordelen en gepersonaliseerde tutorials binnen handbereik brengt van Dyson-bezitters. Dyson breidt zijn capaciteiten uit met datawetenschap, die de kern vormen van Dyson’s educatie op het gebied van zuivering en luchtwetenschap.

Dyson Software and Connectivity (5)
Dyson Software and Connectivity (5)

CASE STUDY: Educatie over jouw blootstelling aan vervuiling

Zes jaar geleden bracht Dyson zijn eerste verbonden luchtzuiverende ventilator op de markt, waardoor de consument voor het eerst de realtime luchtkwaliteit in huis kan volgen, op het scherm en in de app. Deze machines hebben sindsdien gegevens verzameld over de vervuiling binnenshuis van over de hele wereld, waardoor een nieuwe generatie machines wordt aangestuurd en inzicht wordt verkregen in de luchtkwaliteit in huis. De ingenieurs van Dyson gebruiken deze gegevens, geregistreerd door meer dan 4 miljoen slimme Dyson-luchtreinigers, om de luchtkwaliteit binnenshuis wereldwijd in kaart te brengen. Een live track van aangesloten machines betekent dat Dyson vervuilingsgebeurtenissen kan zien plaatsvinden en dat de luchtreinigers informatie kunnen geven over persoonlijke blootstelling. De Dyson ingenieurs zijn van mening dat zij de eerste en enige ter wereld zijn die mensen kunnen waarschuwen voor vervuiling in hun omgeving, zoals bosbranden of zandstormen, op basis van luchtkwaliteitsgegevens van Dyson-luchtreinigers. Elke dag worden er 200 miljoen luchtkwaliteitssignalen van de luchtreinigers naar Dyson ingenieurs gestuurd, ter informatie voor toekomstig onderzoek en voorlichting over persoonlijke blootstelling.

De nog te lanceren Dyson Zone zal deze technologie gebruiken om onderweg de lucht in jouw persoonlijke ruimte te bewaken en te zuiveren. De Dyson Zone is verbonden en de MyDyson-app biedt real-time gegevens over luchtkwaliteit en geluidsoverlast, en wekelijkse rapporten over vervuilingstrends, waardoor mensen worden geïnformeerd en in staat worden gesteld om actie te ondernemen en de blootstelling aan vervuiling te verminderen.

Naast productontwikkeling werkt Dyson samen met onderzoeksinstellingen en academische instellingen om wereldwijd inzicht in luchtkwaliteit te bevorderen. In 2019 ontwikkelden de ingenieurs van Dyson de connected Dyson Air Quality-rugzak voor het Breathe London Wearables-project. 250 schoolkinderen droegen de rugzak uitgerust met deeltjes- en gassensoren, GPS en een batterij om hun blootstelling aan vervuiling te monitoren op hun reis van en naar school, door de straten van Londen – 31% van de deelnemende kinderen veranderde hun reis naar school om blootstelling aan vervuiling. De slimme rugzakken worden momenteel gebruikt in landen ten zuiden van de Sahara, Ghana, Malawi, Nigeria, Zuid-Afrika, Tanzania, Oeganda en Zimbabwe, als onderdeel van het CAPPA-project, geleid door Queen Mary University London, om inzicht te krijgen in de astmacijfers onder Afrikaanse kinderen.

Toekomstplannen

Dyson is bezig met de implementatie van zijn vijfjarige investeringsplan van £ 2,75 miljard in nieuwe technologieën, waarmee het zijn productportfolio tegen 2025 zal verdubbelen. Elektronische hardware, software en connectiviteit spelen hier een centrale rol, aangezien Dyson toenemende intelligentie in zijn machines, de MyDyson-app en ervaring van de eigenaar integreert, aangezien het naar de lange termijn kijkt om zelfverbeterende producten te creëren.

Dyson Software and Connectivity (8)
Dyson Software and Connectivity (8)
Dyson Software and Connectivity (2)
Dyson Software and Connectivity (2)
Dyson Software and Connectivity (3)
Dyson Software and Connectivity (3)
Jeroen de Hooge

Jeroen is al meer dan 15 jaar betrokken bij Dutchcowboys. Voornamelijk als digital content creator. En dan voor alle titels van The Blogidea Factory. Liefhebber van advertising, entertainment, tech, gadgets, en eigenlijk alles online.

Verder lezen over Dyson

WashG1: Dyson komt met elektrische dweil met flink prijskaartje

Dyson maakt stofzuigers en stofzuigers die zelfs kunnen dweilen (V15s Detect Submarine), maar nu introduceert het de WashG1, een apparaat dat alleen kan dweilen.

Gadgets14.05.2024

WashG1: Dyson komt met elektrische dweil met flink prijskaartje

Dyson wil je met AR-app laten zien welke plekjes je bent vergeten

Dyson komt met een app om je te wijzen op de plekjes waar je hebt vergeten te stofzuigen. Heel confronterend, maar er zijn nog vragen.

Technology12.04.2024

Dyson wil je met AR-app laten zien welke plekjes je bent vergeten

De nieuwe föhn Supersonic r van Dyson is heel wat anders

Dyson heeft een nieuwe föhn gemaakt die allerlei slimme toepassingen heeft om je haar sneller te stijlen zoals jij wil. De Supersonic r is een kleiner, lichter apparaat en heeft een bijzonder slank design met een ‘boc...

Gadgets09.02.2024

De nieuwe föhn Supersonic r van Dyson is heel wat anders

​Stofzuiger of steelstofzuiger: wat past beter bij jou?

Je stofzuiger heeft het begeven, of misschien droom je gewoon al een tijdje van een steelstofzuiger. Is die echt zoveel beter dan de goede oude ‘hond’-stofzuiger die je achter je aan sleept? We zetten de twee typen s...

Lifestyle23.01.2024

​Stofzuiger of steelstofzuiger: wat past beter bij jou?

James Dyson Award 2023: Dit zijn de internationale winnaars

De James Dyson Award, de internationale designprijs, heeft deze week de drie internationale winnaars bekend gemaakt: de internationale winnaar, de duurzaamheidswinnaar en de humanitaire winnaar. Ze zijn persoonlijk gesel...

Technology16.11.2023

James Dyson Award 2023: Dit zijn de internationale winnaars

The Life Chariot, The Golden Capsule & E-COATING
​5 dingen die nog kunnen innoveren op stofzuigers

Gebruik jij een steelstofzuiger, een robotstofzuiger of een ouderwetse met draad? Er is een aantal dingen dat beter kan aan stofzuigers en daarbij heeft elke soort wel iets dat het stofzuigen een nog fijnere ervaring moe...

Gadgets06.11.2023

​5 dingen die nog kunnen innoveren op stofzuigers

Dit zijn de 20 baanbrekende uitvindingen die kans maken op de James Dyson Award 2023

Vandaag start de internationale fase van de James Dyson Award 2023, een wereldwijde ingenieursprijs die studenten en pas afgestudeerden oproept om een ontwerp te maken dat een probleem oplost. Dit is de wereldwijde short...

Technology18.10.2023

Dit zijn de 20 baanbrekende uitvindingen die kans maken op de James Dyson Award 2023

Dyson heeft een volledig werkend circulair landbouwsysteem

De landbouwsector is de afgelopen jaren in Nederland een flink discussiepunt geweest. De uitkoop van boeren in Nederland is inmiddels van start gegaan. Allemaal om de stikstofcrisis onder controle te krijgen. Al gaan we...

Technology16.10.2023

Dyson heeft een volledig werkend circulair landbouwsysteem

de toekomst van landbouw?

Verder lezen over Kunstmatige Intelligentie

De nieuwe Canon EOS R1 moet het sportfans makkelijker maken

Net als in de wereld van smartphones worden ook fotocamera's voorzien van AI-snufjes, zo ook de aankomende Canon-camera.

Gadgets15.05.2024

De nieuwe Canon EOS R1 moet het sportfans makkelijker maken

AI gaat met je telefoongesprekken meeluisteren

Google wil AI toevoegen aan je telefoongesprek om te voorkomen dat je wordt opgelicht. De kunstmatige intelligentie luistert mee.

Mobile15.05.2024

AI gaat met je telefoongesprekken meeluisteren

Wel voor een goed doel, waarschijnlijk
De verschuivende dynamiek binnen virtuele assistenten: Collegiale AI en verder

In het steeds veranderende landschap van kunstmatige intelligentie neemt conversational-AI een belangrijke plek in. Het aantal spraakinteracties groeit gestaag, waarbij ze naadloos worden geïntegreerd in alledaagse taken, zoals het samenwerken in teamgesprekken.

Technology15.05.2024

De verschuivende dynamiek binnen virtuele assistenten: Collegiale AI en verder

AI is wat de klok slaat: 3 grote AI-dingen die Google gaat doen

Er werd veel gezegd, er werd ook wel heel wat gewauweld, maar Google heeft drie AI-mogelijkheden aangekondigd die ons opvielen.

Online14.05.2024

AI is wat de klok slaat: 3 grote AI-dingen die Google gaat doen

OpenAI komt met GPT-4o: AI-taalmodel à la Her

Terwijl Googles ontwikkelaarsconferentie I/O vandaag start, probeerde OpenAI met de aankondiging van GPT4o vast de spotlight te stelen. Deze ‘omni’-versie van het nieuwe taalmodel is gratis en voor iedereen beschikbaar. Bovendien is het niet gewoon een soort ChatGPT dat je al kent.

Online14.05.2024

OpenAI komt met GPT-4o: AI-taalmodel à la Her

Dit zijn de banen die AI juist creëert

Hoewel er serieuze negatieve kanten zitten aan AI, biedt het fenomeen ongekend veel kansen en mogelijkheden.

Online13.05.2024

Dit zijn de banen die AI juist creëert

Microsoft wil je helpen betere prompts te schrijven

AI gebruiken is best leuk, maar het voelt vaak alsof elke prompt een soort examen is. Je wil het meteen goed doen. Microsoft gaat helpen.

Online08.05.2024

Microsoft wil je helpen betere prompts te schrijven

Een verbeterde Siri en meer AI-plannen van Apple

Iedereen doet wel iets met AI, maar Apple is er wat stiller over. Toch belooft dat er wel aan te komen, namelijk later dit jaar.

Mobile06.05.2024

Een verbeterde Siri en meer AI-plannen van Apple

Verder lezen over Software

App Store onderschept meer dan 7 miljard dollar aan mogelijk frauduleuze transacties

Cybercrime15.05.2024

App Store onderschept meer dan 7 miljard dollar aan mogelijk frauduleuze transacties

En dat in slechts 4 jaar tijd
Cybercriminelen maken sneller misbruik van nieuwe kwetsbaarheden

Fortinet heeft een nieuwe editie van het Global Threat Landscape Report uitgebracht. In deze nieuwe editie van dit halfjaarlijkse rapport zien we de trends uit de periode van juli tot en met december 2023.

Cybercrime08.05.2024

Cybercriminelen maken sneller misbruik van nieuwe kwetsbaarheden

Zo blijkt uit nieuw Global Threat Landscape Report van Fortinet
Techmysterie: indrukwekkende AI-tool verschijnt én verdwijnt

Een mysterie in de wereld van AI. Er is een tool online verschenen en toen weer offline gehaald. Niemand lijkt te weten waar het vandaan komt.

Online05.05.2024

Techmysterie: indrukwekkende AI-tool verschijnt én verdwijnt

Hoe optimaliseer je bedrijfsprocessen voor maximale efficiëntie en concurrentievoordeel?


In de snel veranderende bedrijfswereld van vandaag is efficiëntie niet alleen een voordeel, het is een noodzaak. Bedrijfsprocessen optimaliseren is cruciaal voor elke organisatie die streeft naar verbeterde productiviteit en competitieve superioriteit. Maar wat betekent dit precies?

Technology29.04.2024

Hoe optimaliseer je bedrijfsprocessen voor maximale efficiëntie en concurrentievoordeel?


Veelgemaakte fouten bij het bouwen van een website en hoe ze te vermijden

In het digitale tijdperk kan het bouwen van een effectieve website een uitdaging zijn. Dit artikel belicht veelgemaakte fouten tijdens het ontwikkelen van websites en biedt oplossingen om ze te vermijden.

Online29.04.2024

Veelgemaakte fouten bij het bouwen van een website en hoe ze te vermijden

Bescherm jij je online identiteit wel genoeg?

We kennen allemaal wel de verhalen van mensen wiens Instagram-foto’s worden gestolen om een catfish-account aan te maken, of mensen, bedrijven en merken bij wie hackers toegang hebben gekregen tot een van de social media accounts.

Cybercrime15.04.2024

Bescherm jij je online identiteit wel genoeg?

Dit is Google Vids – de nieuwe Workspace app

Google Cloud heeft vandaag, tijdens het Google Cloud Next event in Las Vegas, nieuwe innovaties en verbeteringen aangekondigd voor Google Workspace.

Video10.04.2024

Dit is Google Vids – de nieuwe Workspace app

​Hoe gepersonaliseerde software innovatie aandrijft

In een wereld waar technologie razendsnel evolueert en bedrijfsprocessen steeds complexer worden, is de behoefte aan softwareoplossingen die naadloos aansluiten op specifieke bedrijfsbehoeften urgenter dan ooit. Maatwerk...

Technology28.03.2024

​Hoe gepersonaliseerde software innovatie aandrijft

Verder lezen over Toekomst

SAP opent een experience center dat volledig is gericht op AI

SAP Labs France, een SAP-dochteronderneming die zich bezighoudt met R&D-activiteiten, kondigt de opening aan van haar Customer Experience Center in het Zuid-Franse technologiepark Sophia Antipolis.

Technology17.04.2024

SAP opent een experience center dat volledig is gericht op AI

AI in de Zorg: Inzichten van HLTH Europe Roadshow 2024

Na de verhelderende presentaties tijdens de HLTH Europe Roadshow 2024 blijft één ding onmiskenbaar: de toekomst van de gezondheidszorg is nauw verweven met technologische innovatie.

Technology17.04.2024

AI in de Zorg: Inzichten van HLTH Europe Roadshow 2024

Die botsproef in de ruimte heeft een Nederlands tintje

Ergens in de uitgestrektheid van de ruimte zou zomaar een onopgemerkte asteroïde op koers kunnen liggen voor een frontale botsing met de aarde.

Technology15.04.2024

Die botsproef in de ruimte heeft een Nederlands tintje

Dit is HyperScout H.
Nationale Quantum Cursus nu beschikbaar voor het grote publiek

Deze cursus is een initiatief om het brede publiek, scholieren, bedrijven en beleidsmakers bewust te maken van de opkomende mogelijkheden en uitdagingen van quantumtechnologie.

Technology15.04.2024

Nationale Quantum Cursus nu beschikbaar voor het grote publiek

Quantum wordt de volgende techrevolutie
2024 is hét jaar om te investeren in een thuisbatterij

Weet je hoeveel van de stroom die je zonnepanelen opwekken je zelf gebruikt? 30 procent. De rest gaat terug het net op.

Technology12.04.2024

2024 is hét jaar om te investeren in een thuisbatterij

En dit is waarom
135.000 voetstappen voor een duurzame boodschap in de sneeuw

Marketing12.04.2024

135.000 voetstappen voor een duurzame boodschap in de sneeuw

in de strijd tegen plastic
Stellantis Freedom of Mobility Forum ambitie voor wereldwijde duurzame mobiliteit

Het Freedom of Mobility Forum is is een platform dat geïnitieerd is door Stellantis, een van de grootste wereldwijde autofabrikanten en bij ons bekend met o.a. merken als Fiat, Opel, Peugeot, DS Automobiles, Citroen, Je...

Technology27.03.2024

Stellantis Freedom of Mobility Forum ambitie voor wereldwijde duurzame mobiliteit

Benzine, diesel of elektriciteit: wat is milieuvriendelijker?

Vandaag de dag is een auto niet meer weg te denken uit onze wereld. En hoeveel problemen er ook aan verbonden zijn (files, brandstofprijzen, milieuschade, ongelukken, enzovoort), de mensheid blijft steeds meer nieuwe voe...

DC Business21.03.2024

Benzine, diesel of elektriciteit: wat is milieuvriendelijker?

Correlatie tussen prijs en milieuvriendelijkheid van brandstof in Nederland